Kuchyňský nůž a jeho ideální vlastnosti. Aneb předejděte neštěstí v kuchyni

0
55
Zdroj foto: Master1305 / Shutterstock.com

Kuchyňský nůž je jednou z nejčastěji používaných pomůcek, kterou v kuchyni používáme. Potřebujeme pomocníka pro krájení, sekání, loupání a mazání. Tohle všechno kuchyňský nůž zastává.

Podívejte se na ideální vlastnosti kuchyňského nože. S pomocí našeho článku si tak lépe vyberete, jaký nůž vám bude po dlouhou dobu dobře sloužit.

Na co jej budeme používat?

Než se podíváme na zoubek pomůcce, co nesmí chybět v žádné kuchyni, je dobré si předtím povědět něco o tom, k čemu nůž bude sloužit. Kuchyňský nůž totiž může být multifunkční a zvládat mnohé z níže uvedených činností, nebo speciální. Můžete tak mít doma několik nožů a přesně rozlišovat, zda jej budete potřebovat ke:

  • krájení sýrů,
  • na maso,
  • na zeleninu,
  • na pečivo.

Případně si můžete pořídit několik multifunkčních nožů, se kterými tyto úkoly zvládnete všechny najednou.

Zdroj foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com

Jakou roli hraje kvalita?

U kuchyňských nožů hraje jejich kvalita významnou roli. Přeci jen si tuto pomůcku nekupujeme každý měsíc, ani rok. Proto se rozhodně hodí mít doma alespoň tři kvalitní nože. A jak poznat, že se jedná o kvalitní kuchyňský nůž?

  1. Damašková ocel patří k jedné z nejvyhledávanějších slitin používaných k výrobě nožů.
  2. Kvalita výrobku je určena jeho tvrdostí a houževnatostí materiálu.
  3. Jeho materiál musí být také odolný vůči korozi – přeci jen dnes a denně používáme myčku nádobí, takže nůž musí něco vydržet.
  4. Tvrdost nože bývá označována písmeny HRC. Nejnižší je okolo čísla 52, trvanlivější nůž má tvrdost okolo 62.

Pozor na hmotnost

Nejlepší kuchyňský nůž je ten, který je nejen kvalitní, ale také padne skvěle do ruky a jeho hmotnost není přehnaně vysoká. Při výběru hraje důležitou roli délka a výška čepele nože. Opět záleží, na co jsou nože určeny. Filetovací nože mívají čepel dlouhou až něco přes 20 centimetrů, zatímco loupací nože jen okolo 5 centimetrů. Pokud je čepel příliš lehká, snadno hrozí její trvalé poškození. Těžší nože se vyznačují vysokou odolností vůči mechanickému poškození, a jejich životnost tak bývá nesrovnatelně delší. Velké sekáčky na maso mohou mít dokonce hmotnost překračující jeden kilogram! Ty jsou ale samozřejmě určeny k sekání, kde je váha potřebná. Šunku s nimi budete krájet jen těžko.

Role ergonomie

Nejlepší kuchyňský nůž je ten, co vám skvěle padne do ruky. Tyto nože mívají ergonomicky tvarované rukojeti, se kterými je radost pracovat. Nůž by vás rozhodně při jeho požívání neměl nikde tlačit, a kvalitní damaškový kuchyňský nůž by měl být také skvěle vyvážen. V místě, kde se střenka setkává s čepelí, by měla být rukojeť zesílená, aby vám chránila prsty a umožňovala zapření a vyvinutí tlaku na nůž.

Zdroj foto: WStudio / Shutterstock.com

Jaký zvolit materiál?

Na trhu existují tři základní typy nožů podle použitého materiálu na jejich čepel.

Keramický nůž

Bývá vyroben ze zirkonu uhličitého a jeho výhodou je, že nevstřebává pachy a nijak tedy neovlivňuje chuť pokrmu. K této výhodě se ale přidává i jeho špatná stránka – a tou je křehkost. Keramické nože jsou náchylné k rozbití a zlomení. Tento kuchyňsky nůž je ideální pro krájení ovoce a zeleniny, protože zachovává všechny živiny a vitamíny.

Bambusový nůž

Velmi lehký nůž, který je skvělý pro krájení sýrů, měkkých potravin a zeleniny. Nicméně o univerzální kuchyňský nůž se nejedná.

Ocelový nůž

Jeho použití je všestranné – a například japonský kuchyňský nůž nebo kuchyňský nůž z damascénské oceli bývají velmi kvalitní pomocníci pro jakékoliv kuchyňské práce. Damašková ocel je nejkvalitnější slitinou – vyznačuje se kombinací měkčí a pružnější oceli s tou tvrdou.

Přemýšlíte, jak vybrat kuchyňský nůž? Nejprve si určete, pro jaké kuchyňské činnosti jej budete nejčastěji používat, a poté si zkontrolujte kvalitu výrobku.

Když vám navíc nůž padne perfektně do dlaně, našli jste ideálního pomocníka.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno