Připravte si rizoto, kterým se chlubí nejlepší italské podniky

0
84
Zdroj foto: Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com

Každý si určitě pamatuje na rizoto ze školní jídelny, které bylo prakticky bez chuti, vysušené a celkově nebylo nic moc. Pravé rizoto je však naprosto o něčem jiném. Je mazlavé a plné zajímavých chutí. Jen vědět, jak na to.

Nechte se inspirovat českými, ale také světovými kuchaři, co dokážou dát rizotu neuvěřitelnou chuť.

Italové si na tradičním rizotu velmi zakládají

Tradiční rizoto pocházející z Itálie nemá nic společného s rizotem, tak jak jej známe my. Pravé rizoto musí být krémové konzistence, obvykle obsahuje máslo, víno a cibuli.  Italové si velmi zakládají na stanoveném postupu, jak má být tento pokrm připraven. Pokud chcete například dělat krevetové rizoto, musíte dodržet přesné podmínky. Pokud se tak nestane a děláte jej podle sebe, pro ně to je jen rýže s krevetami, kterou nemůžete nazývat rizotem.

Základ každého rizota je správný výběr rýže

A je tomu opravdu tak. Výběr rýže je zásadní, pokud chcete mít výtečné italské rizoto. Je třeba použít rýži s vysokým obsahem škrobu, protože jen ona má schopnost absorbovat velké množství tekutiny a je lepkavější. Existuje velké množství druhů rýže, nejen ta sáčková, která se kdysi používala v českých kuchyních. Mezi nejznámější druhy patří například Carnaroli, Vialone Nano a Arborio.

Zdroj foto: Jyliana / Shutterstock.com

Základní příprava je vesměs stejná, nebo velmi podobná

Receptů na přípravu rizota je mnoho. A je zcela jasné, že houbové rizoto nemůžete připravit úplně stejně jako například rizoto z vepřového masa. Základ však bývá stejný, nebo velmi podobný. Jak už bylo zmíněno, je to výběr kvalitní rýže, používá se vždy olivový olej, nejlépe extra panenský, lisovaný za studena, šalotka nebo cibule a bílé víno, které rýže absorbuje do sebe ještě před tím, než do něj dáte jinou tekutinu. Nakonec se vždy přidává máslo.

Houbové rizoto

Houbové rizoto patří mezi nejoblíbenější a postup je velmi podobný.

Budete potřebovat:

  • 200 g kvalitní rýže,
  • olivový olej,
  • nakrájenou šalotku,
  • 150 ml bílého vína,
  • sůl,
  • pepř,
  • vývar z masa,
  • 2 stroužky česneku,
  • 50 g sušených hub, které předem musíte namočit, nebo 350 g hub čerstvých,
  • parmazán.

Postup přípravy:

  1. Nachystejte si dvě pánve. Na jedné osmahněte houby, a 20 minut je nechte dusit ve vodě.
  2. Na druhé pánvi si osmahněte cibulku, česnek, přidejte rýži, poté víno, co opět necháte odpařit a přidejte vývar.
  3. Až bude rýže „al dente“, přidejte houby.
  4. Odstavte z plotny a do směsi vmíchejte máslo a parmazán.
  5. Zde vidíte, že až na malé odchylky je základní postup stejný. Použít jej můžete také na chřestové smetanové rizoto a mnoho dalších.
Zdroj foto: Graficam Ahmed Saeed / Shutterstock.com

Nechte se inspirovat šéfkuchaři, který dělají italskou klasiku

Jeden z nejlepších českých kuchařů připravuje rizoto s elegancí a noblesou. Základ je dobrá pánev. Šafránové rizoto, jinak řečeno „Risotto alla Milanese“ je opravdu jedinečné.

Budete potřebovat:

  • 200 g rýže – kupujte pouze opravdu kvalitní rýži, zde se nevyplatí šetřit,
  • olej,
  • sůl,
  • pepř,
  • 2 drobně nakrájené šalotky,
  • šafrán,
  • 150 ml suchého vína,
  • 1 l zeleninového vývaru – je lepší si ho připravit den předem,
  • 60 g másla,
  • 50 g strouhaného parmazánu.

Postup přípravy:

  1. Nejprve byste si měli v malém množství nechat namočenou šalotku, až pustí barvu.
  2. Poté použijte hlubší pánev a pořádně rozehřejte olej.
  3. Přidejte nadrobno nasekanou šalotku, až zesklovatí, zasypte ji rýži a také tu orestujte ze všech stran.
  4. Zalijte vínem a nechte jej odpařit.
  5. Vše zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a rozpuštěný šafrán.
  6. Hotové rizoto by mělo mít vláčnou konzistenci.
  7. Vypněte hořák, vmíchejte máslo a parmazán a okamžitě podávejte.

Vyzkoušejte si udělat doma rizoto, jako praví Italové a poznejte ten rozdíl mezi tím, co se rizotem jen nazývá a originálem. Budete překvapení, jak jsou tyto varianty od sebe odlišné.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno