Dršťková polévka – klasika nebo houbová alternativa? Připravíte si ji snadno i doma

0
362
Zdroj foto: Dar1930 / Shutterstock.com

Někdo dršťkovou polévku miluje, další ji zase nemůže přijít na chuť. Připravit si ji můžeme z klasických dršťek nebo jako houbovou alternativu.

Příprava dršťek

Pokud polévku nebudeme připravovat z předvařených dršťek, které zakoupíme v obchodě, musíme si je dobře připravit. Nejprve je několikrát vypereme ve studené vodě. Následně je nakrájíme na menší kousky, vložíme do vody a necháme vařit asi čtvrt hodiny, slijeme a postup opakujeme ještě alespoň 3x. Poslední várku osolíme, dršťky uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout, pak je pokrájíme na menší kousky a máme je připravené do polévky. Pokud použijeme dršťky předvařené, postačí je propláchnout a uvařit ve slané vodě.

Suroviny pro přípravu 4 porcí

  • 0,5 kg dršťek
  • 1 – 1,5 litru hovězího vývaru, můžeme použít i poslední vývar z dršťek
  • 4-5 stroužků česneku, podle chuti
  • 1-2 cibule, podle velikosti
  • sádlo
  • 1 lžička mletého pepře
  • hladká mouka na jíšku
  • 0,5 lžičky drceného kmínu
  • sušená nebo čerstvá majoránka, podle chuti
  • sůl, podle chuti
Zdroj foto: denio109 / Shutterstock.com

Postup přípravy

Necháme rozpustit sádlo, oloupeme cibuli, pokrájíme ji na drobné kostičky, orestujeme na rozpuštěném sádle, zaprášíme moukou, přidáme papriku a připravíme si jíšku. Tu pak zalijeme vývarem a dáme povařit asi na 20 minut. Mezitím si nakrájíme, na drobné nudličky, dršťky. Jakmile je jíška povařená, přidáme do směsi oloupaný a prolisovaný česnek, sůl, pepř, kmín a dršťky. Vzniklou směs necháme povařit. Polévka bude hotová, když tuk vyplave na povrch. Přidáme majoránku a ještě chvilku necháme probublávat. Polévku na talíři můžeme dozdobit čerstvými snítkami petrželky.

Houbová alternativa

Ne každý má rád dršťky. Alternativou může být polévka připravená z některých druhů hub. Celoročně je v obchodech k dostání hlíva ústřičná, která navíc poskytuje celou řadu zdravotních benefitů. Pokud rádi houbaříme a v houbách se vyznáme, můžeme vyrazit, během houbové sezóny, na procházku do lesa a bude-li nám přát štěstí, polévku si připravíme z našeho úlovku – jedlých druhů holubinek, růžovky, bedly nebo kotrče. Postup přípravy je stejný, jen místo dršťek použijeme očištěné a nakrájené houby. Příprava této polévkové alternativy je navíc rychlejší.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno