Nejlepší vajíčková pomazánka – chutná jako od babičky

Receptů na vajíčkovou pomazánku najdeme na internetu několik stovek. Vajíčková pomazánka s tvarohem, majonézou či lučinou, každý si jistě oblíbil tu svoji, které se nikdy nevzdá.

Vajíčková pomazánka je oblíbenou chutnou a zdravou svačinkou, například pro školáčky. Tradičně si ji připravujeme v období po Velikonocích, kdy nevíme, co se všemi těmi vykoledovanými vejci. Vajíčkovou pomazánku si ale můžete připravit kdykoliv během roku.

Základem vajíčkové pomazánky jsou pochopitelně vařená vejce. Ta se nesekají nadrobno, případně je můžete i nastrouhat na struhadle, a smíchají se s máslem, pomazánkovým máslem, sýrem, tvarohem nebo majonézou – jak kdo má rád. V každém případě nepotřebujete množství ingrediencí, aby byl výsledek perfektní. Dnes zkusíme dvě různé vajíčkové pomazánky a věříme, že vám budou chutnat všechny.

Nejlepší pomazánka s máslem

Na základní vajíčkovou pomazánku potřebujete opravdu jen změklé máslo, vychladlá vařená vejce, sůl a pepř. Pro 4 osoby uvařte 3 – 4 vejce. Z uvařených vajec vyndejte žloutky a dejte je do misky spolu se 150 g másla a s trochou soli. Bílky si nasekejte nebo nastrouhejte do misky zvlášť. Žloutky s máslem a se solí utřete do pěny. Přidejte bílky a  promíchejte. Hotovo. 

Pomazánku můžete dochutit lžičkou plnotučné hořčice (velmi zajímavou chuť má i s hořčicí kremžskou) a nebe do ní přimíchat nasekané bylinky například čerstvou pažitku nebo řeřichu.

Vajíčková pomazánka
Zdroj foto: iva / Shutterstock.com

Vajíčková pomazánka s majonézou

Tato vajíčková pomazánka byla hitem na konci minulého století snad ve všech českých domácnostech. Připravovala se při oslavách na domácí chlebíčky. Co budete potřebovat?

  • 5 natvrdo uvařených vajec
  • 250 ml majonézy (malá sklenice)
  • 1 sladkokyselá okurka
  • 1 menší cibule nebo ½ větší
  • sůl pepř
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Vejce si oloupejte a nakrájejte nebo nasekejte co nejjemněji. V misce je smíchejte s majonézou, přidejte hořčici, na kostičky nakrájenou cibuli i okurku. Podle chuti si ji přisolte a opepřete. Podávejte na plátcích veky, nebo ještě lépe s opečeným toastem.

Zdroj: cookwewill.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.