Tradiční recept na čínu – Asijské jídlo

Pravá čína patří mezi chutné asijské recepty, které musíte doma připravit. Recept na čínu je jednoduchý, stačí si vyhrát s chutí. Vyzkoušejte asijské jídlo, které si oblíbíte.

Vždy si rádi zajdete do dobré čínské restaurace, kde vám připraví tuto pochoutku? Jednou možností je objednat si oblíbené jídlo domů, ale ne vždy funguje rozvoz. Připravit čínu si můžete i doma! Existuje velké množství variací a „počeštěných“ verzí, které se připravují jinak, používáte jiná ochucovadla a podobně. Chcete si připravit správnou čínu v domácích prostorech? Vyzkoušejte naše rady!

Jak na přípravu domácí číny

Výhodou přípravy číny doma je, že víte přesně, co do ní dáváte. Zeleninu koupíte kvalitní a čerstvou, maso je rovněž čerstvé. Navíc si ji dochutíte podle sebe, někdo má rád pálivější verzi, jiný lehce pikantní. Nechcete zpracovávat maso? Vyzkoušejte obměnu se sójou nebo tofu. Snad v každé restauraci se čína připravuje maličko jinak, s jinými surovinami a kořením. Co je základem pro každý pokrm:

  • kvalitní a čerstvé maso a zelenina,
  • správná omáčka (ústřicová, rybí, sójová – ideálně koupená ve speciálním obchodě s čínským nebo korejským zbožím),
  • škrob (využijte Fixamyl).

Tipy

Nemáte-li pánev wok nezoufejte. S kvalitní pánví a olejem zvládnete čínu také. Pro zahuštění je nejlepší čínský Fixamyl, což je škrob podobný českého Solamylu. Jakmile maso dosmažíte, slijte olej. Využijte kuřecí, vepřové nebo hovězí maso, podle vlastní chuti. Dobré je využít minutkové maso.

Nejlepší čína – recept 

Suroviny

  • zelenina podle vlastní chuti
  • maso
  • koření na čínu
  • citron
  • fixamyl nebo solamyl
  • kvalitní omáčka (sójová, ústřicová nebo rybí)
  • česnek nebo zázvor
  1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na tenké proužky. Doporučujeme maso připravit den předem a naložte do směsi oleje, Fixamylu, sójové omáčky a koření. Pozor, pokud použijete koření bez soli, je potřeba ji přidat, aby maso nebylo bez chuti. Přidáváte-li omáčky, pak radíme vyzkoušet je. Některé jsou slanější, čína by tak mohla být zbytečně přesolená. Maso dejte přes noc odpočívat.
  2. Jelikož příprava číny je velmi rychlá, doporučujeme dopředu nakrájet kousky zeleniny, připravit si omáčky a další věci, které do číny chcete dávat. Zeleninu krájejte na tenké proužky nebo plátky. Důležité je, aby kousky byly souměrné a stejné.
  3. Jakmile máte vše připraveno, do pánve dejte olej a pořádně jej rozpalte. Celý proces bude trvat pár minut.
  4. Do rozpálené pánve přidejte maso a smažte. Ideální je, když je maso hotové, což trvá pár minut.
  5. Poté maso vytáhněte, dejte do misky bokem a do pánve dejte zeleninu. Smažte minutku, dvě a přidejte maso, kterému promíchejte se zeleninou.
  6. Přidejte fixamyl, omáčky a promíchejte. Fixamyl rozmíchejte ve vodě (jen trošku) a přijdete. Promíchejte a prohřívejte, dokud fixamyl nesplní svou práci a čína nebude se svou specifickou omáčkou.

Jako přílohu zvolte jasmínovou rýži nebo nudle (smažené, skleněné, rýžové, vaječné). Ihned podávejte.

Dobrou chuť!

Zdroj: delish.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.