Jak na jednoduchý kynutý koláč aneb i z jednoduchých postupů můžete vykouzlit lahodný dezert

0
174
Zdroj foto: tastyfood / Shutterstock.com

Kynuté koláče jednoznačně patří k neoblíbenějším sladkým dobrotám u nás. Udělat ale opravdu dobré kynuté těsto, to chce pořádnou dávku trpělivosti a mnohdy i zkušeností.

S našimi jednoduchými recepty se vám kynutý koláč povede vždy a na jedničku.

Snadný a rychlý kynutý koláč s ovocem

S tímto receptem zabodujete vždy. Kynuté těsto se vám zaručeně vždy povede, na ozdobu můžete použít jakékoliv ovoce. Využijte to čerstvé sezónní a v zimě můžete sáhnout klidně po ovoci z konzervy. Nejdůležitější je vždycky udělat poctivé a dobré těsto. Pojďme na to.

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky,
  • 2 deci mléka,
  • 20 g droždí,
  • 3 lžíce cukru,
  • 1 vejce,
  • 4 lžíce oleje,
  • asi půl kilogramu ovoce podle chuti,
  • mletý cukr na posypání.

Na drobenku:

  • 3 lžíce hrubé mouky,
  • 2 lžíce cukru krystal,
  • 1 lžíce másla.

Postup:

  1. Nejprve si zaděláme kvásek. Ten připravíme z vlažného mléka, droždí, jedné lžíce cukru a jedné lžíce mouky. Hotový kvásek pak nalijeme do zbytku mouky. K tomu přidáme vejce, olej a ze suroviny pomalu vypracujeme těsto, které by mělo mít řidší konzistenci. Pozor, těsto musí být řídké i hladké, takže jej musíme rozmíchat opravdu pečlivě.
  2. Hotové těsto jemně zasypeme moukou a přikryjeme čistou a suchou utěrkou. Takto připravená hmota by měla kynout v teplé místnosti alespoň jednu hodinu.
  3. Než se tak stane, je vhodná doba na přípravu ovoce. To řádně umyjeme a podle potřeby překrojíme či vypeckujeme. V mezičase si také uhněteme rukama drobenku z připravených surovin.
  4. Vykynuté těsto je potřeba roztáhnout na předem připravený plech vyložený pečicím papírem. Nejlepší a nejjednodušší možností je roztažení těsta pomocí navlhčených rukou. Půjde to snáze, než kdybyste těsto váleli na poučeném válu. To by mělo mít takovou konzistenci, že se rukama bude roztahovat krásně a snadno.
  5. Na něj pak poklademe zvolené ovoce a posypeme drobenkou.
  6. Pečeme v předem předehřáté troubě na 220 stupňů dozlatova.
Zdroj foto: Mirjam Kavcic / Shutterstock.com

Hrníčkový ovocný kynutý koláč

Hrníčkové recepty jsou velmi oblíbené a velmi nám usnadňují práci v kuchyni. Žádné složité vážení a přemýšlení. Zkuste tento velmi rychlý a snadný recept na hrníčkový kynutý koláč a budete z výsledku nadšeni. Opět lze použít jakékoliv ovoce, které máte doma po ruce. Nejlépe chutná kynutý koláč s borůvkami nebo švestkami ale využít můžete také jablka, koláč pak získá zvláštní chuť.

A ještě jeden tip: Pokud použijete místo čerstvého droždí sušené, nemusíte dělat kvásek. Sušené droždí totiž stačí pouze přimíchat do mouky.

Suroviny:

  • půl hrnku cukru krupice,
  • 4 vejce,
  • dva a půl hrnku polohrubé mouky,
  • jeden a čtvrt hrnku mléka,
  • kvasnice (mohou být čerstvé, ale lepší jsou ty sušené),
  • půl kostky másla nebo tuku na pečení.

Na drobenku:

  • 1,5 lžíce hrubé mouky,
  • 1 lžíce másla nebo tuku na pečení,
  • 1 lžíce cukru krupice.

Postup:

  1. Oddělíme pomalu žloutky od bílků. Máslo nebo tuk utřeme s cukrem a přidáme žloutky. Vzniknout by měla pěna. Do pěny pak přidáme kvásek, který připravíme z čerstvých kvasnic, vlažného mléka a trošky cukru a mouky. Pokud máme sušené droždí, kvásek připravovat nemusíme. Sušené droždí pak stačí přímíchat do mouky.
  2. Poté přidáme polohrubou mouku a mléko. Z celé směsi budeme tvořit těsto, to by mělo mít ve výsledné podobě řídkou konzistenci.
  3. Hotové těsto vylijeme na plechy vyložený pečicím papírem a necháme jej asi patnáct minut odpočívat.
  4. Mezitím si připravíme drobenku. Tu hněteme rukama z mouky, másla a cukru.
  5. Poté poklademe na těsto ovoce a posypeme ho připravenou drobenkou.
  6. Koláč pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Je dobré těsto v průběhu pečení propíchnout špejlí a zjistit tak, zda je i uvnitř hotové.
  7. Koláč krájíme až po vychladnutí.
Zdroj foto: Azra H / Shutterstock.com

Přejeme dobrou chuť.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno