Tradiční segedínský guláš – Poctivý postup krok za krokem

Segedínský guláš – maďarská klasika, po níž se hned zapráší. Vyzkoušejte recept na segedínský guláš dle našich babiček, který potěší jistě celou rodinu, jelikož je opravdu chutný.

Receptů, jak připravit klasický segedínský guláš je mnoho, protože každý si ho vaří podle sebe – ovšem základ je vždy stejný. Ruku na srdce, ten nejlepší segedínský guláš vařily a stále vaří naše babičky.

Segedínský guláš se smetanou

Na této zaručené klasice si jistě pochutná celá vaše rodina.

Suroviny

  • 0,5 kg vepřového masa (ideálně vepřová plec)
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • 3 cibule
  • 500 ml vody
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce sádla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • mletý kmín, sladká mletá paprika, sůl

Postup

  1. Cibulku nakrájejte najemno a zpěňte na rozpáleném sádle.
  2. Maso očistěte, nakrájejte na kostky a přidejte k cibuli – zasypte ho mletým kmínem a restujte pár minut.
  3. Následně maso osolte a přidejte lžíci mleté papriky – promíchněte a zalijte vodou.
  4. Maso nechte dusit asi 2 hodiny do změknutí.
  5. Mezitím si připravte zelí – slijte vodu a překrojte ho na menší kousky.
  6. Jakmile je maso měkké, přidejte k němu zelí a 20 minut povařte.
  7. Ve smetaně rozmíchejte hladkou mouku a vlijte do segedínu.
  8. Promíchejte a vařte dalších 15 minut – nezapomeňte guláš tu a tam promíchnout.
  9. Jako přílohu zvolte domácí houskový knedlík.
Tip: Opravdovou lahůdkou je segedínský guláš z bůčku. Jelikož je bůček hodně tučný, maso nechte podusit ve své vlastní šťávě. Stejně tak dobrý bude i segedínský guláš z krkovice. Jestliže lpíte na rychlosti, připravte si rychlý segedínský guláš v tlakovém hrnci, který vám ušetří spoustu času.

Recept na poctivý segedínský guláš

Opravdu poctivý a pořádný segedíňák dělá málokdo, vyzkoušejte.

klasický segedínský guláš
Zdroj foto: juefraphoto / Shutterstock.com

Suroviny

  • 750 g prorostlé vepřové maso (plec nebo krkovice)
  • 100 g anglická slanina
  • 300 g kysané zelí
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 cibule
  • stroužek česneku
  • 800 ml vody
  • mletý kmín, pepř, sladká mletá paprika, sůl, bobkový list
  • sádlo

Postup

  1. Maso omyjte a nakrájejte na kostky.
  2. Nakrájenou slaninu orestujte na na sádle (polovina z uvedeného množství).
  3. Hotovou slaninu vyndejte z hrnce a do toho samého výpeku vložte najemno nakrájenou cibuli a mletý kmín.
  4. Jakmile cibule začne zlátnout, přidejte prolisovaný česnek – dejte si pozor, ať se nespálí, pokrm by zhořkl.
  5. K cibuli přidejte maso a opékejte asi 3 minuty, následně zasypte moukou a ještě chvilku restujte.
  6.  Do hrnce nalijte vodu, přidejte bobkový list a nechte maso dusit doměkka.
  7. Jakmile je maso hotové, přidejte do hrnce mletou papriku a scezené zelí – pro lepší konzumaci zelí překrojte. Vařte ještě asi 20 minut.
  8. Nakonec do guláše vmíchejte zakysanou smetanu a pořádně rozmíchejte – už nevařte.
  9. Posledním krokem je dochucení guláše dle vlastní chuti.
Tip: Pokud nejste příznivci smetany, můžete si připravit segedínský guláš bez smetany, kterou pouze vynecháte a přidáte k zahuštění více zátřepky – voda s moukou nebo připravíte poctivou zásmažku. Někdo také guláš zahušťuje nastrouhaným bramborem, který je také skvělým pomocníkem při lehkém přesolení guláše.

Pokud jste milovníci klasické české kuchyně, vyzkoušejte další tradiční recepty, které jsou velmi oblíbené: svíčkovou na smetaně nebo koprovou omáčku.

Zdroj: mydinner.co.uk, allrecipes.com

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.