Oblíbený caesar salát: Jak ho připravit?

Není snad nikdo, kdo by neznal Caesar salát. Podle legendy jej vymyslel italský kuchař, který měl svou restauraci v Mexiku v období tamní prohibice, Caesar Cardini, po němž byl salát i pojmenován.
Původně se salát skládal pouze z římského salátu, krutonů a zálivky, dnes už známe různé obměny tohoto, nejčastěji se do něj přidává kuřecí maso. Zdravý caesar salát by měl být výhradně připravován právě z římského salátu – nesnažte se jej nahradit ani ledovým či jiným salátem. Ani pravá zálivka není úplně složitá. Jak se tedy pravý Caesar salát připravuje?
Recept na caesar salát
Připravte si ten nejlepší caesar salát. Jednoduchý recept krok za krokem.
Suroviny
- 1 římský salát,
- starší rohlíky nebo chléb na krutónky,
- olivový olej,
- strouhaný parmazán.
Suroviny na dresink:
- 2 oddělené žloutky pokojové teploty,
- 150 ml olivového oleje,
- 1 lžička hořčice dijonské,
- 10 g parmazánu,
- 2 ančovičky,
- 1 stroužek česneku,
- 1 lžička citronové šťávy.
Postup
- Římský salát si rozdělíme na jednotlivé listy a řádně omyjeme, je možné listy ještě natrhat na menší kousky, aby se lépe jedl.
- Pečivo si pokrájíme na malé kousky a na olivovém oleji ho osmahneme na pánvi. Krutónky tak máme hotové.
- Při přípravě salátu je nejdůležitější dresink, na něm vlastně celá chuť stojí. Je tedy potřeba použít všechny uvedené ingredience a nezaměňovat je.
- Do mixéru si dáme žloutky, olivový olej, dijonskou hořčici, parmazán, ančovičky, česnek a citronovou šťávu. Všechny ingredience rozmixujeme, aby nám vzniknul jemný nažloutlý dresink, který následně vmícháme do připraveného římského salátu.
- Nakonec přidáme krutónky a salát ozdobíme strouhaným parmazánem.
Tip: Do salátu je možné přidat ještě na kostičky osmahnutá kuřecí prsíčka nebo slaninku. Tak si snadno připravíte salát, který hravě nahradí i hlavní chod. V působní verzi salátu bychom ale maso hledali jen marně.
Oblíbený je také klasický těstovinový salát.
Zdroj: spendwithpennies.com