Vynikající tvarohový koláč: Jednoduchá a rychlá příprava

Tvarohový koláč je tradiční moučník, který je jednoduchý na přípravu. Výborně se hodí ke kávě na nedělní stůl. Připravit si můžete strouhaný tvarohový koláč nebo koláč s ovocem.

Tvarohové koláče jsou v české kuchyni oblíbené. A jsou dokonce i zdravé, a to díky obsahu vápníku v tvarohu. Proto si je mohou dopřát zejména děti nebo osoby trpící osteoporózou. Rychlý tvarohový koláč může být i jednoduchým občerstvením pro hosty, kteří se ohlásili na nenadálou návštěvu. Stačí mít doma v zásobě kostku tvarohu, případně nějaké ovoce.

Recept na jednoduchý tvarohový koláč s ovocem

Moderní žena netouží v kuchyni trávit celé hodiny. Přitom ale chce své rodině připravit plnohodnotnou stravu. Existuje celá řada receptů, jejichž příprava nezabere hodně času. A platí to i pro tvarohový koláč s jablky.

tvarohový koláč s ovocem, tvarohový koláč s jablky
Zdroj foto: Natallya Naumava / Shutterstock.com

Suroviny

  • 1 kostka měkkého tvarohu, nejlépe polotučného nebo tučného; může být i vanička
  • 200 g hery
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 celá vejce
  • jablka

Postup

  1. Do mísy rozklepneme celá vejce, přidáme tvaroh, změklý tuk a cukr a vše dobře prošlehám do pěny.
  2. Jablka oloupeme a nakrájíme na drobné dílky, mohou mít tvar měsíčků.
  3. Do našlehaného tvarohu v míse přidáme mouku s práškem do pečiva a společně zamícháme.
  4. Je-li těsto hutnější, lze ho zředit mlékem.
  5. Vezmeme si hlubší plech, vymažeme ho tukem a vysypeme hrubou moukou.
  6. Do plechu rovnoměrně rozprostřeme připravené tvarohové těsto.
  7. Povrch těsta poklademe nakrájenými jablky. Vše posypeme skořicí.
  8. Troubu rozhřejeme na teplotu 180 °C, vložíme do ní plech s těstem a pečeme po dobu 30 až 40 minut. Sledujeme, aby se těsto nepřipálilo.
  9. Po upečení jablkovo tvarohový koláč posypeme moučkovým cukrem a vychladlý můžeme podávat.
  10. Tento jednoduchý tvarohový koláč na plech je možné připravit místo s jablky například i s jiným ovocem – meruňkami, broskvemi, jahodami, případně rybízem podle toho, co zrovna máte po ruce.
TIP: Výborný je tvarohový koláč s jahodami, který během sezóny jahod určitě nevynechejte. V letních měsících je nejoblíbenější tvarohový koláč s meruňkami, o to víc, pokud máte úrodu z vlastní zahrady.

Tvarohový koláč s ovocem milují jak dospělý pro jeho šťavnatost, tak děti pro sladké ovoce. Koláč s tvarohem je záchrana vždy, když nemáte moc času, ale chcete připravit něco zdravého a chutného.

Strouhaný tvarohový koláč – recept

Přípravu litého tvarohového koláče jsme si již popsali. Existuje ještě další varianta, strouhaný tvarohový koláč. Ani jeho pečení vám nezabere příliš času. Pojďte ho tedy vyzkoušet.

Suroviny

Na těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 6 lžic mléka
  • 250 g hery

Na náplň:

  • 3 kostky tvarohu
  • 250 g cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr

Postup

  1. V kastrolku si rozehřejeme heru.
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva, dáme do mísy a přidáme rozpuštěnou heru, cukr, vanilkový cukr, mléko a vypracujeme hutnější těsto.
  3. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné přidáme kakao, druhou necháme neobarvenou.
  4. Těsta dáme ztuhnout do lednice na 2 hodiny.
  5. Mezitím si připravíme náplň. V míse umícháme žloutky s cukrem do pěny, doplníme tvarohem a našleháme.
  6. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do náplně.
  7. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem. Na dno nastrouháme první těsto, na něho rozprostřeme tvarohovou náplň a na ni nastrouháme druhé těsto.
  8. Troubu rozehřejeme na teplotu 250 °C a vložíme do ní plech s připraveným strouhaným tvarohovým koláčem.
  9. Pečeme asi 15 minut.
  10. Upečený tvarohový strouhaný koláč posypeme moučkovým cukrem.

Rada na závěr: Pokud si chcete připravit opravdu zdravý tvarohový koláč, nahraďte klasickou mouku špaldovou moukou a místo cukru použijte med či javorový sirup.

Oba dva recepty si říkají o to, abyste se pustili do jejich přípravy. Tyto tvarohové koláče se na plechu dlouho neohřejí. Většinou jsou velmi rychle snězené. Někteří nedočkaví strávníci nevydrží ani čekat, až koláč zchladne.

Pokud vaší rodině chutnají tradiční české koláče a máte čerstvé domácí ovoce, upéct si také můžete šťavnatou bublaninu, jablečný koláč či kynutý koláč s ovocem dle vlastní chuti.

Zdroj: allrecipes.com; cucchiaio.it

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.