Jak vypěstovat keř aronie a využití
Aronie černá – jeřabina černá nebo jeřáb černý, je nenáročná rostlina nabitá vitamíny a účinnými látkami. Jak pěstovat aronii doma? Jaké je její využití a co vyrobit z aronie?
Co je aronie
Aronie černá (Aronia melanocarpa) nebo taky jeřáb černý či temnnoplodec černoplodý je keř produkující tmavé bobule, který pochází z východní části Severní Ameriky. Abyste ho našli, nemusíte chodit daleko. V našich podmínkách se mu daří skvěle a dříve byl hojně vysazován v okolí zahrad jako živý plot, kolem chalup, chat či polních cest.
Už naši dávní předkové věděli, jak aronii využít ke svému zdraví, její léčivé účinky jsou mnohdy až překvapující. Mezi nejvyužívanější části tohoto keře patří její tmavé bobule, z nichž se nejčastěji vyrábí přírodní šťáva z aronie, která je přímo „nadupaná“ vitamíny.
Druhy aronie
Jestliže se po aronii poohlížíte, u nás se zpravidla setkáte s těmito odrůdami:
- Temnoplodec černoplodý – patří mezi nejčastější a nejvyhledávanější odrůdy, jeho výška se pohybuje kolem jednoho metru. Ačkoliv jeho bílé květy krásně ozdobí zahradu, plody jsou velmi rychle pryč.
- Temnoplodec planikolistý – tuto odrůdu poznáte díky listům, které jsou zespodu chlupaté. Kromě toho se jeho výška pohybuje kolem 4 metrů a květy jsou světle růžové.
- Temnoplodec třesňolistý – tato odrůda je jakousi směsicí výše uvedených temnoplodců, proto jsou plody někdy červené, jindy zase černé.
Účinky na zdraví
Aronie patří mezi superpotraviny, a to díky obsahu vitamínů, bioflavonoidů a vzácnému rutinu, který je důležitý pro zpevnění cév a používá se při výrobě různých léčiv. Plody aronie jsou také vyhledávané pro množství minerálů, které obsahují, a jsou pro správnou funkci organismu nepostradatelné. Obsahují také jód, který je ceněný především u těhotných žen, protože je naprosto nezbytný pro vývoj plodu, respektive pro vývoj jeho mozku.
Mezi další účinky aronie na zdraví patří například to, že:
- napomáhá s regulací krevního tlaku,
- snižuje cholesterol v krvi,
- výrazně posiluje imunitní systém,
- pomáhá řešit žaludeční potíže,
- podporuje funkce jater, střev, štítné žlázy,
- zpevňuje cévy,
- zmírňuje stres a bolesti hlavy,
- pomáhá při chronických chorobách.
Možná byste čekali, že přece bobule z volně rostoucího keře budou mít nějaké nežádoucí účinky, ale aronie nežádoucí účinky nemá a ani není jedovatá.
Pěstování aronie
Aronie patří přesně mezi ty keře, které si zamilujete pro jejich nenáročnost. Tomuto keři se daří všude, ovšem pokud byste mu chtěli dopřát jen to nejlepší, ideální je kombinace vlhké půdy, slunného, až mírně stinného stanoviště. Rozhodně se však vyhněte úplnému stínu, plody potřebují sluníčko jako sůl.
Co se týká výsadby, tak s ní počkejte až na podzim nebo časně na začátek jara. Záleží už pouze na vás, zda si keř vypěstujete samostatně třeba jako strom aronie na kmínku, nebo ho zařadíte mezi ostatní dřeviny na vaší zahradě. Jak jsme již zmiňovali na začátku, černý jeřáb se hojně používal i jako živý plot, v tom případě rostliny sázejte ve vzdálenosti jednoho metru.
Plodů se můžete dočkat již druhý rok od výsadby – a z jednoho keře můžete získat až 10 kilogramů černých jeřabin.
Sklizeň
Asi v půlce léta začnou plody aronie získávat černou barvu. Ovšem pozor, dejte si na čas a sbírat je začněte až během září, kdy začnou dozrávat. Pokud je necháte na keříku déle, do prvních mrazíků, plody získají na sladkosti – dejte si pozor na ptáky, kteří tyto plody zbožňují stejně jako my.
S keřem si nemusíte dělat žádné starosti, vzhledem k tomu, že nejvíce plodné jsou větve na koncích, není stříhání pro aronii vhodné. V závislosti na hustotě keře se provádí pouze odstranění nežádoucích výhonů.
Využití aronie
Z tohoto keře se nejvíce využívají plody, z nichž se vyrábí šťáva, která je velmi ceněným přírodním antioxidantem. Ovšem plody můžete konzumovat i jen tak čerstvé nebo z nich připravit například domácí víno, tinkturu, čaj, marmelády či likér z aronie.
Čaj z aronie
Připravte se na zimu a pusťte se do výroby pečeného čaje z aronie, který vás zaručeně postaví na nohy.
Budete potřebovat:
- 1 kg plodů aronie,
- 250 g cukru krupice,
- ½ čajové lžičky mleté skořice,
- 4 ks hřebíčku,
- 1 dcl rumu (pro děti rum vynechejte).
Postup:
- Plody aronie nasekejte na menší kousky, rozložte na plech, zasypte cukrem, skořicí a hřebíčky a pořádně promíchejte.
- Vložte do trouby a pečte asi deset minut na 200 °C – občas promíchejte.
- Jakmile plody pustí šťávu, přidejte rum a dalších pět až sedm minut pečte.
- Ihned po vytažení z trouby pečený čaj nalijte do zavařovacích skleniček, zašroubujte a obraťte dnem vzhůru.
- Na druhý den je uložte do chladného a temného místa.
Klasický čaj z aronie si můžete připravit i z usušených listů tradičním způsobem.
Sirup z aronie za studena
Domácí sirup z aronie připravíte velmi jednoduše, a to pomocí metody „za studena“.
- Do hrnce dejte 1 kg plodů aronie, zasypte 40 gramy kyseliny citronové a zalijte 1 litrem studené vody.
- Vše pořádně zamíchejte a nechte 3 dny odstát v lednici.
- Následně vodu slijte a plody vymačkejte přes síto do vody.
- Přidejte cukr, který se musí důkladně rozpustit.
- Nakonec šťávu z aronie vlijte do předem připravených a vyvařených sklenic.
- Uchovávejte v chladu.
Nebojte se ani marmelád či džemů, jejich příprava je stejná jako u kteréhokoliv jiného ovoce.
Zdroje: tenthacrefarm.com, thespruceeats.com
Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.