Jak si připravit rychlou domácí pizzu aneb upečte si takovou, jakou dostanete v restauraci

0
362
Zdroj foto: Alena Kazlouskaya / Shutterstock.com

Dokonalou pizzu milují všichni. Měla by být křupavá ale uvnitř krásně vláčná, dosáhnout toho však v domácích podmínkách není úplně jednoduché. Nejlepší pizza se dobře upeče pouze ve zděné peci.

Ale i vy doma si můžete podobné podmínky vytvořit – a to přímo ve své troubě. Stačí vědět, jak na to. Vychutnejte si i doma pizzu přesně takovou, jakou si rádi dáváte ve své oblíbené restauraci.

Recept na základní těsto na pizzu

Suroviny:

  • půl kostky droždí,
  • půl lžičky cukru,
  • půl kila polohrubé mouky,
  • 5 lžic olivového oleje,
  • 1 lžička soli.

Postup:

  1. Nejprve je potřeba nechat vzejít kvásek. Rozdrobené droždí smíchejte s troškou vlažné vody a cukrem. Nechte vzejít kvásek.
  2. Ve větší míse poté promíchejte mouku, sůl, kvásek a olivový olej. Do směsi poté pomalu přilévejte asi tři deci vlažné vody. Těsto následně propracujte. Měla by vzniknout hmota, co drží krásně při sobě.
  3. Těsto dejte na dobře pomoučený vál a rukama jej pořádně hněťte. Musí vzniknout hmota, která se nelepí a je krásně pružná.
  4. Nakonec vytvořte bochánek, jenž jemně poprašte moukou a nakonec přikryjte čistou utěrkou. Nechce bochánek kynout, tím by se měl zdvojnásobit jeho objem. Počkat si na to budete muset asi hodinu a půl i dvě hodiny.
  5. Z takového bochánku pak udělejte čtyři stejné díly a každý z nich pak vyválejte a rukama vytáhněte tak, aby vznikla opravdu hodně tenká placka. Nezapomeňte také na okraje, které vytvarujte rukama a opatrně těsto přeneste na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Těsto poklaďte svými oblíbenými ingrediencemi a přidejte také rajčatový základ.
  7. Pizzu pečte v dobře rozpálené troubě.
Zdroj foto: ESstock / Shutterstock.com

Jak pizzu správně péct

Tradiční pec doma nikdo z nás nemá ale podmínky, které v ní jsou, si můžete nasimulovat i doma ve své vlastní troubě. Troubu musíte dát předehřát již půl hodiny před samotným pečením a to na 250 stupňů. Pak bude těsto uvnitř vláčné a na povrchu křupavé, přesně tak jak to má být. Podobně chutné těsto získáte i tak, když budete předehřívat dopředu troubu i s čistým a prázdným pelechem. Až bude plech úplně horký a rozpálený, přesuňte na něj opatrně těsto a ihned pečte.

Jde to i bez droždí

Pravá pizza se neobejde bez droždí, ale pokud jej doma nemáte a zrovna máte chuť na pizzu, můžete si zkusit udělat skvělou domácí pizzu i bez něj – a dokonce z pouhých tří ingrediencí. Tohle těsto na pizzu je extra jednoduché a nahoru si pak můžete dát cokoliv, co máte rádi a doma to zrovna najdete.

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky,
  • 100 ml vody,
  • 2 lžíce oleje (ideálně olivového).

Postup:

  1. Všechny suroviny smíchejte a rukama vypracujte těsto.
  2. Na plech vyložený pečícím papírem těsto roztáhněte, můžete rukama, ale těsto se dá i na pomoučeném válu rozválet na tenkou placku.
  3. Hotové těsto pak ozdobte a pečte v předem předehřáté troubě na 220 stupňů.
Zdroj foto: BublikHaus / Shutterstock.com

A čím pizzu ozdobit?

Tradiční italská pizza je lehká a můžeme ji klidně zařadit do zdravého jídelníčku. Italové si dávají záležet, aby jejich pizza vznikala vždy z odleželého těsta, pořádně vyzrálých rajčat a kvalitního olivového oleje. Zdobí se rajčatovou omáčkou, která by měla vzniknout z rozmělněných, a především vždy čerstvých rajčat a oregana.

Na rajčatovou omáčku se kladou plátky mozarelly, a nakonec se pizza dozdobí lístky čerstvé bazalky. Podle chuti se pak mohou přidávat i další suroviny, například šunka, žampiony, špenát nebo třeba mořské plody. Každý si ale doma pizzu může dozdobit podle své vlastní chuti a také podle toho, co doma právě najde. Fantazii se meze nekladou.

Pochutnejte si i doma a připravte si skvělou pizzu. Tak přejeme dobrou chuť.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno