Zdravá cuketová bábovka aneb skvělý moučník, který zvládne každý

0
52
Zdroj foto: MShev / Shutterstock.com

Cuketa patří mezi nenáročnou zeleninu, jejíž pěstování zvládne i úplný amatér. A pokud nemáte vlastní zahrádku, doporučujeme si pro cuketovou bábovku vybrat plod z lokálních farmářských trhů.

Už se těšíte, až si dáte lahodný a zdravý moučník? Poradíme vám, jak na jeho přípravu.

Skvělá zelenina

I když se cuketa tváří vcelku nevinně, ukrývá v sobě skutečný poklad v podobě vitamínů, dusíku a vlákniny. Je významným zdrojem vitamínů C, D, E, a B.

Obsahuje také vysoké množství minerálů:

  • draslík,
  • sodík,
  • vápník,
  • hořčík.
Zdroj foto: MShev / Shutterstock.com

Dále je přírodním zdrojem vlákniny, vody i dusíku, kterého má obzvláště náš civilizovaný svět velký nedostatek. Až budete bábovku chystat, klidně se nebojte a uždibujte kousky syrové cukety. Sice se tato zelenina narozdíl od okurky podává většinou tepelně upravená, ale pokud vám kousek zbude, nachystejte si z ní svěží salát.

Hrnková cuketová bábovka

První z receptů je nejjednodušší ze všech. Žádné vážení ingrediencí, žádné odměrky. Ke všemu postačí jeden hrnek. Cuketová bábovka hrnková se připravuje podle tohoto nej receptu.

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky strouhané cukety bez jadérek,
  • 2 vejce,
  • 2 hrnky cukru,
  • 3 hrnky mouky,
  • půl hrnku oleje,
  • lžičku sody,
  • půlku sáčku prášku do pečiva.

Postup přípravy:

  1. Nejprve ušlehejte vejce s cukrem.
  2. Přidejte postupně nejdříve olej, poté nastrouhanou cuketu, mouku, sodu a prášek do pečiva.
  3. Bábovka se peče ve vymazané a vysypané formě zhruba 45 minut na 170 °C.
  4. Po vyjmutí z trouby nechte pomalu vychladnout. A lahodná zdravá cuketová bábovka je na světě!

Budete překvapeni jak vláčný a nadýchaný moučník se vám z cukety podaří připravit. 

Cuketová bábovka s kokosem

Posuňte váš recept o úroveň výš a ozvláštněte chuť moučníku strouhaným kokosem. Nádech exotiky a příjemné voňavé potěšení se hodí ke každé kávové pauze. Cuketová bábovka s kokosem vám rozhodně zachutná!

Budete potřebovat:

  • 200 gramů najemno nastrouhané cukety,
  • 4 vejce,
  • 150 gramů mletého cukru,
  • 150 gramů másla,
  • 50 gramů strouhaného kokosu,
  • 250 gramů mouky,
  • 1 zakysanou smetanu,
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva.

Postup přípravy:

  1. Nejdříve ušlehejte cukr a žloutky, ke kterým postupně přidáte změklé máslo.
  2. V další nádobě si z bílků smíchaných s lžící mletého cukru vyšlehejte pevný sníh.
  3. Do vyšlehaných žloutků s cukrem a máslem přidávejte po lžících zakysanou smetanu a vždy dobře promíchejte.
  4. Přidejte nastrouhanou cuketu, dále postupně kokos a část mouky s práškem do pečiva.
  5. Pomalu vmíchejte sníh a přidejte zbytek mouky.
  6. Cuketová bábovka se peče zhruba 50 minut ve středně vyhřáté troubě. Pokud je vás doma více, určitě vám nevydrží déle než dva dny. Je to lahodné potěšení!
Zdroj foto: MShev / Shutterstock.com

Cuketová bábovka s ořechy

Toužíte si dát něco příjemně sladkého a lehkého? Cuketová bábovka s ořechy je skvělá volba! Cuketa těsto dokonale odlehčí, a vaše chuťové buňky zajásají. Základ moučníku je navíc zdravá zelenina. To je cuketová bábovka! Recept na tuto dobrotu je uschován v mnoha italských domácnostech, kde je pěstování cuket samozřejmostí na každé malé zahrádce.

Budete potřebovat:

  • 30 dkg strouhané cukety,
  • 2 vejce,
  • 20 dkg cukru,
  • 40 dkg mouky,
  • 10 dkg másla,
  • 10 dkg mletých vlašských ořechů,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva,
  • 1 lžičku sody,
  • mléko nebo olej.

Postup přípravy:

  1. Ve velké míse smíchejte postupně všechny ingredience. Nemusíte nic šlehat.
  2. Začnete vejci a oběma cukry, které pořádně promíchejte.
  3. Postupně přidávejte změklé máslo, mouku, nastrouhané ořechy, kypřicí prášek a jedlou sodu a cuketu.
  4. Nakonec těsto ještě vyšlehejte. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka nebo oleje.
  5. Připravené těsto vylejte do vymazané a vysypané formy a pečte na 160 °C necelou hodinu.

Hrníčková cuketová bábovka nebo její obměny vám dokonale zpříjemní den. Dejte si lahodný a zdravý moučník.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno