Tiramisu – lahodný dezert i vzpomínka na Itálii

0
275
Zdroj foto: stockcreations / Shutterstock.com

Tradiční italský dezert tiramisu má vlastně velmi nejasný původ. Nedá se přesně datovat, kdy a kde tato laskomina poprvé spatřila světlo světa. První dezert podobající se tiramisu se podával, podle pověsti, již v 17. století sienskému vévodovi. Tiramisu takové, jak ho známe, vzniklo popravdě nedávno.

Své kořeny má v italském městě Treviso, kde je již od roku 2017 pod ochrannou známkou původu. Nejznámější historka o původu je o cukráři a majiteli treviské restaurace, který tento dezert představil v roce 1969. Ale toto tvrzení není podložené, pravděpodobně má původ již v roce 1960, kdy se podával dezert z mascarpone a piškotů, byť jiným jménem.

Co je pravé tiramisu

Pravé tiramisu, které je pod ochrannou známkou regionu Friuli-Venezia Giulia, má přesně předepsané ingredience a těmi jsou pouze cukrářské piškoty, cukr, žloutky, káva, mascarpone a kakao. Podává se spíše v miskách a jí se lžičkou. V nynějších upravených receptech se většinou žloutky vynechávají kvůli trvanlivosti, přidává se například šlehačka, různé druhy alkoholu pro pikantnost nebo čokoláda. Tiramisu je v dnešních dnech oblíbené po celém světě. Bohužel, pro milovníky zdravého životního stylu a dietáře je tento dezert nevhodný, díky sýru mascarpone je velmi tučný a sladké piškoty plné cukru.

Tip na lahodné tiramisu

Aby bylo vaše tiramisu nepřekonatelné, je potřeba volit kvalitní  suroviny. Jedná se především o dobrou silnou kávu, do které se namáčejí piškoty a díky níž má tiramisu svůj šmrnc a jedinečnou chuť. Prakticky totéž je se sýrem mascarpone, ten opravdu nelze nahradit, aniž by to ovlivnilo výslednou chuť. Nedoporučujeme použít tvaroh, zakysanou smetanu nebo dokonce pomazánkové máslo, ten rozdíl je opravdu znát. 

Přesto si zkusme připravit trochu „opilé“ tiramisu. Do originálu sice alkohol nepatří, ale věříme, že vám bude zaručeně chutnat. Co budeme potřebovat na tiramisu pro 4 osoby:

  • silné kvalitní espresso
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru krystal nebo krupice
  • 500 g mascarpone
  • 40 ml amaretto nebo rum
  • cca 25 kusů podlouhlých cukrářských piškotů
  • kakao

Jak budeme postupovat:

Nejdříve si připravíme hrnek výborné a opravdu silné kávy, kterou necháme vychladit. Do vychlazené kávy přidáme velkou štapmrli amaretta nebo rumu a přelijeme do misky. Žloutky, které jsme oddělili od bílku, smícháme s cukrem a vyšleháme ve vodní lázní. Šleháme tak dlouho, až směs cukru a žloutku zesvětlá a zhoustne. Opět tuto směs necháme vychladnout. Mascarpone si vyndáme z lednice předem, aby mělo pokojovou teplotu. Vmícháme ho do vychladlého žloutkového krému.

Nachystáme si hranatý pekáček nebo jednotlivé misky, do kterých budeme skládat jednotlivé vrstvy tiramisu. První vrstva jsou piškoty namočené v kávě – skládáme je těsně k sobě. Další vrstvou je krém ze žloutků a mascarpone. Takhle vrstvíme, dokud nám nedojdou ingredience. Poslední vrstvou musí být lahodný krém. Na závěr celý dezert posypeme kakaem, které rozprášíme přes síto. Hotové tiramisu vložíme do lednice a chladíme, nejlépe přes noc.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno