Medvědí česnek: Sběr, léčivý účinky a recepty z něj

Medvědí česnek naleznete na vlhkých místech, hlavně v nížinách. Má blahodárné účinky na lidské tělo i zdraví. Jaké jsou jeho léčivý účinky? A kde jej v kuchyni použít?

Když se řekne medvědí česnek, představí si možná mnoho lidí něco podobno klasickému česneku, který v domácnosti a zejména v kuchyni využívá snad každý. Není mu však podobný vzhledem, ale pouze chutí. Svým vzhledem může někomu připomínat konvalinky, jinému zase drobné jarní kvítí. Nebojte se, není jedovatý. 

Medvědí česnek – charakteristika

Česnek medvědí (lat. Allium ursinum), který také někteří nazývají lidově lesní česnek, je trvalou rostlinou, kterou můžete v přírodě objevit ve velikosti 10 až 40 cm.

V České republice se vyskytuje velmi často, nicméně jeho výskyt je poměrně nerovnoměrný. Nejvíce se vyskytuje na severozápadě země a také na Morava. V ostatních oblastech je spíše vzácnější. Jeho nejoblíbenější stanoviště je vlhká půda bohatá na živiny, vyskytuje se nejčastěji v nížinách, vlhkých lesích, lužních lesích, ale výjimečně se může vyskytnout i ve vyšších polohách hor.

Většinou se setkáváme se 2 hlavními druhy, mezi něž patří:

  •  česnek medvědí pravý (Allium ursinum),
  •  česnek medvědí ukrajinský (Allium ursinum ucrainicum).

Jak rozeznat medvědí česnek a konvalinku? Nejlepší radou je ovonět listy. Medvědí česnek po ovonění opravdu voní česnekově, pokud by byla vůně nevýrazná, požmolte listy mezi prsty a česnekové aroma určitě ucítíte.

Kdy sbírat medvědí česnek

Pokud je teplé jaro, první listy medvědího česneku vykukují už v březnu, hlavní sezónou sklizně je však duben, kdy má česnek bohaté a pěkné listy. Sklízí se až do doby, než začne kvést. 

medvědí česnek sklizeň
Zdroj obrázku: WildMedia / Shutterstock.com

Léčivé účinky medvědího česneku

Každý rok je po medvědím česneku velká sháňka. Je to i tím, že roste jen asi tři neděle v roce, takže moc času na sklizeň není. Najdete jej ve volné přírodě a poznáte jej díky typické česnekové vůni, která se okolo něj line. Pro mnoho lidí jde o zázrak, na který nedají dopustit. Pravidelně jej sbírají a své uplatnění nachází zejména v kuchyni. Pro ty, kteří jej nechtějí hledat v přírodě, koupíte jej také v obchodech.

Jaké jsou výhody medvědího česneku na naše zdraví:

  • silný antioxidant a antibiotikum,
  • působí proti zánětlivým onemocněním,
  • pomáhá proti chřipce, rýmě a nachlazení,
  • snižuje vysoký krevní tlak,
  • má pozitivní účinky při rakovině,
  • pomáhá při střevních obtížích,
  • má pozitivní účinky u cukrovky,
  • má pozitivní účinky při tvorbě krevních sraženin,
  • pomáhá při problémech s ledvinami,
  • řeší problémy s močovými cestami,
  • podporuje trávení,
  • pomáhá při očistných jarních kúrách.

Zelené listy plné zdraví: Medvědí česnek obsahuje vitamin C, B, železo, vlákninu, draslík, sodík, jód, alicin, flavonoidy.

Medvědí česnek má podobnou chuť a aroma jako obyčejný česnek, obsahuje dokonce i stejné vitamíny a výživné látky. 

Medvědí česnek doma na zahradě

Základním pravidlem při pěstování medvědího česneku je pravidelná a častá zálivka a stín. Má v oblibě stín stromů a keřů, který održuje vláhu. Ve vaší zahradě jej můžete zasadit pod ovocné keře nebo do stínu stromů. Máte-li sluneční zahradu, která má suché podmínky, česneku se tam dařit nebude.

Využití v kuchyni

Mladé listy medvědího česneku můžete nasekat do salátů, čímž mu zajistíte lehce pikantní česnekovou chuť. Je možné jej také zaměnit za pažitku, nasekat nadrobno a posypat brambory, rohlík s pomazánkami, salát a podobně. Dobrým doplňkem, když jsou drobně nasekané, jsou listy medvědího česneku také pro polévky – ať už masové nebo zeleninové. Spolu s kopřivovými listy jej můžete přidat do nádivky nebo třeba do sekané.

"<yoastmark

Pesto z medvědího česneku

Suroviny

  • Svazek medvědího česneku
  • 2 hrsti kešu oříšků
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • Trocha parmazánu
  • Sůl

Postup

Listy medvědího česneku pořádně omyjte a rozmixujte spolu s kešu oříšky. Přidávejte postupně olivový olej. Jakmile je vše smícháno, přidejte nastrouhaný parmazán, dochuťte solí a můžete podávat s těstovinami, přidat na pizzu a podobně.

Hotové pesto z medvědího česneku můžete pak rovnou přidat do pomazánky nebo do omáčky k masu.

Pokud hledáte inspiraci, do jakých jídel lze medvědí česnek využít, prohlédněte si pár nápadů:

  • slané palačinky,
  • placky,
  • karbanátky,
  • rizoto,
  • lasagne,
  • noky,
  • přívarky,
  • těstoviny s pestem. 

Krémová polévka z medvědího česneku

Suroviny

  • Máslo
  • Cibule
  • Vývar
  • Šlehačka
  • Medvědí česnek
  • Sůl, mletý pepř

Postup

Cibuli nakrájejte na drobno, zpěňte na másle. Přidejte vývar, krátce povařte, přidejte šlehačku a společně povařte. Medvědí česnek omyjte a přidejte do polévky. Chvíli povařte, poté rozmixujte a dochuťte solí a pepřem, nebo tím, čím jste doma zvyklí.

Upozornění pro alergiky: Medvědí česnek obsahuje česnekové silice, na které mohou být někteří lidé alergičtí. Po podráždění vzniká otok v krku, potíže s dýcháním, zarudnutí kůže.

Máslo s medvědím česnekem

Suroviny

  • Máslo (ideálně domácí)
  • Sůl
  • Medvědí česnek

Postup

Nechte máslo změknout při pokojové teplotě. Přidejte lesní česnek, který nejdřív omyjte a poté nakrájejte na malé kousky. Přidejte spolu se solí k máslu a pořádně rozmixujte, dokud nevznikne jemná hmota. Dejte do misky nebo formy, nechte vychladit.

Pomazánka z medvědího česneku

Suroviny

  • 1 čerstvý sýr podle obliby
  • Pomazánkové maslo
  • jemný tvaroh (přípradne cottage, jogurt nebo zakysaná smetana)
  • 1 hrst medvědího cesnaku
  • Sůl, pepř

Postup

Listy medvědího česneku můžete pomixovat nebo nařezat na drobno. Potom přidejte ostatní ingredience a vše spolu smíchejte. Výborně chutná s čerstvým chlebíkem nebo můžete podávat na bagetkách jako jednohubky.

Tip na závěr: Doslova vitamínovou bombou je smoothie z medvědího česneku. Příprava je jednoduchá, smixujte medvědí česnek, jablko, citrón, vodu a dochuťte medem. Oblíbené je také smoothie s banánem a ananasem.

Medvědí česnek má v kuchyni opravdu široké uplatnění a použít jej lze do většiny jídel. Do jakých pokrmů jej využíváte vy?

Zdroj: countryfile.com, andotherrecipes.blogspot.com 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.