Cuketová bábovka 3x jinak – Recept jednoduše

Cuketová bábovka je zdravý recept, který je oblíben mnoha způsoby. Bábovka je moučník, který se výborně hodí na nedělní stůl i na běžný den. Neváhejte, připravte si vláčnou bábovku.

Cuketa patří mezi nenáročnou zeleninu, jejíž pěstování zvládne i úplný amatér. A pokud nemáte vlastní zahrádku, doporučujeme si pro cuketovou bábovku vybrat plod z lokálních farmářských trhů.

Už se těšíte, až si dáte lahodný a zdravý moučník? Poradíme vám, jak na jeho přípravu.

Zdravá cuketa

I když se cuketa tváří vcelku nevinně, ukrývá v sobě skutečný poklad v podobě vitamínů, dusíku a vlákniny. Je významným zdrojem vitamínů C, D, E, a B.

Obsahuje také vysoké množství minerálů:

  • draslík,
  • sodík,
  • vápník,
  • hořčík.

Dále je přírodním zdrojem vlákniny, vody i dusíku, kterého má obzvláště náš civilizovaný svět velký nedostatek. Až budete bábovku chystat, klidně se nebojte a uždibujte kousky syrové cukety. Sice se tato zelenina narozdíl od okurky podává většinou tepelně upravená, ale pokud vám kousek zbude, nachystejte si z ní svěží salát.

Hrnková cuketová bábovka

První z receptů je nejjednodušší ze všech, protože jde o hrníčkový recept. Žádné vážení ingrediencí, žádné odměrky. Ke všemu postačí jeden hrnek. Vláčná cuketová bábovka hrníčková se připravuje podle tohoto nej receptu.

Suroviny

  • 2 hrnky strouhané cukety bez jadérek
  • vejce 2 ks
  • 2 hrnky cukru
  • 3 hrnky mouky
  • půl hrnku oleje
  • lžičku sody
  • půlku sáčku prášku do pečiva

Postup

  1. Nejprve ušlehejte vejce s cukrem.
  2. Přidejte postupně nejdříve olej, poté nastrouhanou cuketu, mouku, sodu a prášek do pečiva.
  3. Bábovka se peče ve vymazané a vysypané formě zhruba 45 minut na 170 °C.
  4. Po vyjmutí z trouby nechte pomalu vychladnout. A lahodná zdravá cuketová bábovka je na světě!

Budete překvapeni jak vláčný a nadýchaný moučník se vám z cukety podaří připravit. 

Skvělý tip: Tradiční českou bábovkou je také mramorová bábovka, která se výborně hodí i na sváteční stůl.

Cuketová bábovka s kokosem

Posuňte váš recept o úroveň výš a ozvláštněte chuť moučníku strouhaným kokosem. Nádech exotiky a příjemné voňavé potěšení se hodí ke každé kávové pauze. Cuketová bábovka s kokosem vám rozhodně zachutná!

Suroviny

  • 200 gramů najemno nastrouhané cukety
  • 4 vejce
  • 150 gramů mletého cukru
  • 150 gramů másla
  • 50 gramů strouhaného kokosu
  • 250 gramů mouky
  • 1 zakysanou smetanu
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

Postup

  1. Nejdříve ušlehejte cukr a žloutky, ke kterým postupně přidáte změklé máslo.
  2. V další nádobě si z bílků smíchaných s lžící mletého cukru vyšlehejte pevný sníh.
  3. Do vyšlehaných žloutků s cukrem a máslem přidávejte po lžících zakysanou smetanu a vždy dobře promíchejte.
  4. Přidejte nastrouhanou cuketu, dále postupně kokos a část mouky s práškem do pečiva.
  5. Pomalu vmíchejte sníh a přidejte zbytek mouky.
  6. Bábovka z cukety se peče zhruba 50 minut ve středně vyhřáté troubě. Pokud je vás doma více, určitě vám nevydrží déle než dva dny. Je to lahodné potěšení!

Oblíbenou variantou tohoto sladkého moučníku je také cuketová bábovka s tvarohem nebo cuketová bábovka s jogurtem. 

Dobrá rada: Chcete-li si připravit bábovku na zdravý způsob, cukr v receptu můžete nahradit například sladidlem xylitol nebo vaším oblíbeným zdravým sladidlem.

Nejlepší cuketová bábovka s ořechy

Toužíte si dát něco příjemně sladkého a lehkého? Cuketová bábovka s ořechy je skvělá volba! Cuketa těsto dokonale odlehčí, a vaše chuťové buňky zajásají. Základ moučníku je navíc zdravá zelenina. To je bábovka z cukety! Recept na tuto dobrotu je uschován v mnoha italských domácnostech, kde je pěstování cuket samozřejmostí na každé malé zahrádce.

Suroviny

  • 30 dkg strouhané cukety
  • 2 vejce
  • 20 dkg cukru
  • 40 dkg mouky
  • 10 dkg másla
  • 10 dkg mletých vlašských ořechů
  • vanilkový cukr
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžičku sody
  • mléko nebo olej

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte postupně všechny ingredience. Nemusíte nic šlehat.
  2. Začnete vejci a oběma cukry, které pořádně promíchejte.
  3. Postupně přidávejte změklé máslo, mouku, nastrouhané ořechy, kypřicí prášek a jedlou sodu a cuketu.
  4. Nakonec těsto ještě vyšlehejte. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka nebo oleje.
  5. Připravené těsto vylejte do vymazané a vysypané formy a pečte na 160 °C necelou hodinu.

Hrníčková cuketová bábovka nebo její obměny vám dokonale zpříjemní den. Dejte si lahodný a zdravý moučník.

Zdroj: simplyrecipes.com


Vyzkoušejte další recepty na bábovky

 
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.