Zelňačka – tradiční polévka, která zasytí i zahřeje

0
748
Zdroj foto: MariaKovaleva / Shutterstock.com

Zelňačka, zelná polévka nebo kapustnice je v našich končinách a v sousedních zemích tradiční jídlo. Jejími základními surovinami jsou především kysané zelí, brambory a cibule. V každém koutě země má trochu jinou podobu, někdo si recept vylepšuje houbami, někdo přidává zakysanou smetanu. Jinde se vaří z uzeného masa, někde zase s klobásou. 

U našich sousedů na Slovensku se vaří kapustnica, což je obdoba naší zelňačky, ale v této zelné polévce musí být sušené houby. Na Slovensku je kapustnica tradičním vánočním jídlem. Vaří se buď postní, která neobsahuje maso ani uzeniny, nebo se vaří sváteční, do které se maso či uzenina (obvykle pikantní klobáska) přidává.

Díky kysanému zelí je zelňačka napěchovaná vitamíny, a to především vitamínem C, který podporuje imunitní systém. Mléčnému kvašení způsobuje, že kysané zelí obsahuje mnoho mikroorganismů, které fungují jako skvělá probiotika, podporují střevní mikroflóru a trávení. Zelňačka je především typická „zimní“ polévka, zahřeje, zasytí a dodá potřebné vitamíny.

Máme pro vás recept na tuto výbornou polévku, ve které jsme se snažili vzít to nejlepší z mnoha receptů tak, aby byla zelňačka chuťově krásně vyladěná.

Recept na zelňačku

Co budeme na 4 porce zelňačky potřebovat:

  • dvě lžíce sádla
  • půl kilogramu uzených žeber
  • dvě pikantní klobásy
  • tři velké brambory
  • dvě velké cibule
  • půl kilogramu kysaného bílého zelí
  • drcený kmín
  • mletá červená paprika
  • mletá pikantní červená paprika
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • nové koření
  • lžíce cukru
  • dvě lžíce hladké mouky 

Jak budeme postupovat:

Nejdříve si uvaříme vývar z uzených žeber, nejlépe den předem. Do vody k masu přidáme pár kuliček nového koření a bobkový list. Vývar po uvaření přecedíme, abychom odstranili koření. Z vychladlých žeber obereme maso. 

Připravíme si základ. Oloupeme si a nakrájíme cibule, nakrájíme klobásky na kolečka a ve velkém hrnci si rozehřejeme sádlo. Do rozehřátého sádla vložíme nakrájené klobásky a necháme pořádně vypéct tuk z klobásek. Následně je z hrnce vyjmeme a dáme na stranu. Do hrnce nasypeme nakrájené cibule a opékáme. Po chvíli přidáme mletou sladkou i pálivou papriku a dvě lžíce hladké mouky. Zalijeme vývarem z uzených žeber a vaříme. Oloupeme si brambory, omyjeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce k ostatním surovinám. Přidáme sůl, pepř, kmín a vaříme doměkka. Poté přidáme do polévky nejdůležitější ingredienci, a to je kysané zelí pokrájené na menší kousky. Nevkládáme zelí do té doby, dokud brambory nejsou měkké,  jinak brambory v kyselém prostředí nezměknou. 

Nakonec do polévky vložíme obrané uzené maso ze žeber a osmaženou klobásku.  Povaříme spolu ještě pár minut, aby se maso pořádně prohřálo. Polévku ochutnáme a dochutíme, pokud se nám zdá příliš kyselá, přidáme trochu cukru. Naopak, chceme-li ji přikyselit, přidáme nálev z kysaného zelí. Odvážlivci si můžou přidat kousek chilli papričky. Při servírování můžeme do talíře přidat lžíci zakysané smetany pro zjemnění. 

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno