Zdravé chipsy z červené řepy – Připravte si chutné snacky

Chipsy z červené řepy jsou velmi zdravou alternativou, na které si můžete pochutnávat před televizí. Tyto zeleninové chipsy jsou velmi chutné a dochutit si je můžete podle sebe.

Červená řepa není jen zeleninou, z níž se připravuje boršč, krémová polévka, salát nebo pomazánka. Lze si upéct také vynikající chipsy, které jsou mnohem zdravější než běžné bramborové.

Při sledování televize je hodně těch, kteří jsou zvyklí otevřít si balení brambůrků a ty během seriálu pojídat. Jedná se o velice kalorickou a tučnou lahůdku, také hodně slanou, která nepatří k nejzdravějším jídlům. Co ale kdybyste je nahradili chipsy z červené řepy? Zajímavá úprava této zeleniny vás možná nadchne svou jednoduchostí a také dobrou chutí.

Zdravotní účinky červené řepy

O červené řepě se říká, že je to superpotravina. Je to pravda, protože obsahuje rutin, jenž chrání cévy a žíly a působí proti ateroskleróze. Je bohatá na vitamíny a minerály, které prospívají našemu zdraví. Červená řepa působí jako prevence proti rakovině, detoxikuje organismus, zlepšuje činnost mozku i srdce, zpomaluje projevy stárnutí a posiluje kosti. Je to tedy zelenina, kterou bychom se měli v jídelníčku dopřávat co nejčastěji. Nemusíme ji ale jen vařit, péct nebo z ní dělat salát. Připravit lze z ní i chutné chipsy.

Chipsy z červené řepy

Zdravé mlsání k televizi může být dokonce i dobré, přestože jeho hlavní ingrediencí je zelenina. Vyzkoušejte a uvidíte sami. Recept na chipsy z červené řepy je jednoduchý. Nachystáme si syrovou řepu, kterou opláchneme a oloupeme. Ostrým nožem nakrájíme bulvu na co nejtenčí plátky a skládáme na pečicím papírem vyložený plech. Pak potřeme rostlinným olejem, osolíme a posypeme bylinkami nebo oblíbeným kořením. Zde se fantazii meze nekladou. Můžete použít to, které máte nejvíce v oblibě – třeba gyros, grilovací apod.

chipsy z červené řepy
Zdroj foto: MSPhotographic / Shutterstock.com

Plech s řepou dáme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi půl hodiny, kdy teplotu snížíme na 130 °C. Řepa se tak bude spíše sušit dokřupava, což je cíl, kterého byste měli dosáhnout.

Nezáleží na tom jestli vyzkoušíte chipsy z červené řepy nebo z jiné zeleniny, všechny varianty jsou skutečně zdravé, pochutnávat na nich si můžete i každý den a navíc víte, že děláte něco pro své zdraví a naopak, neničíte ho tak, jako u kupovaných chipsů. Příště se rozhodujte správně a vystrčenou ruku u regálu s chipsy v obchodě opět schovejte a raději věnujte pár minut přípravě křupavých domácích chipsů ze zeleniny.

Zdroj: toprecepty.cz


Vyzkoušejte další recepty

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.