Jak připravit bulgur? + Recept na salát tabouleh

Bulgur je celozrnná pšenice, velmi oblíbená v kuchyni. Je lehce stravitelný, plný bílkovin, vlákniny a minerálů. Přinášíme vám recept na salát z bulguru a tipy pro jeho využití.

Co je bulgur

Bulgur je celozrnná nalámaná pšenice a v posledních letech v naší kuchyni vcelku usadil. Díky jeho nutričním hodnotám a lehké stravitelnosti je dobré ho využívat při redukci váhy. Je bohatý na všechny důležité prvky, jimiž se zlepšuje metabolismus. Má nižší glykemický index než rýže. Také obsahuje mnohem více bílkovin.

Výroba bulguru je docela náročná: nejdřív se pšenice namočí a vypere, po tomto procesu se zrna suší a následně drtí na menší kousíčky, které se pak přes síta třídí. I přes jeho složitou výrobu se hodně využívá v kuchyních celého světa.

Co obsahuje bulgur?
Bulgur nám doplňuje do těla velmi potřebnou vlákninu, dokáže pokrýt až 30 % z denního příjmu, který je doporučen. Z pohledu vitamínů a minerálů, obsahuje významné množství manganu, bílkovin, hořčíku i železa. O přeměnu živin v našem těle na potřebnou energii se zase postarají kyselina listová a vitamín B6.

Druhy bulguru

Kromě klasického pšeničného bulguru známe dále také:

  • pohankový bulgur,
  • ječný,
  • nebo z pšeničné špaldy.

Využití bulguru

Je nejrozšířenější v arabských státech a kolem Středozemního moře. Nejčastěji se podává jako příloha k masu či k zeleninovým jídlům a přidává se do salátů. V české kuchyni se využívá například do nádivek a jako náhrada rýže. Jeho spotřeba ale zdaleka není tak vysoká, jako tomu je v případě rýže. A to je škoda, bulgur a jeho výživové hodnoty si zastoupení v našem jídelníčku rozhodně zaslouží. Zkuste si třeba udělat libanonský tabouleh.

Bulgur je univerzální surovina, kterou lze připravit na milion způsobů. Využít lze do sladkých i slaných receptů. Navíc je mnohem zdravější a výživnější než rýže.
Tato zdravá potravina má vysoké nutriční hodnoty. Obsahuje mnoho vitamínu A, hořčíku, fosforu a železa. Obsahuje minimum tuků, zato obrovský podíl vlákniny. Bulgur pozitivně ovlivňuje:

  • kůži a pleť,
  • imunitní systém,
  • svalstvo,
  • podporuje trávení, činnost střev,
  • pomáhá tvořit kolagen.

Bulgur příprava

Otázek, jak uvařit bulgur je zejména u začátečníků mnoho, my vám však přinášíme přehled způsobů, jak připravit bulgur:

  1. nabobtnání ve studené vodě – bulgur zalijte dostatečným množstvím studené vody a nechte nabobtnat a odležet,
  2. vaření bulguru – bulgur na vaření se doporučuje vařit v poměru 1:3 vody a bulguru. Postačí vařit přibližně 12 minut na mírném ohni. Přebytečnou vodu z vaření pak slijte.
  3. rychlé vaření – povařte bulgur 5 minut a nechte chvíli pod pokrývkou,
Výborný tip: Aby měl bulgur výbornou chuť a lahodnou vůni, přidáme do něj máslo. Přidat ho můžeme hned na začátku do hrnce, nebo poté do hotového bulguru.

Příprava tabouleh – salátu z bulguru

Libanonský salát, kde je hlavní surovinou bulgur, je rozšířený po celém světě. Může se podávat jako předkrm, hlavní jídlo nebo jako příloha, například ke grilovanému masu.

Suroviny

  • 100 g bulguru
  • šťáva z jednoho citronu
  • červená cibule
  • svazek jarní cibulky
  • 1 salátová okurka
  • svazek petrželové natě
  • 1 kg rajčat
  • hrst čerstvé máty
  • lžička římského kmínu
  • sůl, pepř
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • citronová kůra
  1. Bulgur uvaříme podle návodu s citronovou šťávou.
  2. Okurku společně s rajčaty a jarní cibulkou nakrájíme nadrobno a dáme do mísy. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, poté ji přidáme do mísy k ostatní zelenině.
  3. Zvlášť v misce připravíme zálivku. Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř, citronovou kůru.
  4. Hotový uvařený bulgur necháme okapat, přidáme do misky k zelenině a pořádně promícháme.
  5. Nasekáme najemno mátu a petrželovou nať. Bylinky a připravenou zálivku smícháme v míse s ostatními ingrediencemi. Hotový tabouleh nechte alespoň dvě hodinky vychladit, aby se chutě krásně spojily. 

Bulgur je stále častěji oblíbenou potravinou pro přípravu rizota či lehkých salátů, které zasytí a dodají tělu potřebnou výživovou hodnotu.

 Tipy na recepty z bulguru

Přinášíme vám tipy na zajímavé recepty z bulguru na slano:

  • bulgur s kuracím masem,
  • zeleninová polévka s bulgurem,
  • bulgurové rizoto,
  • bulgur se zeleninou,
  • bulgurový šalát,
  • bulgur s tuniakom, 
  • rajčatová omáčka s bulgurem.
Náš tip: Zkuste si na začátek připravit jídlo, které máte velmi rádi, akorát v něm hlavní surovinu vyměníte za zdravější variantu. Začít můžete například s klasickým houbovým rizotem, kde místo rýže použijete bulgur, avšak chuť hub zůstane zachována.

Na druhé straně je to všestranně využiteľná potravina a připravit si ho můžete i na sladko:

  • pomarančový bulgur,
  • zapekaný skořicový bulgur,
  • bulgurová kaša,
  • bulgur na sladko s ovocím.

Nemusíte si více lámat hlavu nad tím, jak uvařit bulgur, je to skutečně jednoduchá surovina, ze které vykouzlíte velmi chutná jídla. Recepty s bulgurem jsou navíc velmi rychlou a jednoduchou záležitostí, kterou zvládne i začátečník.

Zdroj: foolproofliving.com, bbcgoodfood.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.