Jak na jednoduchý kynutý koláč aneb i z jednoduchých postupů můžete vykouzlit lahodný dezert
Kynuté koláče jednoznačně patří k neoblíbenějším sladkým dobrotám u nás. Udělat ale opravdu dobré kynuté těsto, to chce pořádnou dávku trpělivosti a mnohdy i zkušeností.
S našimi jednoduchými recepty se vám kynutý koláč povede vždy a na jedničku.
Snadný a rychlý kynutý koláč s ovocem
S tímto receptem zabodujete vždy. Kynuté těsto se vám zaručeně vždy povede, na ozdobu můžete použít jakékoliv ovoce. Využijte to čerstvé sezónní a v zimě můžete sáhnout klidně po ovoci z konzervy. Nejdůležitější je vždycky udělat poctivé a dobré těsto. Pojďme na to.
Suroviny:
- 250 g polohrubé mouky,
- 2 deci mléka,
- 20 g droždí,
- 3 lžíce cukru,
- 1 vejce,
- 4 lžíce oleje,
- asi půl kilogramu ovoce podle chuti,
- mletý cukr na posypání.
Na drobenku:
- 3 lžíce hrubé mouky,
- 2 lžíce cukru krystal,
- 1 lžíce másla.
Postup:
- Nejprve si zaděláme kvásek. Ten připravíme z vlažného mléka, droždí, jedné lžíce cukru a jedné lžíce mouky. Hotový kvásek pak nalijeme do zbytku mouky. K tomu přidáme vejce, olej a ze suroviny pomalu vypracujeme těsto, které by mělo mít řidší konzistenci. Pozor, těsto musí být řídké i hladké, takže jej musíme rozmíchat opravdu pečlivě.
- Hotové těsto jemně zasypeme moukou a přikryjeme čistou a suchou utěrkou. Takto připravená hmota by měla kynout v teplé místnosti alespoň jednu hodinu.
- Než se tak stane, je vhodná doba na přípravu ovoce. To řádně umyjeme a podle potřeby překrojíme či vypeckujeme. V mezičase si také uhněteme rukama drobenku z připravených surovin.
- Vykynuté těsto je potřeba roztáhnout na předem připravený plech vyložený pečicím papírem. Nejlepší a nejjednodušší možností je roztažení těsta pomocí navlhčených rukou. Půjde to snáze, než kdybyste těsto váleli na poučeném válu. To by mělo mít takovou konzistenci, že se rukama bude roztahovat krásně a snadno.
- Na něj pak poklademe zvolené ovoce a posypeme drobenkou.
- Pečeme v předem předehřáté troubě na 220 stupňů dozlatova.

Hrníčkový ovocný kynutý koláč
Hrníčkové recepty jsou velmi oblíbené a velmi nám usnadňují práci v kuchyni. Žádné složité vážení a přemýšlení. Zkuste tento velmi rychlý a snadný recept na hrníčkový kynutý koláč a budete z výsledku nadšeni. Opět lze použít jakékoliv ovoce, které máte doma po ruce. Nejlépe chutná kynutý koláč s borůvkami nebo švestkami ale vytvořit můžete také jablkový koláčik, který pak získá zvláštní chuť.
A ještě jeden tip: Pokud použijete místo čerstvého droždí sušené, nemusíte dělat kvásek. Sušené droždí totiž stačí pouze přimíchat do mouky.
Suroviny:
- půl hrnku cukru krupice,
- 4 vejce,
- dva a půl hrnku polohrubé mouky,
- jeden a čtvrt hrnku mléka,
- kvasnice (mohou být čerstvé, ale lepší jsou ty sušené),
- půl kostky másla nebo tuku na pečení.
Na drobenku:
- 1,5 lžíce hrubé mouky,
- 1 lžíce másla nebo tuku na pečení,
- 1 lžíce cukru krupice.
Postup:
- Oddělíme pomalu žloutky od bílků. Máslo nebo tuk utřeme s cukrem a přidáme žloutky. Vzniknout by měla pěna. Do pěny pak přidáme kvásek, který připravíme z čerstvých kvasnic, vlažného mléka a trošky cukru a mouky. Pokud máme sušené droždí, kvásek připravovat nemusíme. Sušené droždí pak stačí přímíchat do mouky.
- Poté přidáme polohrubou mouku a mléko. Z celé směsi budeme tvořit těsto, to by mělo mít ve výsledné podobě řídkou konzistenci.
- Hotové těsto vylijeme na plechy vyložený pečicím papírem a necháme jej asi patnáct minut odpočívat.
- Mezitím si připravíme drobenku. Tu hněteme rukama z mouky, másla a cukru.
- Poté poklademe na těsto ovoce a posypeme ho připravenou drobenkou.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Je dobré těsto v průběhu pečení propíchnout špejlí a zjistit tak, zda je i uvnitř hotové.
- Koláč krájíme až po vychladnutí.

Přejeme dobrou chuť.