Caesar salát: Patrně nejslavnější salát ze všech. Jak jej připravit?

Není snad nikdo, kdo by neznal Caesar salát. Podle legendy jej vymyslel italský kuchař, který měl svou restauraci v Mexiku v období tamní prohibice, Caesar Cardini, po němž byl salát i pojmenován.

Původně se salát skládal pouze z římského salátu, krutonů a zálivky, dnes už známe různé obměny tohoto, nejčastěji se do něj přidává kuřecí maso. Caesar salát by měl být výhradně připravován právě z římského salátu – nesnažte se jej nahradit ani ledovým či jiným salátem. Ani pravá zálivka není úplně složitá. Jak se tedy pravý Caesar salát připravuje?

Caesar salát

Suroviny:

  • 1 římský salát,
  • starší rohlíky nebo chléb na krutónky,
  • olivový olej,
  • strouhaný parmazán.

Suroviny na dresink:

  • 2 oddělené žloutky pokojové teploty,
  • 150 ml olivového oleje,
  • 1 lžička hořčice dijonské,
  • 10 g parmazánu,
  • 2 ančovičky,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 lžička citronové šťávy.

Postup:

  1. Římský salát si rozdělíme na jednotlivé listy a řádně omyjeme, je možné listy ještě natrhat na menší kousky, aby se lépe jedl.
  2. Pečivo si pokrájíme na malé kousky a na olivovém oleji ho osmahneme na pánvi. Krutónky tak máme hotové.
  3. Při přípravě salátu je nejdůležitější dresink, na něm vlastně celá chuť stojí. Je tedy potřeba použít všechny uvedené ingredience a nezaměňovat je.
  4. Do mixéru si dáme žloutky, olivový olej, dijonskou hořčici, parmazán, ančovičky, česnek a citronovou šťávu. Všechny ingredience rozmixujeme, aby nám vzniknul jemný nažloutlý dresink, který následně vmícháme do připraveného římského salátu.
  5. Nakonec přidáme krutónky a salát ozdobíme strouhaným parmazánem.

Tip: Do salátu je možné přidat ještě na kostičky osmahnutá kuřecí prsíčka nebo slaninku. Tak si snadno připravíte salát, který hravě nahradí i hlavní chod. V působní verzi salátu bychom ale maso hledali jen marně.

Zdroj: spendwithpennies.com

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.