Italský národní poklad miluje celý svět, carbonara jsou legendou

0
205
Zdroj foto: Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Špagety neodmyslitelně patří k Itálii už věky věků. Říká se, že právě tento recept vzniknul v samém srdci této jižanské krajiny, v Římě. Ačkoliv o něm údajně prvně šeptali v jiném překrásném italském městě, Neapoli.

Špagety carbonara mají ve své rodné zemi dlouhou historii, po druhé světové válce se dokonce staly národním jídlem. Tento velice jednoduchý, přesto nezaměnitelný recept si podmanil chuťové buňky celého světa.

Různá místa, různé chutě

Receptů na špagety carbonara najdete na internetu asi tak milion. Ať už se jedná o špagety carbonara se smetanou nebo o jejich zeleninovou verzi se zapečeným květákem či brokolicí nebo smaženými houbami. Spousty slavných a uznávaných kuchařů tento recept uvádí ve svých kuchařkách nebo v internetových online receptářích.

Zdroj foto: Ruslan Mitin / Shutterstock.com

Surovin je málo, nešetřete na nich

Budete potřebovat:

  • 3 vejce,
  • pancettu – italská slanina, kterou ovšem lze nahradit anglickou slaninou,
  • 50 gramů sýra pecorino (tvrdý ovčí sýr),
  • 50 gramů parmazánu,
  • 350 až 400 gramů špaget,
  • černý mletý pepř,
  • extra panenský olivový olej.

Postup přípravy:

  1. Jako první začněte se špagetami, které uvaříte podle návodu, aby byly al dente (na skus).
  2. Zatímco se špagety vaří, nakrájejte pancettu či slaninu na drobné kousky a osmahněte ji na extra panenském olivovém oleji lehce do křupava.
  3. Než pancetta získá správnou barvu a vůni, rozklepněte vajíčka (jedno celé a dva žloutky) a smíchejte je s nastrouhaným sýrem.
  4. K tomu přidejte také černý pepř a sůl. Se solí ovšem opatrně, protože špagety a pancetta jsou už tak dost slané samy o sobě.
  5. Jakmile jsou špagety připravené, hoďte je na pánev společně se slaninou či pancettou a vajíčky.
  6. Vše dodělejte na vypnuté pánvi a servírujte teplé.

Smetaně vstup povolen jen výjimečně

Nejčastější v Česku se vyskytující variantou jsou carbonara se smetanou. Někdo jí holduje z čiré posedlosti vyprázdnit lednici, jiný se obává zdravotních obtíží. Protože v správné verzi tohoto receptu se vajíčka smíchaná se sýrem přidávají až v samém závěru přípravy pokrmu, na vypnuté plotně, mnoho lidí se obává možného rizika nákazy salmonelou. Proto volí alternativu bez vajec, místo nich radši přidává smetanu. Někdo tu ke šlehání, jiný svěžejší, kysanou, verzi.

Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

Nejvariabilnější jídlo na světě

To můžeme o „uhlířských“ špagetách, jak se jim u nás říká, jistě říct bez nejmenšího zaváhání. Sice by se z toho každý ryzí Ital nejspíš osypal, a ten radikálnější možná i vzdal občanství, ale fantazii se meze nekladou, a co hůř, nelze ji nijak limitovat. V kuchyni vládne vždy jen jeden pán a podle toho některé recepty také vypadají. Recepty je proto lepší brát spíš s nadhledem a radši se jim obloukem vyhnout. 

Ať už si vyberete jakoukoliv verzi carbonara, nezapomeňte, že polovinou úspěchu jsou správně uvařené špagety, což znamená na skus. Dobrou chuť.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno