Výborné palačinky – s ovesnými vločkami i kakaová varianta

Palačinky jsou jedním z nejoblíbenějších dětských jídel. Připravuje se nejen na oběd, ale také na svačinku nebo večeři. Každý dělá palačinky trochu jinak – někdo smaží na másle, jiný na kapce oleje. Někdo přidává kypřící prášek, jiný připravuje palačinky ve zdravější variantě.

Přinášíme recepty na palačinky – základní, kakaovou variantu i s ovesnými vločkami. Který recept vyzkoušíte?

Základní recept na palačinkové těsto

Suroviny (cca 8 kusů):

  • 200 g hladké mouky
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • Olej na smažení
  • Špetka soli
  • ½ prášku do pečiva

Jak postupovat?

Smíchejte mokré a suché ingredience zvlášť, pečlivě promíchejte a poté spojte. Doporučujeme použít mixér, díky kterému dosáhnete hladkého těsta bez hrudek. Vezměte pánev, dejte na ní trochu oleje, rozetřete a nechejte rozehřát. Chcete-li tenké palačinky, dávejte méně těsta, které poté rozprostřete po celé pánvi. Nepovedla se vám první? Nevadí, v mnoha kuchyních se traduje, že ta první se nikdy nepovede. Hotové palačinky dozdobte podle vlastního uvážení ovocem, marmeládou, čokoládovým krémem a podobně.

Kakaové palačinky

Suroviny (4 porce):

  • 300 ml polotučného mléka
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 50 g moučkového cukru (nebo vanilkový cukr)
  • 3 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • Špetka soli

Jak postupovat?

Dejte do vyšší mísy mléko, přidejte vejce, cukr, sůl, šťávu z citronu a smíchejte. Pro smíchání použijte robota, přidejte proseté kakao, mouku a míchejte, dokud nebude těsto jemné a hladké. Pokud je těsto řidší, je to ideální. Dejte na pár minut do lednice. Rozpalte pánev, dejte na ni trochu másla a přidejte těsto, které rozprostřete po celé pánvi. Smažte po obou stranách a naplňte vším, co máte rádi.

Palačinky z ovesných vloček

Suroviny:

  • 150 g ovesných vloček (mleté)
  • 200 ml mléka
  • 4 polévkové lžíce cukru (podle potřeby můžete ubrat)
  • 2 vejce
  • 1 špetka mleté skořice

Jak postupovat:

Do mísy dejte všechny ingredience a pořádně vše promíchejte. Vznikne těsto, které můžete podle potřeby doplnit o další ovesné vločky. Záleží na konzistenci, kterou chcete mít. Chcete-li zdravější verzi, pak pečte bez oleje. Jinak můžete přidat trochu oleje a smažit palačinky na něm. Přidejte cokoliv, co máte rádi.

Zdroj: allrecipes.com


Vyzkoušejte další sladké recepty

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.