Bulgur – surovina, která se stále častěji dostává do našich kuchyní
Bulgur je celozrnná nalámaná pšenice a v posledních letech v naší kuchyni vcelku usadil. Díky jeho nutričním hodnotám a lehké stravitelnosti je dobré ho využívat při redukci váhy. Bulgur je bohatý na všechny důležité prvky, jimiž se zlepšuje metabolismus: obsahuje hodně vlákniny, má mnoho vitamínů a minerálů. Má nižší glykemický index než rýže. Také obsahuje mnohem více bílkovin.
Výroba bulguru je docela náročná: nejdřív se pšenice namočí a vypere, po tomto procesu se zrna suší a následně drtí na menší kousíčky, které se pak přes síta třídí. I přes jeho složitou výrobu se hodně využívá v kuchyních celého světa.
Využití bulguru
Bulgur je nejrozšířenější v arabských státech a kolem Středozemního moře. Nejčastěji se podává je jako příloha k masu či k zeleninovým jídlům a přidává se do salátů. V české kuchyni se využívá například do nádivek a jako náhrada rýže. Jeho spotřeba ale zdaleka není tak vysoká, jako tomu je v případě rýže. A to je škoda, bulgur a jeho výživové hodnoty si zastoupení v našem jídelníčku rozhodně zaslouží. Zkuste si třeba udělat libanonský tabouleh.
Příprava tabouleh, salátu z bulguru
Libanonský salát, kde je hlavní surovinou bulgur, je rozšířený po celém světě. Může se podávat jako předkrm, hlavní jídlo nebo jako příloha například ke grilovanému masu.
Suroviny:
- 100 g bulguru
- šťáva z jednoho citronu
- červená cibule
- svazek jarní cibulky
- 1 salátová okurka
- svazek petrželové natě
- 1 kg rajčat
- hrst čerstvé máty
- lžička římského kmínu
- sůl, pepř
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- citronová kůra

Postup:
Bulgur uvaříme podle návodu s citronovou šťávou. Okurku společně s rajčaty a jarní cibulkou nakrájíme nadrobno a dáme do mísy. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, poté ji přidáme do mísy k ostatní zelenině. Zvlášť v misce připravíme zálivku. Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, drcený římský kmín, sůl, pepř, citronovou kůru. Hotový uvařený bulgur necháme okapat, přidáme do misky k zelenině a pořádně promícháme.
Nasekáme najemno mátu a petrželovou nať. Bylinky a připravenou zálivku smícháme v míse s ostatními ingrediencemi. Hotový tabouleh nechte alespoň dvě hodinky vychladit, aby se chutě krásně spojily.