Hrnková bublanina: Jednoduchý recept na šťavnatý koláč

Hrnková bublanina patří mezi recepty, které jsou hotovy opravdu rychle a každý si pochutná. Vyzkoušejte recept na bublaninu s ovocem, kterou milují jak dospělí, tak i ti nejmenší.

Bublanina s ovocem patří k tradičním moučníkům, které v létě nesmí chybět na žádném stole. Existuje nespočet receptů, jak bublaninu připravit, mezi ty nejoblíbenější samozřejmě patří hrníčková bublanina, která je skvělá v tom, že pokaždé může chutnat naprosto jinak, a to především díky sezónnímu ovoci. Jeden týden můžete připravit bublaninu s jahodami a další týden vám z trouby zavoní třešňová bublanina.

Hrnková bublanina s ovocem

  • Doba přípravy: 15 min, pečení 45 min
  • Náročnost receptu: nízká

Jestliže máte ten správný recept na bublaninu, o vláčnou bublaninu, co vydrží dlouho čerstvá, máte vystaráno. Je jedno, jestli je to zrovna bublanina s jahodami nebo jakýmkoliv jiným ovocem, nejchutnější je prostě ta, kterou připravujete s láskou pro své nejbližší.

Suroviny

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ hrnku cukru krupice
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • ovoce dle libosti

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  2. Mouku s kypřicím práškem prosejeme.
  3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh – dejte si skutečně záležet, právě sníh je tím, co dělá bublaninu nadýchanou.
  4. K mouce přidejte žloutky, olej, cukr a mléko a pořádně vymíchejte v hladké těsto.
  5. Následně do těsta opatrně jemnými tahy vmíchejte ušlehaný sníh.
  6. Hotové těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Posypte čerstvým a umytým ovocem dle libosti.
  8. Pečte na 180 stupňů asi 45 minut.

Tato vláčná hrnková bublanina je vhodná i na velký plech na pečení, musíte ovšem počítat s kratší dobou pečení. Jestliže by měla bublanina hrníčková podle vás být vysoká, ideální velikost plechu je například 32×24 cm.

Tipy pro nejlepší bublaninu

  • Tato nejrychlejší a nejlepší bublanina může být ještě mnohem lepší, když ji před pečením zasypete drobenkou.
  • Pro nadýchanou a vláčnější bublaninu vyměňte mléko za smetanu.
  • Pro skutečně jedinečnou bublaninu nahraďte polovinu mléka za vaječný likér, uvidíte, jak budou všichni její chutí ohromeni.

Vláčná bublanina od babičky

Naše babičky jsou dokonalými kuchařkami, které měly v malíčku každý recept. Ne jinak tomu není ani v tomto případě, kdy vám prozradíme recept na bublaninu, jehož autorem je samotná Magdalena Dobromila Rettigová.

bublanina recept
Zdroj foto: Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Suroviny

  • 180 g strouhanky
  • 120 g másla
  • 120 g cukru krupice
  •  3 vejce
  • ⅛ l  mléka
  • citronová kůra
  • ovoce

Postup

  1. Než se pustíte do práce, předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  2. Mléko nalijte do mísy, přidáte strouhanku a necháte nabobtnat.
  3. Máslo utřete se žloutky do pěny a následně přidáte nastrouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu.
  4. Třené těsto a namočenou strouhanku smícháte.
  5. Ze zbylých bílků vyšleháte tuhý sníh, který opatrně vmícháte do těsta.
  6. Těsto vlijete na předem vymazaný a vysypaný plech a zasypete ho ovocem
  7. Pečte asi 45 minut.
  8. Po vytažení z trouby hotovou bublaninu zasypete moučkovým cukrem.
Tip: Záleží už pouze na vás, zda si připravíte rybízovou či jahodovou bublaninu, dokonce můžete její těsto použít i na upečení bábovky. Použijte formu na bábovku, kterou naplňte těstem na bublaninu. Jestliže chystáte bublaninu pro dospělé, namočte ovoce přes noc do alkoholu, resp. do griotky či rumu.

Jak jsme zmínili již na začátku, bublaninu lze připravit na mnoho způsobů, stačí vybrat ty správné kombinace. Například švestky nebo černý rybíz budou dokonale ladit s mletými ořechy, kterými nahradíte část mouky. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj: allrecipes.com

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.