Jak dlouho vydrží jídlo v ledničce a kdy jej dát raději do mrazáku

0
217
Zdroj foto: lenetstan / Shutterstock.com

Stále oblíbenějším a rozšířenějším trendem je co nejmenší plýtvání. Nemáme tím na mysli pouze plýtvání jídlem, ale obecně. Udržitelnost se prosazuje v módě i ve vybavení domácností. Čím udržitelnější způsob života vedete, tím lépe. Díky vynálezům ledničky a mrazáku můžeme výrazně ovlivnit plýtvání jídlem, neboť s jejich využitím udržíme potraviny déle čerstvé a nemusíme je vyhazovat, pokud je hned nesníme.

Jak dlouho vydrží chlazené hotové pokrmy v lednici čerstvé

Zbyla vám porce od oběda, ale nechcete ji rovnou vyhazovat do koše? Pokud dodržíte zásady správného uchovávání jídla v ledničce, prodloužíte tím životnost této porce a budete ji moci zkonzumovat později.

Nejprve počkejte, než jídlo vystydne. Potom ho přendejte do uzavíratelné nádoby a tu vložte do lednice. Pokud vám to prostor vaší lednice dovolí, neumisťujte zbytky hotového jídla do těsné blízkosti mléka ani masa. Nejlepší místo pro chlazené hotové pokrmy je v nejvyšším regálu. Zkonzumujte ho nejdéle do 48 hodin.

Kdy dát hotový pokrm rovnou do mrazáku

V případě, že chcete hotový pokrm zkonzumovat v rozmezí budoucích 3 měsíců, rovnou ho uložte do mrazáku. Opět k jeho uskladnění využijte uzavíratelnou nádobu – a pro jistotu ji opatřete štítkem, na který napíšete název pokrmu a datum, kdy jste ho do mrazáku uložili.

Až si ho budete chtít rozmrazit, nezapomeňte ho vyndat den předem a rozmrazovat v ledničce nebo pod tekoucí studenou vodou, popřípadě v mikrovlnné troubě, na níž navolíte program rozmrazování.

Zdroj foto: Michal – MPstudio / Shutterstock.com

Jak na maso a masné výrobky

Jste masožravci a vaše domácnost je vždy zásobena dostatečným množství masa, šunek a uzenin? Nezapomínejte na to, se jedná o čerstvé výrobky – maso a další masné výrobky vydrží v lednici maximálně 3 dny.

To znamená, že pokud si nakoupíte maso, které během nejbližších 3 dní nezpracujete, pořádně ho zabalte, opět ho opatřete štítkem s datem a uložte do mrazáku. Pokud maso či jiné výrobky, které jste skladovali v ledničce či mrazáku, vydává nevábný zápach, raději ho vyhoďte.

Pozor na ovoce a zeleninu

Pozor si dejte na to, jak nakládáte s některými druhy ovoce a zeleniny. Buďte opatrní abyste je nikterak nepoškodili. Také myslete na to, že některé druhy ovoce a zeleniny za žádných okolností nesmíte umisťovat do chladu.

  • Citrusové plody ztrácí při skladování při nízkých teplotách chuť.
  • V lednici se také nedaří rajčatům, paprikám a melounům.
  • Brambory, cibuli a česnek skladujte raději na chladném a tmavém místě, v lednici by rychleji podlehly plísni.

Nejlepší je samozřejmě konzumace potravin, dokud jsou čerstvé. Pokud ale budete dodržovat zásady jejich správného skladování a nevystavíte je vysokým teplotám při cestě z obchodu, prodloužíte jejich životnost, jestliže je umístíte do lednice nebo mrazáku.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno