Jablečná bábovka s ořechy – Snadný recept

Rádi si čas od času zamlsáte, ale honí vás potom výčitky svědomí? Tomu může být konec. Recept na tuto krásnou jablečnou bábovku s ořechy pochází z kuchařky Jíme zdravě a pečeme s láskou, která obsahuje spoustu inspirace na zdravé mlsání bez výčitek. Kombinaci jablek a ořechů jen tak něco nepřekoná a oříškovou chuť spolu s vitamíny a minerály doplňuje ještě špaldová celozrnná mouka.

Příprava: 53 minut Tepelná úprava: 60 minut Obtížnost: střední Počet porcí: 14

Nutriční informace na 1 porci: 190 kcal 5 g bílkovin 18 g sacharidů (z toho 7 g cukrů) 10 g tuků

Suroviny:

  • 80 g másla (rozpuštěného) + 20 g na vymazání formy
  • 225 g celozrnné špaldové mouky hladké + 15 g na vysypání formy
  • 3 žloutky
  • 80 g medu
  • 120 g jablek (nastrouhaných najemno)
  • 150 ml polotučného mléka
  • 80 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
  • 12 g kypřicího prášku do pečiva (1 balení)
  • 50 g vlašských ořechů (nasekaných nahrubo)
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 3 bílky
  • sůl

Postup:

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 170–175 °C a připravte si formu na bábovku. Formu vymažte 20 g másla a vysypte 15 g špaldové mouky.
  2. Do větší mísy vložte žloutky, med, 80 g rozpuštěného másla, najemno nastrouhaná jablka, mléko a jogurt a pomocí metličky vše důkladně vyšlehejte.
  3. Následně do směsi přidejte špaldovou mouku, kypřicí prášek do pečiva, nahrubo nasekané vlašské ořechy, mletou skořici a vanilkový extrakt a ještě jednou důkladně promíchejte.
  4. Do vyšší nádoby vložte bílky a špetku soli a pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte tuhý sníh (potrvá to cca 2–3 minuty).
  5. Do mísy k připravené směsi opatrně (nadvakrát) stěrkou přimíchejte sníh. Sníh vmíchávejte do směsi opatrně, ale důkladně.
  6. Celý obsah nádoby následně nalijte do připravené formy na bábovku. Naplněnou formu vložte do trouby předehřáté na 170–175 °C a pečte po dobu 55–60 minut.
  7. Po upečení bábovku vyklopte z formy (nejlépe na pečicí mřížku) a nechte alespoň 40 minut vychladnout.
  8. Vychladlou jablečnou bábovku nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.

Kuchařka Jíme zdravě a pečeme s láskou obsahuje celkem 90 receptů na sladké, ale i slané dobroty. Celá pečicí kuchařka vás provede jak klasickými oblíbenými moučníky, tak méně tradičními, za to originálními pochoutkami, které stojí za to vyzkoušet. Najdete zde i tipy na snadné pečení nebo i tabulku surovinových alternativ. Recepty bez lepku, laktózy či cukru mají v kuchařce také své místo. Nejenže kuchařka bere ohledy na různé typy stravování, ale také na snadnou dostupnost surovin a jednoduchou přípravu.

Veškeré informace o kuchařce Jíme zdravě a pečeme s láskou najdete na webových stránkách Jíme zdravě, kde ji můžete i zakoupit. Na webu lze listovat i další inspiraci, jak na snídaně, obědy či večeře nebo také pomazánky.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.