Domácí sekaná: Přinášíme vám chutný recept z mletého masa

Poctivá domácí sekaná potěší snad každého a navíc je toto jídlo z mletého masa jednoduché. Přinášíme vám recept na sekanou ve slanině, která se hodí na oběd nebo na studenou mísu.

Dvacet deka sekačky“ zná snad každý, kdo si ji dal někdy v bufetu. Rychlá pomoc od hladu, někdy si na ní dokonce pochutnáte, podle toho, jakou práci si s ní v kuchyni dají. Připravit si sekanou doma je poměrně jednoduché. Jde o jídlo z mletého masa, které se může různě měnit. Použít můžete takřka jakékoliv maso, různě maso míchat a podobně. Někdo do receptu přidává slaninu, mléko, rohlíky, houby, vařené vejce a podobně. Každá rodina může mít své vlastní recepty a oblíbené varianty. Chcete vyzkoušet nový recept? Jeden pro vás máme.

Domácí sekaná z mletého masa

Suroviny (6 porcí)

  • ¾ kg mletého masa (půl na půl hovězí a vepřové)
  • 2 vejce
  • 6 hrstí strouhanky
  • 2 – 3 velké cibule
  • česnek podle chuti
  • 2 čajové lžičky soli
  • hrst sušené majoráky
  • anglická slanina nebo bránice

Postup

Vůbec nejlepší je, když si koupíte kusy masa, které následně pomelete doma. Zajistíte tak, že přesně víte, jakou kvalitu masa do sekané dáváte. Pokud doma nemáte mlýnek nebo nemáte čas, pak vybírejte masovou směs pečlivě. Pro přípravu budete potřebovat větší mísu. Maso a další ingredience se v ní mnohem lépe míchají.

  1. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Důležité je, aby byly opravdu co nejdrobnější, protože vám nenaruší strukturu sekané, nebudou v ní velké kousky, které by v jídle vadily.
  2. Dejte do mísy maso, přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Česnek ideálně utřete nebo prolisujte, nekrájejte na plátky. Ty by v mase vadily.
  3. Přidejte jedno vejce a jeden žloutek. Bílek, který vám zůstane, dejte na chvíli bokem, potřete jím sekanou v posledním stádiu.
  4. Přidejte sůl podle chuti, všechno koření, které chcete. Majoránku promněte v dlaních, uvolní se její aroma a sekaná bude chutnat ještě lépe.
  5. Přidejte strouhanku a promíchejte. Ideální je přidávat ji postupně. Jedině tak docílíte správné konzistence sekané. Budete mít jistotu, že nebude moc řídká ani moc zahuštěná. Nejste si jisti chutí? Vyzkoušejte „zkušební vzorek“ na pánvičce. Podle chuti přidejte jednotlivé ingredience.
  6. Nechte chvíli odpočinout a předehřejte troubu na 180 – 190 ºC.
  7. Maso opět pořádně promíchejte, nejlépe rukama. Vytvarujte šišku, popřípadě několik menších, podle vlastní fantazie. Sekanou můžete zabalit do slaniny nebo do bránice, která ji velmi dobře udrží pohromadě.

Chcete změnu? Po celé délce sekané udělejte místo, kam vložíte natvrdo uvařená vejce, párek nebo třeba kousek panenky. Spojte, aby náplň byla schovaná, zabalte do anglické sekané nebo bránice a dejte do pekáče. Podlijte vodou a pečte přibližně hodinu, podle velikosti sekané. Občas můžete podlít maso nebo přidat vodu, podle potřeby.

Domácí sekaná recept
Zdroj foto: Klopping / Shutterstock.com

Jak zabalit sekanou do slaniny?

Pokud jste se rozhodli pro přípravu sekané ve slanině, vybrali jste si dobře. Slanina dodá sekané výraznější chuť, lahodnou vůni a zejména pevnější a křupavější kůrku.

Připravte si vyšší a užší nádobu (nebo menší pekáč, zapékací mísy), do které naskládejte plátky slaniny tak, aby se na dně trochu překrývaly a zároveň aby ​​přesahovaly okraje nádoby. Na naskládanou slaninu položte sekanou a zabalte ji zbylou slaninou, která zůstala po okrajích nádoby.

Dobrá rada: Potřete sekanou před zabalením do slaniny bílkem, což zajistí krásnou krustu a maso se nebude vůbec rozpadat.

Nejlepší sekaná – jak ji správně upéct

Dodržte těchto pár rad a recept na sekanou se vám dozajista povede na jedničku:

  • Asi vám nemusíme říkat, že kvalitnější maso získáte, pokud si ho sami umelete doma, namísto kupovaného masa zabaleného v plastových nádobkách.
  • Sekanou nemusíte péct zakrytou, její křupavost zajistí to, když ji během pečení vícekrát podlijete.
  • Při tvarování sekané je praktičtější připravit si raději více menších než jednu velkou. Menší se rychleji a lépe propečou, dbejte však na to, aby byly podobné velikosti a rovnoměrně se propekly.

Tip na pečení: Nejdříve předehřejte troubu na 200 °C a sekanou nechte péct asi 10 minut, aby se její povrch krásně zatáhl. Potom pečte asi třičtvrtě hodinu na 150 °C, občasné podlití zajistí sekané křupavost.

Nejlepší přílohou k domácí sekané je bramborová kaše. Pokud máte chuť, podávat ji můžete jen s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.

Tip na závěr: Pečená sekaná je výborná i na obložené studené mísy pro návštěvu.

Zdroj: allrecipes.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.