Domácí chléb i pro začátečníky. Vyzkoušejte a už nikdy nebudete chtít pečivo kupovat

0
79
Zdroj foto: yari2000 / Shutterstock.com

Bez pečiva si řada z nás nedovede představit ani jeden den. Občas se může stát, že pečivo zapomeneme koupit, není však nic snazšího než si jej zkusit upéct doma.

Skutečně na tom nic není a ani k tomu nepotřebujete domácí pekárnu. Jak upéct ten nejlepší domácí chleba? Tenhle recept nadchne i úplné kuchařské amatéry.

Jednoduchý domácí chléb z trouby

Důvodů, proč si upéct domácí chleba může být spousta. S naším receptem ušetříte peníze a navíc si i skvěle pochutnáte. Vůně čerstvě upečeného chleba se vám bude linout celým bytem, se členy rodiny se pak zcela jistě budete hádat o to, kdo ukořistí patku ještě z teplého chleba. Vyzkoušejte tento velmi snadný recept a poznejte, že domácí chléb je ze všeho nejlepší.

Suroviny:

  • 2 hrnky hladké mouky, popřípadě lze použít i žitnou chlebovou mouku,
  • 1,5 lžičky sušeného droždí,
  • 1,5 lžičky soli,
  • 1 lžička drceného kmínu,
  • 1,5 hrnku syrovátky, lze nahradit i vodou,
  • podle chuti můžete do chleba přidat kousky cibulky, ořechů, semínek nebo třeba slaniny.

Postup:

  1. Všechny suroviny dejte do mixéru s hnětací metlou. Pokud chcete mít chléb ochucený, přidejte k surovinám i na drobno nakrájenou cibulku, kousky oříšků nebo třeba slaninu i cokoliv jiného podle chuti. Pak mixér zapněte a zpracujte těsto. To bude mít řídkou konzistenci, nelekejte se, protože přesně takto to má vypadat.
  2. Těsto necháme v nádobě a přikryjeme ho čistou utěrkou. Na teplém místě by těsto mělo poté kynout asi čtyři hodiny.
  3. Chléb budete péct v troubě, je v podstatě jedno, jakou nádobu zvolíte, může to být hrnec ale i zapékací mísa. Hlavní je, aby nádoba měla víko. Troubu předehřejte na 230 stupňů a pak do ní vložte i zvolenou nádobu i s víčkem. Musí se také nahřát a rozpálit.
  4. Nádobu pak vyndejte a opatrně do ní přendejte za pomocí stěrky vykynuté těsto na chléb. Pracujte opatrně, nádoba by měla být opravdu dokonale rozpálená.
  5. Nádobu s těstem přikryjeme a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme nejprve 30 minut, poté chléb odkryjeme a potřeme vodou. Znovu vložíme chléb do trouby a dopékáme dalších 15 minut.
  6. Ihned po upečení je důležité chléb vyndat z nádoby a položit jej na mřížku. Chléb totiž musí zhládnout i zespodu. Kdyby tomu tak nebylo, mohl by se zapařit, což určitě nechcete.
  7. Po vystydnutí chléb teprve začneme krájet. Dobrou chuť!

Tip: Pokud pečete chléb poprvé, zvolte si za nádobu nejlépe starý velký hrnec. Může být smaltovaný, ale úplně nejlepší je hrnec litinový. Napoprvé ale může být oříšek samotné přendávání těsta do rozpálené nádoby. Na to existuje jeden skvělý trik. Těsto můžete nechat vykynout na pečícím papíru a s jeho pomocí pak těsto dát přímo do hrnce. Jednoduše papír uchopíte za konce a dáte jej i s těstem do nádoby. Budete tak mít jistotu, že těsto do hrnce přenesete úplně celé.

Zdroj foto: SpeedKingz / Shutterstock.com

Jak dosáhnout dokonale křupavé kůrky u domácího chleba

Křupavou kůrku na chlebu milujeme všichni – jak ale dosáhnout toho, aby i váš domácí chleba dokonale křupal na povrchu? Nejdůležitější je vlhkost při pečení. Právě proto se chléb před dopečením ještě potírá vodou. Někdo však dává malou misku s vodou přímo do trouby, aby byla kůrka skutečně křupavá, tak jak to má být.

Pomoci vám ale může i keramická bochníková forma na pečení chleba. Nejenže bude mít chléb pak krásný tvar, přesně jako má bochník chleba v obchodech, ale tato speciální forma se postará i o rovnoměrné upečení chleba ze všech stran a po celou dobu pečení udrží v troubě původní vlhkost, která se z těsta během pečení odpařuje.

Zdroj foto: Masson / Shutterstock.com

Kdo tento recept vyzkouší, už nikdy nebude chtít jíst jiný chleba.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno