Kynutý koláč s ovocem: Jednoduchý recept a poctivé těsto

Ovocný kynutý koláč je léty ověřená klasika, která patří k těm nejoblíbenějším sladkým dobrotám. Přinášíme vám recept na kynutý koláč na plech. Ovoce volte podle sezóny.

S našimi jednoduchými recepty se vám kynutý koláč povede vždy a na jedničku.

Jednoduchý kynutý koláč na plech

S tímto receptem zabodujete vždy. Kynuté těsto se vám zaručeně povede, na ozdobu můžete použít jakékoliv ovoce. Využijte to čerstvé sezónní a v zimě můžete sáhnout klidně po ovoci z konzervy. Nejdůležitější je vždycky udělat poctivé a dobré těsto. Pojďme na to.

Suroviny

  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 deci mléka
  • 20 g droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • asi půl kilogramu ovoce podle chuti
  • mletý cukr na posypání

Máslová drobenka

Kynutý koláč s drobenkou je naprosto vynikající, bez drobenky to už přece není ono.

  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce másla

Postup

  1. Nejprve si zaděláme kvásek. Ten připravíme z vlažného mléka, droždí, jedné lžíce cukru a jedné lžíce mouky. Hotový kvásek pak nalijeme do zbytku mouky. K tomu přidáme vejce, olej a ze suroviny pomalu vypracujeme těsto, které by mělo mít řidší konzistenci. Pozor, těsto musí být řídké i hladké, takže jej musíme rozmíchat opravdu pečlivě.
  2. Hotové těsto jemně zasypeme moukou a přikryjeme čistou a suchou utěrkou. Takto připravená hmota by měla kynout v teplé místnosti alespoň jednu hodinu.
  3. Než se tak stane, je vhodná doba na přípravu ovoce. To řádně umyjeme a podle potřeby překrojíme či vypeckujeme. V mezičase si také uhněteme rukama drobenku z připravených surovin.
  4. Vykynuté těsto je potřeba roztáhnout na předem připravený plech vyložený pečicím papírem. Nejlepší a nejjednodušší možností je roztažení těsta pomocí navlhčených rukou. Půjde to snáze, než kdybyste těsto váleli na poučeném válu. To by mělo mít takovou konzistenci, že se rukama bude roztahovat krásně a snadno.
  5. Na něj pak poklademe zvolené ovoce a posypeme drobenkou.
  6. Pečeme v předem předehřáté troubě na 220 stupňů dozlatova. Nejlepší kynutý koláč na plechu je na světě.
Nejlepší kynutý koláč na plech
Zdroj foto: Mirjam Kavcic / Shutterstock.com

Hrníčkový kynutý koláč s ovocem

Hrníčkové recepty jsou velmi oblíbené a velmi nám usnadňují práci v kuchyni. Žádné složité vážení a přemýšlení. Zkuste tento velmi rychlý a snadný recept na hrníčkový kynutý koláč a budete z výsledku nadšeni. Opět lze použít jakékoliv ovoce, které máte doma po ruce. Nejlépe chutná kynutý borůvkový koláč nebo švestkový kynutý koláč, ale vytvořit můžete také jablkový koláčik, který pak získá zvláštní chuť.

A ještě jeden tip: Pokud použijete místo čerstvého droždí sušené, nemusíte dělat kvásek. Sušené droždí totiž stačí pouze přimíchat do mouky.
Zdroj foto: Mirjam Kavcic / Shutterstock.com

Suroviny

  • půl hrnku cukru krupice
  • 4 vejce
  • dva a půl hrnku polohrubé mouky
  • jeden a čtvrt hrnku mléka
  • kvasnice (mohou být čerstvé, ale lepší jsou ty sušené)
  • půl kostky másla nebo tuku na pečení

Drobenka na koláč

  • 1,5 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce másla nebo tuku na pečení
  • 1 lžíce cukru krupice

Postup

  1. Oddělíme pomalu žloutky od bílků. Máslo nebo tuk utřeme s cukrem a přidáme žloutky. Vzniknout by měla pěna. Do pěny pak přidáme kvásek, který připravíme z čerstvých kvasnic, vlažného mléka a trošky cukru a mouky. Pokud máme sušené droždí, kvásek připravovat nemusíme. Sušené droždí pak stačí přímíchat do mouky.
  2. Poté přidáme polohrubou mouku a mléko. Z celé směsi budeme tvořit těsto, to by mělo mít ve výsledné podobě řídkou konzistenci.
  3. Hotové těsto vylijeme na plechy vyložený pečicím papírem a necháme jej asi patnáct minut odpočívat.
  4. Mezitím si připravíme drobenku. Tu hněteme rukama z mouky, másla a cukru.
  5. Poté poklademe na těsto ovoce a posypeme ho připravenou drobenkou.
  6. Koláč pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Je dobré těsto v průběhu pečení propíchnout špejlí a zjistit tak, zda je i uvnitř hotové.
  7. Koláč krájíme až po vychladnutí.
Pokud je právě sezóna rebarbory a vy tuto krásku máte na zahradě, pak určitě vyzkoušejte i kynutý rebarborový koláč, který je šťavnatý a chuťově velmi zajímavý.

Kynutý koláč s libovolným ovocem je vždy výbornou volbou na stůl pro celou rodinu. Je velmi vláčný, jemný, má výbornou chuť a na suroviny není vůbec náročný. Ani se nestihnete ohlédnout a po koláči se jen tak zapráší.

Univerzální kynuté těsto na kynutý koláč

Pokud jste v receptech z kynutého těsta teprve začátečník, nezoufejte, vyzkoušet můžete jednoduchý a univerzální recept na kynuté těsto, ze kterého můžete připravit co vás jen napadne.

Suroviny

  • 3 hrníčky polohrubé mouky
  • 3 PL cukru
  • 2 vejce
  • 1,5 čl. soli
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 hrnek mléka (nejlépe vlažné)
  • 80 ml oleje

Postup

  1. Ve větší míse smícháme všechny suroviny dohromady. Droždí postačí rozdrobit do mléka, nechat chvíli postát a poté přimíchat do těsta. Podle chuti můžeme přidat i rozinky nebo kůru z citrónu.
  2. Vypracované těsto položíme na prkno a hněteme, alespoň 2-4 minuty.
  3. Vložíme ho do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Postačí také pokojová teplota.
  4. Hotové kynuté těsto dáme na prkno, případně rovnou na plech a tvoříme kynuté koláče, záviny, buchty, pletené boty podle fantazie.

Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: allrecipes.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.