3 top recepty z červené řepy, které zpestří váš jídelníček

Ke zdravému způsobu stravování patří i dostatek zeleniny, která přispívá k lepšímu trávení a díky obsahu vitamínů a minerálů má blahodárný vliv na lidský organismus. Víte, co si třeba uvařit z červené řepy?

Jaké léčivé účinky nabízí červená řepa?

Už staří Babyloňané ve své stravě červenou řepu využívali. Její původ najdeme v oblasti Středomoří a severoafrických státech. Oblíbenou zeleninou je v Evropě, Americe i Asii. Na tom, že červenou řepu využíváme v kuchyni i my, má zásluhu především Římská říše. Dnes o ní hovoříme jako o superpotravině. A to díky tomu, že brání vzniku aterosklerózy a příznivě ovlivňuje činnost jater. Pomáhá také při tvorbě červených krvinek a podporuje imunitní systém. Červenou řepu lze přitom využívat zasyrova, vařenou a výborná je z ní také čerstvá šťáva.

Vitamínová bomba aneb červená řepa s křenem

Potřebujete dobít baterky a dodat tělu vitamíny? Připravte si salát z červené řepy, kde druhou hlavní ingrediencí bude křen. Obě syrové zeleniny oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Červenou řepu na hrubém a křen na jemném. Doplňte nastrouhaným jablkem a zálivkou z vody, cukru, octu, soli a případně také pepře. Vše dobře promícháte a můžete servírovat.

Pečená červená řepa s mozzarellou

Zajímavá příprava červené řepy je pečením. Bulvu opláchněte, ale neloupejte. Dejte ji celou na alobal, posolte a dobře zabalte. Nyní ji budete péct při teplotě 220 °C tak dlouho, až bude řepa měkká. Nůž by měl do ní zajet jak po másle. Pak řepu nechte vychladnout a oloupejte. Pokapejte olivovým olejem, možno přidat i pár kapek balzamica a servírujte nakrájenou na plátky společně s mozzarellou.

Pomazánka z červené řepy

Z uvařené červené řepy si můžete připravit i chutnou pomazánku. Varem změklou bulvu nahrubo nastrouhejte a dejte do misky. Přidat postupně můžete na nudličky nakrájený šunkový salám nebo dušenou šunku, cibuli, sůl, pepř. Doplníte majonézou a dochutíte plnotučnou hořčicí, případně i sójovou omáčkou. Vše promícháte a podáváte na celozrnném pečivu. 

Zdroj: receptyonline.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.