Dršťková polévka: Recept na tradiční i polévku z hub

Dršťková polévka je delikatesou na talíři. Držky však musí být správně připraveny a uvařeny. Vyzkoušejte recept na tradiční dršťkovou polévku i na dršťkovou polévku z hub.

Držkovou polévku buď milujete, nebo nenávidíte, neexistuje nic mezi tím. Pokud patříte k první skupině, klasickou dršťkovou polévku si můžete připravit ze syrových nebo předvařených držek. Staročeská dršťková polévka vás výborně zasytí a zahřeje v podzimních měsících.

Pokud patříte k těm, kterým dršťky nevoní a této polévku se vyhýbají na kilometry, pak vyzkoušejte dršťkovou polévku z hlívy ústřičné, která je vynikající obměnou klasické dršťkové.

Co jsou dršťky a co obsahuje dršťková polévka

Součástí trávicího systému přežvýkavců jsou také dršťky. Na talíři končí jen ty dršťky, které pocházejí z skotu. Jedná se o část bachoru zvířat, která přežvýkavcům pomáhá se zpracováním potravy. Držky jsou z jedné strany hladké a z druhé strany mají drsný, nerovný povrch.

Držky mají v sobě obsaženo mnoho zdraví prospěšných látek, jako například:

  • vitamíny skupiny B,
  • minerály: zinek, draslík, selen,
  • dobré nasycené mastné kyseliny.

Klasická dršťková polévka

Pokud jste dostali chuť na dršťkovou polévku, ale máte zcela naspěch, kupte si již předvařené dršťky, hospodská dršťková polévka z předvařených drštěk je mnohem rychlejší a jednodušší na přípravu. Práci si přece můžeme usnadnit.

Příprava dršťek

Pokud polévku nebudeme připravovat z předvařených dršťek, které zakoupíme v obchodě, musíme si je dobře připravit. Nejprve je několikrát vypereme ve studené vodě. Následně je nakrájíme na menší kousky, vložíme do vody a necháme vařit asi čtvrt hodiny, slijeme a postup opakujeme ještě alespoň 3x. Poslední várku osolíme, dršťky uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout, pak je pokrájíme na menší kousky a máme je připravené do polévky. Pokud použijeme dršťky předvařené, postačí je propláchnout a uvařit ve slané vodě.

Jak zbavit dršťky nepříjemného pachu? Promývání držek 2-3x do čisté vody během vaření není zbytečné, neboť držky se tak zbaví svého typického, pro někoho možná nepříjemného zápachu.

Přinášíme vám recept na dršťkovou polévku, která má vyváženou chuť a opravdu si na ní pochutnáte.

Suroviny 

(pro přípravu 4 porcí)

  • 0,5 kg dršťek
  • 1 – 1,5 litru hovězího vývaru, můžeme použít i poslední vývar z dršťek
  • 4-5 stroužků česneku, podle chuti
  • 1-2 cibule, podle velikosti
  • sádlo
  • 1 lžička mletého pepře
  • hladká mouka na jíšku
  • 0,5 lžičky drceného kmínu
  • sušená nebo čerstvá majoránka, podle chuti
  • sůl, podle chuti
dršťková polévka recept
Zdroj foto: denio109 / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Necháme rozpustit sádlo, oloupeme cibuli, pokrájíme ji na drobné kostičky, orestujeme na rozpuštěném sádle.
  2. Zaprášíme moukou, přidáme papriku a připravíme si jíšku. Tu pak zalijeme vývarem a dáme povařit asi na 20 minut.
  3. Mezitím si nakrájíme, na drobné nudličky, dršťky.
  4. Jakmile je jíška povařená, přidáme do směsi oloupaný a prolisovaný česnek, sůl, pepř, kmín a dršťky. Vzniklou směs necháme povařit. Polévka bude hotová, když tuk vyplave na povrch.
  5. Přidáme majoránku a ještě chvilku necháme probublávat. Dršťkovou polévku na talíři můžeme dozdobit čerstvými snítkami petrželky.
Zamlouvají se vám více hezké bílé dršťky? Potřete dršťky ze všech stran solí a nechte přes noc působit. Ráno dršťky dobře omyjte, abyste smyli sůl. Držky zůstanou hezké bílé.

Dršťková polévka z hlívy

Ne každý má rád dršťky. Alternativou může být polévka připravená z některých druhů hub. Celoročně je v obchodech k dostání hlíva ústřičná, která navíc poskytuje celou řadu zdravotních benefitů. Pokud rádi houbaříme a v houbách se vyznáme, můžeme vyrazit, během houbové sezóny, na procházku do lesa a bude-li nám přát štěstí, polévku si připravíme z našeho úlovku – jedlých druhů holubinek, růžovky, bedly nebo kotrče. Postup přípravy je stejný, jen místo dršťek použijeme očištěné a nakrájené houby. Příprava této polévkové alternativy je navíc rychlejší.

Suroviny

  • půl kila hlívy ústřičné
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroučky česneku
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • chilli
  • sůl

Postup

  1. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do sklovita, přidáme majoránku a nakrájenou hlívu. Podusíme asi 7 až 10 minut.
  2. Přidáme mletou papriku, chilli, zamícháme.
  3. Zalijeme horkým vývarem a vaříme doměkka. Uvědomte si, že hlíva je tvrdá houba, která nikdy úplně nezměkne, uvařená je tehdy, když je alespoň trochu měkká.
  4. V půl deci vody rozmíchejte mouku, vlijte do polévky, povařte ještě 5 minut.
  5. Dršťková polévka z hlívy ústřičné chutná výborně, když ji dochutíme majoránkou, solí, pepřem a česnekem.
Jak připravit vývar jako základ do polévky: Minimálně hodinu povařte v hrnci v 1 l vody polovinu celeru, 2 mrkve, 2 petrželky, pórek, 1 cibuli, 1 rajče, sušenou petrželku a 1 lžíci libečku. Po scezení můžete použít jako základ do libovolné polévky.

Dršťková polévka z hub se navíc skvěle hodí i pro vegetariány, kteří tuto „falešnou“ dršťkovou jistě ocení. Pokud patříte k milovníkům hub, vyzkoušejte také tradiční bramboračku s houbami či českou kulajdu.

Zdroj: jocooks.com, foodandwine.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.