Pěstování rebarbory patří k české klasice. Nenáročnou rostlinu využijete v kuchyni

0
175
Zdroj foto: cdrin / Shutterstock.com

První jarní zeleninou je rebarbora neboli reveň. Na její listy podobné lopuchu už naši předkové nedočkavě čekali, aby si z jejich řapíků mohli připravit chutný moučník s tvarohem.

Jak rebarboru pěstovat? Přinášíme vám zajímavé tipy a rady, které vám určitě poradí.

Reveň pochází z Asie

Málokdo tuší, že domovinou rebarbory je až daleká Asie. Pochází totiž z Číny a Tibetu. Zde ji pěstovali už před třemi tisíci lety a oceňovali její léčivé účinky. Do ostatních částí světa ji přivezli Arabové. Zdomácněla i v českých zahradách, kde se v minulosti pěstovala snad v každé zahradě. Je to celkem pochopitelné. Zatímco my v současné době máme plné obchody rozličných druhů zeleniny nebo ovoce, naši předkové se museli spokojit s tím, co jim příroda nadělila.

Na co lze rebarboru použít?

Z rebarbory se používají řapíky jejích velkých listů, a to vždy jen po tepelné úpravě, nikoliv syrové. Nejvhodnější dobou pro sklizeň je duben až červen. Potom již řapíky obsahují příliš mnoho kyseliny šťavelové, a jsou proto pro konzumaci nevhodné.

Podle toho, na co máte větší chuť, můžete rebarboru připravit naslano i nasladko. Lze z ní vyrobit:

  • kompoty,
  • marmeládu,
  • džem,
  • šťávu.

Upečete z ní moučník i buchty z kynutého i třeného těsta. Ve slané úpravě se používá jako čatní k pokrmům z masa. Velmi vhodná je kombinace rebarbory a tvarohu nebo mléka.

Zdroj foto: Kati Finell / Shutterstock.com
  1. Před tepelnou úpravou je třeba řapíky oloupat.
  2. Rebarboru bychom neměli konzumovat vícekrát týdně, a to z prostého důvodu, že obsahuje vyšší množství kyseliny šťavelové, která je nevhodná pro osoby, jež trpí onemocněním močových cest nebo revmatismem.
  3. Vhodná není ani pro děti.
  4. Při vaření rebarbory nepoužíváme nádobí z hliníku, který s kyselinou šťavelovou reaguje a škodlivé látky pak přecházejí do zeleniny.

Jak vybrat vhodné stanoviště pro rebarboru

Reveň má ráda slunná místa, ale spokojí se také s polostínem. Půda by měla být spíše lehčí, vápenitá s dostatkem vzduchu. V mokré a udusané půdě se jí příliš dařit nebude. Použít lze substrát s neutrálním pH, který je bohatý na živiny.

Rostlinu lze vysadit na samostatný záhon stejně jako do blízkosti keřů nebo ovocných stromů. Jestliže ji budeme sázet na podzim, musíme počítat s tím, že by v zimě mohla namrznout. Proto je dobré ji mulčovat, abychom ji před mrazem uchránili.

Základní péče spočívá v dostatku vláhy a hnojiva

Rebarbora je na pěstování nenáročnou rostlinou a hodí se i pro začínajícího zahradníka. Spokojí se sluníčkem, dostatkem vláhy a živin. Hnojit ji lze kravským hnojem, kompostem nebo hnojivy, které obsahují draslík. Jednou za tři roky bychom měli zeminu provápnit. Když se o ni budeme dobře starat, vydrží na jednom místě růst až deset i více let.

Co se týká rozmnožování reveně, nejlepší způsob je vegetativní dělení kořenů, a to buď na podzim v říjnu, nebo pak až brzy zjara.

Každý oddělek by měl mít alespoň jeden pupen. Dá se množit i ze semen. Rychle však ztrácí klíčivost. Je tak vhodnější semena hned po dozrání v srpnu nasadit.

Zdroj foto: Matthew J Thomas / Shutterstock.com

Škůdci a nemoci rebarbory

Po skončení sběru řapíků se mohou na listech rebarbory objevit mšice nebo ploštice. Můžeme je spláchnout proudem vody, použít výluhy z rostlin nebo klasické postřiky, jestliže první dvě metody zklamaly. Na suchou skvrnitost listů je vhodné použít měďnaté přípravky po skončení sběru řapíků.

Léčivé účinky reveně

Tak jako každá zelenina i reveň je zdraví prospěšná, pokud je konzumována v rozumné míře. Obsahuje vitamíny A a B. Působí na zlepšení kvality vlasů i kůže a přispává k dobré funkci střev. Ve velkém množství však může způsobit průjem, naopak v malém od průjmu ulevuje. Rebarbora na sebe váže tuky, proto by jí neměli pohrdnout ti, kdo se pokouší hubnout. Jak už ale bylo uvedené, týdně by se měla reveň jíst maximálně dvakrát a vyhýbat by se jí měli lidé trpící dnou nebo revmatismem.

Na pěstování rebarbory si mohou troufnout i nezkušení zahradníci. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která se může stát ozdobou zahrady.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno