Vláčná tvarohová bábovka, kterou bude milovat celá rodina

Vláčná tvarohová bábovka je typický dezert českých domácností. Tento recept je opravdu jednoduchý, rychlý, vláčný a velmi lahodný.

Tradiční tvarohová bábovka

U koho se v české domácnosti nepečou lahodné bábovky? Formu na bábovku najdete snad v každé kuchyni díky oblíbenosti tohoto moučníku. Historie typického receptu na tento dezert sahá až do 15. století, kdy se předkládala porodním bábám za pomoc při porodu.

Rychlý recept na tvarohovou bábovku

Pokud si nepotrpíte na vážení ingrediencí, nejvhodnějším receptem na bábovku bude pro vás ten s pomocí hrnku. Hrnkové moučníky jsou velmi oblíbené pro jejich jednoduchost a rychlou přípravu. Pro vláčnou hrníčkovou bábovku s tvarohem si připravte:

  • hrnek měkkého tvarohu,
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky,
  • 2 vejce,
  • ½ hrnku oleje,
  • ½ hrnku moučkového cukru,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 lžíci rumu,
  • citronovou kůru.
Tvarohová bábovka
Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Příprava těsta

  1. Do velké mísy smíchejte tvaroh s cukrem, přidejte olej, rum a vejce. Vše důkladně promíchejte, aby vám vznikla hladká směs.
  2. Poté přidejte prášek do pečiva a polohrubou mouku a opět pečlivě promíchejte. Kdyby se vám těsto zdálo příliš husté, můžete ho naředit mlékem dle potřeby.
  3. Do těsta přidejte ještě citronovou kůru. Rozdělte polo řídké těsto na půlku a jednu z nich obarvěte kakaem.
  4. Do dobře vymazané formy na bábovku nalijte nejdříve jednu část těsta, poté druhou obarvenou, a nakonec opět zbytek prvního těsta. Tím vám po upečení vznikne krásně barevná struktura bábovky.
  5. Předehřejte si troubu na 150 °C a formu s těstem dejte péct.
  6. Asi po hodině vyzkoušejte špejlí, zda je těsto upečené i uvnitř bábovky a pokud ano, můžete ji vyjmout a chvíli počkat, než se ochladí. Poté by měla jít dobře vyklopit.
  7. Jestliže by se vám nedařilo bábovku z formy dostat, ochlaďte stěny formy mokrou kuchyňskou utěrkou.

Tato rychlá tvarohová bábovka bude chutnat vám i celé vaší rodině díky skvělé vláčnosti i dobrému vyvážení chutí.

Zdroj: allrecipes.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.