Hrnková mramorová bábovka: Jednoduchý a rychlý recept

Hrnková mramorová bábovka se skvěle hodí ke zpestření svátečního i běžného dne. Její příprava je velmi jednoduchá a mramorová bábovka krásně provoní celý domov.

Vytvořte si z pár základních ingrediencí vynikající moučník a pohostěte sebe i své blízké tradiční českou bábovkou.

Snad v každé kuchařce našich babiček nesměl tento recept chybět. Vždyť právě vláčná mramorová bábovka byla přímo synonymem pro sváteční nedělní den, kdy se rodiny scházely k odpolednímu posezení. I vy si nyní můžete vytvořit voňavé kouzlo domova, které vás dokonale potěší. Výhoda tohoto moučníku je ještě jedna: když jej ihned nesníte, vydrží až týden stále výborný. Můžete si tedy dopřát každý den kousek lahodného sladkého nebe. Jdeme na přípravu!

Hrníčková bábovka

Také vás nebaví v kuchyni pobíhat s váhou nebo odměrkami? Hrníčková mramorová bábovka je pro vás jako dělaná – k odměření všech surovin budete potřebovat totiž pouze jeden hrnek, toť vše. Příprava moučníku je jednoduchá, takže se do jejího vytváření nebojte zapojit i děti. Určitě se o to více budete těšit na výsledek své práce.

Nachystejte si základní ingredience, a ještě před tím, než se pustíte do výroby těsta, zapněte si troubu, ať je vyhřátá, než se do ní vloží babiččina mramorová bábovka. Recept vám nabízíme základní, a ještě jeden vylepšený. Pusťte se do toho!

Mramorová bábovka recept
Zdroj foto: Viktor1 / Shutterstock.com

Mramorová bábovka – základní recept

Recept je od babičky, takže je prověřený léty spokojeného mlsání této dobroty. Hrnková mramorová bábovka se skvěle hodí k odpolední pauze na kávu nebo na čaj.

Suroviny

  • 2 vejce,
  • ½ hrnku oleje,
  • 1 hrnek cukru,
  • 1 hrnek mléka,
  • 2 hrnky mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr,
  • kůru z 1 citrónu,
  • trochu kakaa.

Postup

  1. Nejprve zapněte troubu na střední teplotu.
  2. Poté si nachystejte formu na bábovku, vymažte ji olejem a vysypejte moukou. Tak se vám těsto na nádobu nepřilepí.
  3. Nyní ušlehejte vejce s cukry, a po zhruba 3 minutách, kdy se objevil základ na těsto, šlehač vypněte.
  4. Pomalu přimíchejte olej a vlažné mléko, nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  5. Těsto si rozdělte do dvou nádob. Do první z nich budete nyní přidávat nastrouhanou kůru z 1 citrónu, a do druhé kakao podle chuti. Většinou vám postačí 1 – 1,5 lžíce.
  6. Nejprve nalejte do bábovkové formy světlé těsto, poté těsto s kakaem.
  7. Mramorovou texturu vytvoříte tak, že těsto jemně promícháte nožem.
  8. Vložte bábovku do trouby a pečte 45 minut.
  9. Po upečení ji ihned vyklopte na talíř a nechte pomalu vychladnout. Můžete ji krájet ještě vlažnou.

Tato mramorová bábovka se stane jedním z vašich nejoblíbenějších receptů. Přípravou strávíte necelou čtvrthodinu, a poté se již můžete těšit, až si dobrotu vytáhnete z trouby.

Třené těsto

Nejlepší chuti bábovky dosáhnete tehdy, rozhodnete-li se pro třené těsto. Třená mramorová bábovka se mírně liší postupem práce. Prvním krokem při přípravě třeného těsta je vyšlehat máslo s cukrem. Teprve poté se přidávají další suroviny podle receptu.

Tip: Nejkvalitnější třené těsto dosáhnete tehdy, použije-li změklé máslo pokojové teploty.

Třené těsto je velmi oblíbené, protože je měkoučké a vláčné. Využívá se také při pečení bublaniny, perníků či jiných druhů bábovek.

Mramorová bábovka
Zdroj foto: Grazyna Kownacka / Shutterstock.com

Mramorová bábovka s tvarohem

Když se v kuchyni objeví tvaroh, je jasné, že bude na stole něco lahodného. Mramorová bábovka s tvarohem je odlehčená verze základního receptu. Ještě více bude pokoušet vaše chuťové buňky. Tu chuť si prostě zamilujete!

Suroviny

  • 1 hrnek oleje,
  • 2 vejce,
  • 1 hrnek tvarohu,
  • ½ hrnku mletého cukru,
  • 1 a ½ hrnku mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • kůru z 1 citrónu,
  • hrst rozinek,
  • 1 lžíci rumu,
  • kakao,
  • hrubou mouku nebo strouhanku na posypání.

Postup

  1. Nejprve si zapněte troubu a vyhřejte ji na střední teplotu.
  2. Poté si vymažte formu na bábovku olejem a vysypejte ji moukou nebo strouhankou.
  3. Ještě, než se pustíte do tvoření těsta, namočte rozinky v troše rumu.
  4. Nyní již můžeme chystat těsto. Do šlehací mísy vložte vejce, cukr, tvaroh a olej, a šlehejte do hladkého základu na těsto.
  5. Přidejte pomalu mouku smíchanou s práškem do pečiva. Je-li těsto příliš husté, přidejte lžíci mléka.
  6. Nyní je čas, abyste vsypali do těsta rozinky.
  7. Následně si rozdělte těsto do dvou mís. Do jedné přidejte nastrouhanou kůru z citrónu, do druhé pak kakao.
  8. Do nádoby na pečení nalijte nejprve světlé těsto, potom tmavé, a než vložíte bábovku do trouby, jemně nožem těsto promíchejte.
  9. Pečte 45 minut, po upečení ihned vyklopte bábovku z formy a nechte ji vychladnout.

Tvarohová bábovka je oblíbenou sladkou pochoutkou dětí i dospělých.

Pokud jste milovníky sladkého, ale občas si chcete dopřát zdravou variantu, máme pro vás skvělý tip na cuketovou bábovku.

Už se těšíte, až se váš byt provoní? Klasická nebo mramorová bábovka s tvarohem vám dokonale zpříjemní den.

Zdroj: bbcgoodfood.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.