Výborné palačinky – s ovesnými vločkami i kakaová varianta

Palačinky jsou jedním z nejoblíbenějších dětských jídel. Připravuje se nejen na oběd, ale také na svačinku nebo večeři. Každý dělá palačinky trochu jinak – někdo smaží na másle, jiný na kapce oleje. Někdo přidává kypřící prášek, jiný připravuje palačinky ve zdravější variantě.
Přinášíme recepty na palačinky – základní, kakaovou variantu i s ovesnými vločkami. Který recept vyzkoušíte?
Základní recept na palačinkové těsto
Suroviny (cca 8 kusů):
- 200 g hladké mouky
- ½ sáčku vanilkového cukru
- 2 vejce
- 500 ml mléka
- Olej na smažení
- Špetka soli
- ½ prášku do pečiva
Jak postupovat?
Smíchejte mokré a suché ingredience zvlášť, pečlivě promíchejte a poté spojte. Doporučujeme použít mixér, díky kterému dosáhnete hladkého těsta bez hrudek. Vezměte pánev, dejte na ní trochu oleje, rozetřete a nechejte rozehřát. Chcete-li tenké palačinky, dávejte méně těsta, které poté rozprostřete po celé pánvi. Nepovedla se vám první? Nevadí, v mnoha kuchyních se traduje, že ta první se nikdy nepovede. Hotové palačinky dozdobte podle vlastního uvážení ovocem, marmeládou, čokoládovým krémem a podobně.
Kakaové palačinky
Suroviny (4 porce):
- 300 ml polotučného mléka
- 1 polévková lžíce kakaa
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 50 g moučkového cukru (nebo vanilkový cukr)
- 3 vejce
- 150 g hladké mouky
- Špetka soli
Jak postupovat?
Dejte do vyšší mísy mléko, přidejte vejce, cukr, sůl, šťávu z citronu a smíchejte. Pro smíchání použijte robota, přidejte proseté kakao, mouku a míchejte, dokud nebude těsto jemné a hladké. Pokud je těsto řidší, je to ideální. Dejte na pár minut do lednice. Rozpalte pánev, dejte na ni trochu másla a přidejte těsto, které rozprostřete po celé pánvi. Smažte po obou stranách a naplňte vším, co máte rádi.
Palačinky z ovesných vloček
Suroviny:
- 150 g ovesných vloček (mleté)
- 200 ml mléka
- 4 polévkové lžíce cukru (podle potřeby můžete ubrat)
- 2 vejce
- 1 špetka mleté skořice
Jak postupovat:
Do mísy dejte všechny ingredience a pořádně vše promíchejte. Vznikne těsto, které můžete podle potřeby doplnit o další ovesné vločky. Záleží na konzistenci, kterou chcete mít. Chcete-li zdravější verzi, pak pečte bez oleje. Jinak můžete přidat trochu oleje a smažit palačinky na něm. Přidejte cokoliv, co máte rádi.
Zdroj: allrecipes.com
Vyzkoušejte další sladké recepty