Mandloň obecná: Jak ji pěstovat, abyste sbírali úrodu mandlí?

Mandloň na zahradě a vlastní domácí mandle? Sen každého zahrádkáře. Poradíme vám, jak správně pěstovat mandloň v zahradě i v květináči, jak ostříhat korunu a kdy sbírat mandle.

Podívejte se s námi, jak se starat o mandloň, aby vám vzkvétala a plodila a vy jste měli bohatou úrodu.

Mandloň – charakteristika

Mandloň obecní (Prunus dulcis) nebo mandlovník můžeme pěstovat jako keř nebo strom, který dokáže narůst až do výše 5 metrů. Stromy jsou velmi mohutné, s převislou a bujnou korunou. Strom rodí plody peckovice, které jsou zelené barvy a mají na povrchu jemné chloupky. Uvnitř se nachází ploché semeno mandla.

Mandle pocházejí z oblasti Palestiny. A první zmínky o mandlích můžeme najít už ve Starém zákoně.

V našich podmínkách se pěstuje již více než 400 let. Dodnes se tak v menší míře setkáte s mandloněmi, které byly vysázeny již před mnoha lety. I když tento strom především roste ve středomoří, kde je mírné a teplejší klima, mandloň obecná se může pěstovat i u nás.

Nejčastěji se vysazuje na jihu Moravy, na Mělnicku, Litoměřicku nebo blízko Prahy. Ale pokud bydlíte ve výše položených oblastech, i tak to zvládnete. Nejseverněji se totiž vyskytuje na švédském ostrově Gotland, je tedy schopna plodit i na chladnějších místech v naší vlasti.

Odrůdy

Odrůdy, které jsou vhodné pro naše prostředí, jsou nejčastěji mandloň samosprašná, nebo cizosprašná. Jednou z nevýhod mandloně je jejich velmi brzké kvetení – začínají kvést již v březnu. Naštěstí je kvetení postupné, a proto alespoň část květů přežije. Nejlépe vám s výběrem vhodné mandloně poradí zahradník, jelikož ten zná nejlépe vaše prostředí.

Nejčastější odrůdy, které známe:

  • mandloň obecná,
  • mandloň nízká,
  • bucharská mandloň,
  • mandloň trojlaločná,
  • mandloň kansuská,
  • okrasná mandloň.
mandlovník keř mandloň
Zdroj foto: Igor_S / Shutterstock.com

Jak pěstovat mandloň?

I když je mandloň mrazuvzdorná a stromu nízké teploty nijak neuškodí, jejich květy mráz dokáže úplně zničit. Proto se pro pěstování této dřeviny nejlépe hodí chráněné stanoviště. Do mrazových kotlin nemá smysl mandloň vůbec umisťovat. Strom jako takový by samozřejmě přežil, ale květy a plody byste viděli jen jednou za pár let.

Stanoviště a půda

Mandloni se bude skvěle dařit v nadmořských výškách do 250 metrů, kde je umístíte na stanoviště s průměrnou roční teplotou okolo 9 stupňů Celsia.

Mandloň trojlaločná i mandloň zora mají rády stanoviště s otevřenou polohou, kde jsou hluboké a propustné půdy, které jsou dobře zásobeny živinami. Mokré a těžké půdy jim vůbec neprospívají.

Nejvhodnější období, kdy zasadit mandloň, je březen nebo poté na podzim, v září nebo říjnu. Pokud se ptáte, kdy kvete mandloň, je to na jaře, během dubna.

Řez mandloně

Mandloň samosprašná i cizosprašná se pěstuje jako čtvrtkmen nebo polokmen, který má volně rostoucí patrovou korunu a terminál. Stromy můžete nechat hustší, než jste zvyklí u ovocných dřevin, protože plody mandloně nejsou závislé na největším oslunění koruny.

Nejvhodnější měsíce, kdy stříhat mandloň, jsou jarní měsíce, kdy strom prosvětlujeme a odstraníme všechny husté a suché větve.

Už se těšíte, až si domů přinesete mandloň? Strom jen nejlepší vysadit na jaře a upravit mu korunu tak, že ponecháte 5 kosterních větví, a terminál zkrátíte na 5 pupenů. Kompaktní korunu pak vytvoříte ještě letním řezem, kdy se odstraňují nadbytečné letorosty a zahušťující výhony.

mandloň obecná
Zdroj foto: Iakov Filimonov / Shutterstock.com

Nemoci a škůdci

O mandle je třeba také pečovat, aby nebyla napadena škůdci. Poměrně často se u tohoto stromu setkáváme s houbou Cercospora, která strom napadá. Toto houbové onemocnění způsobuje nejprve skvrny na listů a následně i jejich hnití. Mandloň mohou napadnout stejné nemoci jako postihují meruňky či broskve. Mezi nejčastější nemoci, které škodí těmto stromům patří:

  • zakrnělost,
  • kadeřavost listů,
  • žloutenka.

Co se týče škůdců, nejvíc mandloně napadají mšice, svilušky a škvory.

Sklizeň

A je to tady. Máte doma mandloň! Pěstování vám dělá radost, a poté, co se na jaře objevily květy, se nyní těšíte na první plody. Strom, který v našich podmínkách dorůstá až do výšky 10 metrů, vám během sezóny začne plodit malé zelené plody. Cizosprašná i samosprašná mandloň pak během pár týdnů dokáže proměnit tvrdé a kyselé plody v tvrdou a hnědou mandli. Když jsou mandlové slupky suché a hnědé, můžete je začít sklízet.

Musíte si však ohlídat, zda nedošlo k záměně a nemáte doma hořké mandle z jiné, než je jedlá odrůda. Pokud cítíte hořkou chuť, rozhodně je nejezte. Jedná se o nepoživatelnou, dokonce toxickou potravinu. Tyto mandle musí nejprve projít speciálním procesem, v němž se jejich toxiny vyluhují.

Sladké mandle s tvrdou peckou a sladkým jádrem můžete jíst přímo ze stromu.

Mandle

Mandle jsou opravdu důležité v našem jídelníčku, protože obsahují velký podíl bílkovin, vápníku, hořčíku i železo, draslík či zinek. Můžeme je konzumovat v oloupané podobě, ale stejně neloupané. Právě ve slupce se nachází nejvíce vitamínů a minerálních látek. Rovněž jsou velkou pochoutkou i pražené mandle.

Věděli jste, že mandle se označují názvem ořechy, i když ve skutečnosti, z botanického hlediska patří mezi peckovice (tak jako švestky, meruňky, třešně)?

Zdravotní přínosy mandlí

Mandle obsahují velký podíl hořčíku, který pomáhá proti nervozitě, svalovým křečím i oslabené imunitě. Hořčík je rovněž nenahraditelnou látkou, která nám zajišťuje zdravou pleť, vlasy a nehty. Mezi další výhody konzumace mandlí patří:

  • regulují cholesterol – konzumace mandlí každý den dokáže snížit hladiny tzv. špatného cholesterolu,
  • ochraňuje srdce před srdečními chorobami – mandle obsahují antioxidanty a mastné kyseliny, které ochraňují srdce a podporují jeho činnost,
  • pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi – v souvislosti s cukrovkou také bojuje proti dalším rizikům jako je obezita, záněty a oxidační stres,
  • snižuje riziko vzniku demence či Alzheimerovy choroby – protože obsahuje riboflavin a L-karnitin, které podporují funkce mozku a jeho neurologické činnosti,
  • snižují známky stárnutí – udržují pokožku zdravou, svěží, mladou, bojují proti silnému UV záření, znečištění z ovzduší,
  • pomáhají trávení – snižují tvorbu kyselin, budují imunitu, vyrovnávají pH v těle, regulují trávicí enzymy.

Už se těšíte, až si zkrášlíte svou zahradu? Rozhodnete se pro strom, pro mandloň – keř nebo pro okrasnou mandloň? Až se nabažíte krásných květů, můžete se těšit na další radost – sladké mandle.

Zdroj: gardenoracle.com, healthline.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.