Zařizujete kuchyni? Máme pro vás pár tajných tipů!

Zařizujete si svoje první bydlení a nastal čas pustit se do kuchyně? Rádi byste ji proměnili v místo, kde bude radost nejen jíst, ale hlavně i jídlo připravovat? Je jedno, jestli je vaření vaším koníčkem, nebo jen nutným zlem, přinášíme vám pár tipů na to, jak kuchyň zařídit.

Kuchyň je srdce domova

Někdo možná bude oponovat a tvrdit, že srdcem domova je obývací pokoj. Každý z nás to má trochu jinak, přesto můžeme kuchyň označit za výjimečné místo. Právě tady se nejen scházíme u jednoho stolu a sdělujeme si nejrůznější zážitky, ale taky tady připravujeme jídlo, které má čarovnou moc. Nevěříte?

Když si na jídle pochutnáte, po těle se vám rozlije radost, v bříšku máte jako v pokojíčku a cítíte se plni energie. Když vám ale zrovna nechutná, jste pak hladoví, rozmrzelí a nemáte na nic náladu. No a s přípravou jídla je to podobné. Když se vám daří, rádi zkoušíte nové recepty a různě experimentujete. Jakmile se vám ale opakovaně nedaří připravit poživatelné jídlo, přestane vás to bavit.

Centrem místnosti je kuchyňská linka

Při plánování nové kuchyně je třeba zapojit fantazii, praktičnost a taky vynalézavost. To ale nic nemění na tom, že centrem každé kuchyně je kuchyňská linka, kterou je třeba rozmístit do tří hlavních zón tak, abyste měli vždy vše pěkně po ruce.

  • Skladovací zóna by měla být u levé strany linky, tvoří ji jak skříně pro ukládání potravin a nádobí, tak spíž a chladnička s mrazničkou.
  • Mycí zóna, kterou tvoří dřez s odkapávačem i odpadkový koš, by měla navazovat na skladovací zónu. Kolem dřezu se doporučuje ponechat prostor zhruba 30 cm, ať máte kam dávat umyté potraviny.
  • Varná zóna je nejčastěji využívanou zónou, právě tady by měl být sporák nebo varná deska a trouba. Od dřezu by tuto zónu mělo dělit minimálně 80 centimetrů.
Víte, že když si zařizujete kuchyň a vybíráte kuchyňskou linku, bude třeba vyřešit i její tvar? Na trhu najdete kuchyňské linky s ostrůvkem i kuchyňské linky ve tvaru písmen U, G a L.

Na lince mají místo spotřebiče, které vám usnadní práci

Bez moderních spotřebičů si většina z nás už nedovede život představit. Čas je pro nás nedostatkovým zbožím, takže uvítáme každého pomocníka, který nám s přípravou jídla pomůže a ušetří čas a možná i peníze.

Varná deska nebo sporák je základ, dneska je hodně oblíbená indukce, na které je vaření rychlé, bezpečné a úsporné. Chybět nesmí ani trouba, do které se vejde vše, co v ní plánujete péct. Trouba může být jak schovaná pod linkou, tak tam, kde na ni dobře dosáhnete.

Podobně je na tom myčka nádobí, která zvýší váš komfort a postará se o špinavé nádobí. Co si budeme povídat, většina z nás mytí nádobí v ruce naprosto nesnáší. Může být jak volně stojící, tak vestavěná.

Zdroj foto: Dariusz Jarzabek / Shutterstock.com

Teď už se konečně dostáváme ke spotřebičům, které mohou stát na kuchyňské lince. Příkladem je mixér, robot, sekáček, mlýnek, kávovar, horkovzdušná fritéza, tlakový, pomalý nebo multifunkční hrnec a třeba i sous vide vařič. Rychlovarná konvice je dnes už skoro samozřejmostí, stejně jako topinkovač. Skvělým pomocníkem je i odšťavňovač a polévkovar.

Pánvičky a hrnce potřebuje každý kuchař

Mezi základní vybavení každé kuchyně patří i nádobí na vaření. Dobře vybrané kvalitní hrnce a pánvičky vám ušetří čas, vybírat byste je měli s ohledem na typ varné desky. Kdo má doma indukci, ten ví, že ne všechno nádobí je použitelné i na indukci, tak si to pohlídejte i vy.

V každém případě byste si ale měli pořídit hrnec o objemu asi 3 litry, jeden větší a jeden menší hrnec a taky pánvičku. Ideální jsou opět aspoň dvě velikosti, pořídit si můžete i wok pánev, pánev na palačinky, steakovou pánev apod.

Náš tip: Když už si pořídíte hrnce a pánvičky, nezapomeňte ani na další vybavení kuchyně jako jsou různé škrabky, struhadlo, odměrka, naběračky, kuchyňská váha apod.

Chybět nesmí ani kuchařské nože

Další nezbytností každého kuchaře jsou nože. Bez nich se nikdo neobejde a nevyplatí se na nich šetřit. Aby vám sloužily dle vašich představ, měli byste vsadit na kvalitní nože a pořídit si k nim i brousek a třeba lištu, na které je budete skladovat.

Naprostým základem je velký univerzální kuchařský nůž, menší univerzální nůž a nůž na pečivo, časem je jistě doplní i velký nůž na maso, malý nůž na zeleninu, santoku nůž, filetovací nůž, vykosťovací nůž, steakový nůž a nůž na sýr.

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.