Příprava číny doma – jak si připravit kvalitní pochoutku?

0
120
Zdroj foto: Kzenon / Shutterstock.com

Vždy si rádi zajdete do dobré čínské restaurace, kde vám připraví tuto pochoutku? V současné době to moc není možné a někdy se vám už nikam nechce, přesto chuť na čínu stále přetrvává. Jednou možností je objednat si oblíbené jídlo domů, ale ne vždy funguje rozvoz. Připravit čínu si můžete doma! Existuje velké množství variací a „počeštěných“ verzí, které se připravují jinak, používáte jiná ochucovadla a podobně. Chcete si připravit správnou čínu v domácích prostorech? Vyzkoušejte naše rady!

Domácí čína

Výhodou přípravy doma je, že víte přesně, co do ní dáváte. Zeleninu koupíte kvalitní a čerstvou, maso je rovněž čerstvé. Navíc si ji dochutíte podle sebe, někdo má rád pálivější verzi, jiný lehce pikantní. Nechcete zpracovávat maso? Vyzkoušejte obměnu se sójou nebo tofu. Snad v každé restauraci se čína připravuje maličko jinak, s jinými surovinami a kořením. Co je základem pro každý pokrm?

  • Kvalitní a čerstvé maso a zelenina
  • Správná omáčka (ústřicová, rybí, sójová – ideálně koupená ve speciálním obchodě s čínským nebo korejským zbožím)
  • Škrob (využijte Fixamyl)

Tipy, které využijete:

Nemáte-li pánev wok nezoufejte. S kvalitní pánví a olejem zvládnete čínu také. Pro zahuštění je nejlepší čínský Fixamyl, což je škrob podobný českého Solamylu. Jakmile maso dosmažíte, slijte olej. Využijte kuřecí, vepřové nebo hovězí maso, podle vlastní chuti. Dobré je využít minutkové maso.

Jak si dobrou čínu připravit v domácích podmínkách?

Suroviny:

  • Zeleninu podle vlastní chuti
  • Maso
  • Koření na čínu
  • Citron
  • Fixamyl nebo Solamyl
  • Kvalitní omáčka (sójová, ústřicová nebo rybí)
  • Česnek nebo zázvor

Jak postupovat?

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na tenké proužky. Doporučujeme maso připravit den předem a naložte do směsi oleje, Fixamylu, sójové omáčky a koření. Pozor, pokud použijete koření bez soli, je potřeba ji přidat, aby maso nebylo bez chuti. Přidáváte-li omáčky, pak radíme vyzkoušet je. Některé jsou slanější, čína by tak mohla být zbytečně přesolená. Maso dejte přes noc odpočívat.

Zdroj foto: Kzenon / Shutterstock.com

Vše si připravte

Jelikož příprava číny je velmi rychlá, doporučujeme dopředu nakrájet kousky zeleniny, připravit si omáčky a další věci, které do číny chcete dávat. Zeleninu krájejte na tenké proužky nebo plátky. Důležité je, aby kousky byly souměrné a stejné. Jakmile máte vše připraveno, do pánve dejte olej a pořádně jej rozpalte. Celý proces bude trvat pár minut.

Do rozpálené pánve přidejte maso a smažte. Ideální je, když je maso hotové, což trvá pár minut. Poté maso vytáhněte, dejte do misky bokem a do pánve dejte zeleninu. Smažte minutku, dvě a přidejte maso, kterému promíchejte se zeleninou. Přidejte fixamyl, omáčky a promíchejte. Fixamyl rozmíchejte ve vodě (jen trošku) a přijdete. Promíchejte a prohřívejte, dokud fixamyl nesplní svou práci a čína nebude se svou specifickou omáčkou. Jako přílohu zvolte jasmínovou rýži nebo nudle (smažené, skleněné, rýžové, vaječné). Ihned podávejte.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno