Kdy se sází cibule a jak připravit místo výsadby?

Cibule je součástí každé české kuchyně. Pěstování cibule je snadné a její využití rozmanité. Domácí cibule chutná mnohem lépe, tak si vypěstujte vlastní. Jak cibuli správně sázet?

Cibule je základem mnoha světových kuchyní, české nevyjímaje. Dalo by se říci, že bez ní nedokáží kuchaři fungovat. Její využití je opravdu rozmanité a je lhostejné, zda se jedná o teplou nebo studenou kuchyni.

Vitamíny, zdraví prospěšné minerální látky a především látka zvaná allicin, dělají z cibule malý medicínský zázrak. Pomáhá k urychlení uzdravení při potížích s dýchacími cestami, nachlazení a chřipce.

Tato zelenina není na pěstování nijak náročná. Daří se jim i v méně příjemných podmínkách a na její léčivé vlastnosti to nemá vliv.

Cibuli nevadí chladné počasí, je velmi odolná. Nemusíte se bát začít sázet brzy zjara a již v polovině léta si můžete pochutnávat na pokrmech, jejichž součástí bude vaše vypěstovaná cibule. Sezóna zahrádkáře začíná většinou v březnu, pokud počasí dovolí, kdy můžete začít sázet i cibuli.

Odrůdy cibule

Cibuli lze vypěstovat hned v několika odrůdách. Bílá, žlutá nebo červená cibule (vhodnější k přípravě studených pokrmů) existuje v různých velikostech a patří v Česku mezi nejběžnější. Tyto typy cibule nemají specifický způsob pěstování.

Sazečky nebo semena

Výsadba semeny se v našich podmínkách příliš nepoužívá. Mnohem častější je využití zakoupených sazeček. Po zasazení z nich asi po 3 a půl měsíci vyroste klasická cibule, jak ji všichni známe.

Sazečky odolávají přízemním mrazíkům a mají vyšší úspěšnost než výsadba ze semen nebo přesazených rostlin.

Vypěstování cibule ze semene je samozřejmě možné, ale používá se spíše v chladnějších oblastech. Pokud chcete získat cibuli ze semen, zasaďte semínka v interiéru. U nás se však používají převážně ve velkovýrobnách.

Pěstování cibule
Zdroj foto: StockMediaSeller / Shutterstock.com

Kdy se sází cibule

  • Sazečky potřebují nejméně 4 až 6 týdnů tepla, aby se v zemi usadily. 
  • V oblastech s velmi nízkými teplotami je vhodnější počkat na výsadbu cibulových sazeček na jaro, jakmile je možné obdělávat půdu – obvykle v březnu nebo v dubnu. V ideálním případě načasujte výsadbu tak, aby venkovní teploty již neklesly pod -2 °C.
  • Pokud se přece jen rozhodnete použít semena, začněte s jejich zasetím přibližně 6 týdnů, než ji přesadíte na zahradu. Cibulová semínka mějte v místnosti, kde je teplota alespoň 10 °C. 

Výsadba cibule

Úspěšné vypěstování cibule vždy závisí na kvalitě a složení půdy, která je dobře odvodněná, sypká a úrodná. Zhutněná půda, kameny nebo jíl ovlivní negativně růst.

  • Strukturu tvrdé půdy zjemníte přidáním kompostu. Sazečky tak budou mít dostatek živin. Na živiny je náročná, proto kompostem nešetřete.
  • Cibuli nevadí polostinná místa, ovšem čím více slunce mají, tím rychleji rostou. Na slunném místě se zralé cibule dočkáte brzy.
  • Když přijde čas výsadby, dejte alespoň 1 cm kompostu na dno připraveného záhonu. Nebo vykopejte výkop v půdě asi 5 cm hluboký a 8 cm široký a poté ho vyplňte asi centimetrem kompostu.
  • Další rok vyberte pro výsadbu jiné místo. Nesázejte je každý rok na stejném místě, podpoříte tím tvorbu nemocí, které mají vliv na úrodu.

Jak zasadit cibuli

  • Vyberte sazečky, které mají průměr asi 7 cm a nejsou větší. 
  • Při výsadbě sazeček dodržujte rozestupy.
  • Rastliny sázejte 5 až 10 cm od sebe v řadách 30 až 40 cm od sebe.
  • Nezakopávejte sazečky více než 2 cm hluboko. Hlubší zasazení negativně ovlivní její růst. 

Když se po zimě konečně oteplí, jarní měsíce březen a duben jsou ideální pro sázení vaší vlastní zeleniny do zahrádky. Začít můžete se sázením mrkve, petržele, hrachu, nebo si můžete vypěstovat domácí bylinky, které v létě využijete k přípravě chutných jídel.

Zdroj: whfoods.com, almanac.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.