Rebarbora reveň – Jak na pěstování a kdy sbírat úrodu?

Rebarbora (reveň) patří mezi první jarní zeleninu. Poradíme vám, jak o ni správně pečovat a kdy je nejlepší čas na sklizeň. Pozor si dejte při její úpravě, aby se nestala jedovatá.

Jak rebarboru pěstovat? Přinášíme vám zajímavé tipy a rady, které vám určitě poradí.

Rebarbora – původ

Málokdo tuší, že domovinou rebarbory je až daleká Asie. Pochází totiž z Číny a Tibetu. Zde ji pěstovali už před třemi tisíci lety a oceňovali její léčivé účinky. Do ostatních částí světa ji přivezli Arabové. Zdomácněla i v českých zahradách, kde se v minulosti pěstovala snad v každé zahradě. Je to celkem pochopitelné. Zatímco my v současné době máme plné obchody rozličných druhů zeleniny nebo ovoce, naši předkové se museli spokojit s tím, co jim příroda nadělila.

Pěstování 

Rebarbora nebo reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) se svým vzezřením velmi podobá obyčejnému lopuchu. Listy vytvářejí růžici, která roste při zemi, čepele dorůstají do šířky až 30 – 40 cm. Stopky rebarbory bývají většinou červené nebo žluté, dlouhé asi 40 – 50 cm a jsou dužnaté. Během léta vyrůstá ze středu vysoký květní stonek s jemnými kvítky, který může narůst až do výšky 1 – 2 m.

V našich podmínkách se nejčastěji pěstují tyto odrůdy rebarbory:

  • Jara,
  • Tukumskij,
  • Viktoria,
  • Holštýnská krv,
  • The Sutton,
  • a jiné.

Stanoviště

Reveň má ráda slunná místa, ale spokojí se také s polostínem. Půda by měla být spíše lehčí, vápenitá s dostatkem vzduchu. V mokré a udusané půdě se jí příliš dařit nebude. Použít lze substrát s neutrálním pH, který je bohatý na živiny.

Rostlinu lze vysadit na samostatný záhon stejně jako do blízkosti keřů nebo ovocných stromů. Jestliže ji budeme sázet na podzim, musíme počítat s tím, že by v zimě mohla namrznout. Proto je dobré ji mulčovat, abychom ji před mrazem uchránili.

Zalévání a hnojení

Rebarbora je na pěstování nenáročnou rostlinou a hodí se i pro začínajícího zahradníka. Spokojí se sluníčkem, dostatkem vláhy a živin. Hnojit ji lze kravským hnojem, kompostem nebo hnojivy, které obsahují draslík. Jednou za tři roky bychom měli zeminu provápnit. Když se o ni budeme dobře starat, vydrží na jednom místě růst až deset i více let.

Co se týká rozmnožování reveně, nejlepší způsob je vegetativní dělení kořenů, a to buď na podzim v říjnu, nebo pak až brzy zjara.

Každý oddělek by měl mít alespoň jeden pupen. Dá se množit i ze semen. Rychle však ztrácí klíčivost. Je tak vhodnější semena hned po dozrání v srpnu nasadit.

rebarbora pěstování
Zdroj foto: cdrin / Shutterstock.com

Kdy sklízet rebarboru

V prvním roce výsadby se ještě reveň nesbírá, nejdříve se sbírá od druhého roku. Nejvhodnější období pro sklizeň rebarbory ​​je na jaře, přibližně od dubna do června. Sbírat ji později se velmi nedoporučuje, neboť listy již obsahují příliš velké množství kyseliny štavelové, která může citlivým lidem podráždit žaludek.

Dobrá rada: Listy rebarbory ​​sbírejte včas ráno, kdy jsou listy ještě nejvíce svěží.

Z jedné rostliny můžete získat úrodu až 5 – 7 kilo. Pokud ji budete uchovávat v chladničce, vydrží vám i 2-3 týdny.

Škůdci a nemoci

Po skončení sběru řapíků se mohou na listech rebarbory objevit mšice nebo ploštice. Můžeme je spláchnout proudem vody, použít výluhy z rostlin nebo klasické postřiky, jestliže první dvě metody zklamaly. Na suchou skvrnitost listů je vhodné použít měďnaté přípravky po skončení sběru řapíků.

Je rebarbora jedovatá?

Pokud ji budete sbírat v určených měsících, podle návodu, a vhodně ji upravíte, na reveň si vskutku pochutnáte. Nicméně, konzumace rebarbory ​​se přibližně od června nedoporučuje. Je to kvůli kyselině štavelové, jejíž objem v rostliny se potom zvyšuje. Listy rostliny se konzumovat nesmí a při úpravě zbytku rostliny buďte rovněž opatrní.

Rebarbora – využití

Z rebarbory se používají řapíky jejích velkých listů, a to vždy jen po tepelné úpravě, nikoliv syrové. 

Podle toho, na co máte větší chuť, můžete rebarboru připravit naslano i nasladko. Lze z ní vyrobit:

  • kompoty,
  • marmeládu,
  • džem,
  • šťávu.

Upečete z ní moučník i buchty z kynutého i třeného těsta. Ve slané úpravě se používá jako čatní k pokrmům z masa. Velmi vhodná je kombinace rebarbory a tvarohu nebo mléka.

  1. Před tepelnou úpravou je třeba řapíky oloupat.
  2. Rebarboru bychom neměli konzumovat vícekrát týdně, a to z prostého důvodu, že obsahuje vyšší množství kyseliny šťavelové, která je nevhodná pro osoby, jež trpí onemocněním močových cest nebo revmatismem.
  3. Vhodná není ani pro děti.
Pozor! Při vaření rebarbory nepoužíváme nádobí z hliníku, který s kyselinou šťavelovou reaguje a škodlivé látky pak přecházejí do zeleniny.

Léčivé účinky

Tak jako každá zelenina i reveň je zdraví prospěšná, pokud je konzumována v rozumné míře. Obsahuje vitamíny A a B. Působí na zlepšení kvality vlasů i kůže a přispává k dobré funkci střev. Ve velkém množství však může způsobit průjem, naopak v malém od průjmu ulevuje. Rebarbora na sebe váže tuky, proto by jí neměli pohrdnout ti, kdo se pokouší hubnout. Jak už ale bylo uvedené, týdně by se měla reveň jíst maximálně dvakrát a vyhýbat by se jí měli lidé trpící dnou nebo revmatismem.

Na pěstování rebarbory si mohou troufnout i nezkušení zahradníci. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která se může stát ozdobou zahrady.

Zdroj: botanical-online.com


Mohlo by vás zajímat

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.