Rajská polévka na více způsobů: Jednoduché a chutné recepty

Rajská polévka je lahodná hustá polévka, kterou si můžete připravit z rajčat nebo z protlaku. Základní recept je velmi jednoduchý. Vyzkoušejte rajskou polévku na vícero způsobů.

Při zmínce o rajské polévce či omáčce začnou někomu nekontrolovatelně téct sliny, zatímco jinému naskočí husina. Je to prostě něco jako špenát. Láska na celý život, nebo nepřítel žaludku na život a na smrt.

Bohužel i toto jídlo může mít subjektivní nenávist zakořeněnou ve školní jídelně. Poctivá rajská polévka z kvalitních surovin a dobře ochucená je ovšem zcela jiné kafe.

Historie 

Na rozdíl od jiných jídel, rajská polévka nemá historii nijak bohatou. Rozhodně nepatřila k „jídlům chudých“, která se postupem času zdokonalovala. První recept se objevil až na konci 19. století. Nemalou zásluhu má na tom fakt, že rajčata se pěstovala v dřívějších dobách jen ve Střední a Jižní Americe. Díky španělskému dobyvateli Hernánu Cortésovi se dostala do všech koutů světa a pochopitelně, že v Evropě se nejdřív udomácnila právě ve Španělsku.

Ale protože „tomátl“, jak jim kdysi říkali staří Aztékové, byla pro Evropany exotickou rostlinou, spíše, než k užitku si je pěstili jako okrasné rostliny v květináčích. A také podléhali mýtu, že rajčata jsou jedovatá.

A na to velice brzy přišli všichni pěstitelé rajčat, kteří až někdy začátkem 18. století pochopili, že je můžou jíst a používat k vaření. Všechno, co nebylo spotřebováno přímo z keříku, putovalo do hrnce na polévku. Na gurmánskou úroveň rajskou polévku vyšvihl podnikatel Joseph A. Campbell a následně se začala objevovat ve všech věhlasných kuchařkách po celém světě. Stala se také součástí menu tisíců restaurací.

Babiččina rajská polévka
Zdroj foto: DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

Tradiční rajská polévka z rajčat

Jako obvykle, i tato lahůdka se dočkala mnoha inovací, národních přídavků a nejrůznějších variací. Vesměs však všechny vychází ze základního receptu, který je poměrně jednoduchý a nemusí se ho zaleknout ani úplný začátečník. Nejlépe je ale vždycky vycházet z tradičního základního receptu.

Suroviny

  • 2 kg rajčat
  • 120 ml olivového oleje
  • 1 velkou cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Postup

  1. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a velkou mísu naplňte ledovou nebo studenou vodou.
  2. Každé rajče nařízněte, vložte do vařící vody, nechte v ní asi 10 sekund a následně přendejte do studené.
  3. Rajčata oloupejte, a rozkrojte.
  4. Do sítka vydlabejte zrníčka a vymačkejte šťávu, dužinu nakrájejte na menší kostky.
  5. V hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli.
  6. Přidejte na plátky nakrájený česnek a po minutě rajčata, pepř a sůl.
  7. Zmírněte žár a pod pokličkou pomalu vařte cca 30 minut.
Rajská polévka s rýží je v současnosti jednou z nejoblíbenějších variant této polévky. Vyzkoušejte ve vašem jídelníčku i tento recept.
Rajská polévka z protlaku
Zdroj foto: Roman Amur / Shutterstock.com

Rajská polévka z protlaku

V případě, že nemáte doma čerstvá rajčata, ale dostali jste chuť na jednoduchou rajskou polévku, připravit si ji můžete i z přetlaku.

Suroviny

  • máslo
  • 200 ml mléka
  • 2 ks cibule
  • hladká múka
  • voda
  • 1 ks rajský protlak

Postup

  1. Nakrájíme na drobno cibuli.
  2. Rýži uvaříme klasicky podle návodu jak jsme zvyklí.
  3. Uděláme jíšku z másla a mouky a přidáme k ní cibuli a krátce osmahneme.
  4. Zalijeme vodou a počkáme než polévka sevře.
  5. Následně přidáme do polévky rajský protlak a dochutíme solí a pepřem.
  6. V mléce rozmícháme mouku a přidáme do rajčatové polévky.
  7. Podle chuti přidáme cukr a povaříme.
  8. Rajská polévka z přetlaku chutná nejlépe s rýží.

Nejlepší rajská polévka z pečených rajčat

Chcete-li nechat chuť rajčat ještě více vyniknout, připravte si polévku z pečených rajčat, která vás chutí překvapí.

Suroviny

  • 4 ks rajčata
  • 100 – 200 g pasírovaná rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l voda
  • olivový olej
  • cukr, sůl, pepř
  • oregano, bazalka
  • mozzarella
  • drobné těstoviny

Postup

  1. Rajčata nakrájíme na menší kousky, přidáme sůl, pepř, oregano (čerstvé nebo sušené), pokapeme olivovým olejem a dáme je péct. Pokud vám vadí slupky z rajčat, ještě předtím je spaříme vodou a oloupeme. Pečeme přibližně čtvrt hodinu na 200 až 220 stupňů.
  2. Mezitím orestujeme česnek na oleji.
  3. Přidáme pasírovaná rajčata, zalijeme vodou a ochutíme solí a lžící cukru. Necháme povariť, kým sa dopečú paradajky.
  4. Pečené paradajky pridáme do polievky spolu s cestovinami a povaríme asi 8-10 minút, kým sa cestoviny uvaria.
  5. Dochutíme solí a cukrem, přidáme bazalku.
  6. Podávat můžeme s pokrájenou mozzarellou.

Přejeme vám dobrou chuť.

Vylepšení chutí

Jak jsme již zmínili, rychlá rajská polévka se dočkala mnoha obměn a „příloh“. V Česku lidé milují rajskou polévku s rýží nebo těstovinami, uchytila se také verze s krupicovými noky. Je výborná s kuskusem i ovesnými vločkami. Mimořádné oblibě se tato polévka těší i u kojenců, tam ovšem doporučujeme krmit výhradně s asistencí, pokud si nechcete zadělat na hodinu úklidu.

Sytější verzi polévky můžete připravit s použitím vysokoprocentní smetany. A pokud byste chtěli ohromit italským feeligem, pak stačí základní recept doladit hrstí bazalky nebo jinými bylinkami, parmezánem a těsně před servírováním do ní přidat natrhanou tvrdší italskou (nebo klidně i českou) bagetu.

Pokud patříte k milovníkům rajčatové polévky, pak si jistě oblíbíte i polévku z červené řepy, která je velmi podobná. Vyzkoušejte ji a porovnejte, která vám chutná lépe.

Základem jakéhokoliv dobrého jídla je poctivá a čerstvá surovina. Rajská polévka tudíž nejlépe chutná, pokud ji připravíte z čerstvých rajčat. Pokud je ovšem nemáte nebo si prostě jen chcete ulehčit práci, můžete sáhnout i po protlaku, či po loupaných rajčatech z konzervy. Minimálně bylinky byste však šidit neměli, protože vůni těch čerstvých nic nenahradí.

A kdy si ji uvaříte vy?

Zdroj: inspiredtaste.net

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.