Recepty na tu nejlepší jablkovou žemlovku

0
330
Zdroj foto: nelea33 / Shutterstock.com

Recepty na tento sladký pokrm se dědí z generace na generaci jako rodinné stříbro. Jednoduchý, a přitom lahodný pokrm, milují děti i dospělí. Tak s chutí do toho!

Chcete se dnes potěšit nějakou dobrotou? Žemlovka je jasná volba! Přípravu zvládnou úplně všichni, a až si ji dáte k obědu nebo svačince, budete se olizovat až za ušima.

V jednoduchosti je krása

Přejete si vědět, proč je výborná žemlovka tak oblíbený pokrm? Její příprava je velmi jednoduchá, a chuť více než lahodná! Nepotřebujete nic víc než pár základních ingrediencí, ze kterých si vytvoříte sladké pokušení. Možná i vy máte babičku, co vám jednou za čas přichystá o prázdninách tu nejlepší žemlovku, po níž jste měli chuť olízat celý talíř. Dnes si ji můžete přichystat sami. Už se těšíte, až se vám rozplyne na jazyku?

Jablková žemlovka

Žemlovka s jablky se u vás doma stane žádaným a oblíbeným jídlem. Skvěle se hodí nejen jako hlavní jídlo, ale je to i vydatná svačinka, když se všichni přihrnete domů z výletu. Právě pro rychlý postup přípravy se skvěle hodí žemlovka s jablky. Recept vás překvapí svou jednoduchostí, a lahodná žemlovka vás krásně zahřeje.

Co budete potřebovat:

  • 9 rohlíků,
  • 1 litr teplého mléka,
  • 3 vejce,
  • 8 větších jablek,
  • 1 hrnek cukru,
  • máslo,
  • skořicový cukr nebo lžičku skořice.

Postup přípravy:

  1. Na hrubém struhadle nastrouhejte všechna jablka a promíchejte je s cukrem a skořicí.
  2. Nachystejte si pekáč a vymažte ho důkladně máslem.
  3. Poté nakrájejte rohlíky na kolečka a namočte je do teplého mléka.
  4. Skládejte jejich první vrstvu na dno pekáče.
  5. Až je dno zaplněno, posypejte jej první vrstvou jablek se skořicí.
  6. Postup opakujte až do té doby, než vám dojdou ingredience.
  7. Až budete mít hotovo, polejte vzniklou směs rozšlehanými vajíčky a vložte do středně vyhřáté trouby.

Za jak dlouho bude hotová takto připravená žemlovka? Recept si samozřejmě upravíte dle typu vaší trouby, ale nejčastěji se tato dobrota peče zhruba 40 minut. Sledujte, kdy začne být na povrchu jemně hnědá a křupavá. Před podáváním ji ještě můžete pro mlsné jazýčky trochu pocukrovat. Žemlovka s jablky bude tou nejlepší odměnou po přípravě pokrmu. Mňam!

Zdroj foto: Irina Meliukh / Shutterstock.com

Jablková žemlovka s tvarohem

Právě touto dobrotou rády babičky odměňují svá vnoučata, když se k nim staví na návštěvu. Žemlovka s tvarohem a jablky nesměla chybět v žádné domácnosti! Už se těšíte, až se její vůně bude linout i u vás doma? Žemlovka s jablky a tvarohem je tou nejlepší odměnou pro vás i vaše děti.

Co budete potřebovat:

Na žemlovku

  • 9 rohlíků nebo 1 veku,
  • necelý litr mléka.

Na náplň

  • 6 jablek,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 3 vejce,
  • 3 lžíce cukru,
  • 250 gramů tvarohu,
  • máslo,
  • lžičku skořice.

Postup přípravy:

  1. Nejprve si nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a promíchejte je s lžící cukru a skořicí.
  2. Poté si nachystejte pekáč a dobře ho vymažte máslem.
  3. Nyní si připravte tvarohovou náplň tak, že si ušleháte tvaroh s vanilkovým cukrem a 2 lžícemi cukru a s vejci.
  4. Nyní budete skládat vrstvy: nejprve rohlíky namočené v mléce.
  5. Ty potřete tvarohovou náplní a zasypte vrstvou jablek.
  6. Pokračujte, až vám nezbydou žádné ingredience.
  7. Nahoře musí vždy být vrstva žemlí.
  8. Tu ještě zalijte zbylým mlékem a vložte na 40 minut do středně vyhřáté trouby.

Žemlovka s tvarohem je hotová, když je na povrchu jemně hnědá a křupavá. Její přípravu zvládnou i děti, můžete si ji tak nachystat společně. Nechte si chutnat.

Už se těšíte, až se pustíte do práce? Nejlepší žemlovka s jablky a tvarohem už se těší, až obohatí i vaši knihu receptů. Je to ideální způsob, jak dobře využít nesnědené rohlíky, které by jinak putovaly do koše.

Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Máte chuť na žemlovku a zrovna nemáte ani veku, ani rohlíky? Žemlovka z vánočky je také super volba! Přejeme vám dobrou chuť.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno