Cuketa patří mezi nenáročnou zeleninu, jejíž pěstování zvládne i úplný amatér. A pokud nemáte vlastní zahrádku, doporučujeme si pro cuketovou bábovku vybrat plod z lokálních farmářských trhů.
Už se těšíte, až si dáte lahodný a zdravý moučník? Poradíme vám, jak na jeho přípravu.
Skvělá zelenina
I když se cuketa tváří vcelku nevinně, ukrývá v sobě skutečný poklad v podobě vitamínů, dusíku a vlákniny. Je významným zdrojem vitamínů C, D, E, a B.
Obsahuje také vysoké množství minerálů:
- draslík,
- sodík,
- vápník,
- hořčík.

Dále je přírodním zdrojem vlákniny, vody i dusíku, kterého má obzvláště náš civilizovaný svět velký nedostatek. Až budete bábovku chystat, klidně se nebojte a uždibujte kousky syrové cukety. Sice se tato zelenina narozdíl od okurky podává většinou tepelně upravená, ale pokud vám kousek zbude, nachystejte si z ní svěží salát.
Hrnková cuketová bábovka
První z receptů je nejjednodušší ze všech. Žádné vážení ingrediencí, žádné odměrky. Ke všemu postačí jeden hrnek. Cuketová bábovka hrnková se připravuje podle tohoto nej receptu.
Budete potřebovat:
- 2 hrnky strouhané cukety bez jadérek,
- 2 vejce,
- 2 hrnky cukru,
- 3 hrnky mouky,
- půl hrnku oleje,
- lžičku sody,
- půlku sáčku prášku do pečiva.
Postup přípravy:
- Nejprve ušlehejte vejce s cukrem.
- Přidejte postupně nejdříve olej, poté nastrouhanou cuketu, mouku, sodu a prášek do pečiva.
- Bábovka se peče ve vymazané a vysypané formě zhruba 45 minut na 170 °C.
- Po vyjmutí z trouby nechte pomalu vychladnout. A lahodná zdravá cuketová bábovka je na světě!
Budete překvapeni jak vláčný a nadýchaný moučník se vám z cukety podaří připravit.
Cuketová bábovka s kokosem
Posuňte váš recept o úroveň výš a ozvláštněte chuť moučníku strouhaným kokosem. Nádech exotiky a příjemné voňavé potěšení se hodí ke každé kávové pauze. Cuketová bábovka s kokosem vám rozhodně zachutná!
Budete potřebovat:
- 200 gramů najemno nastrouhané cukety,
- 4 vejce,
- 150 gramů mletého cukru,
- 150 gramů másla,
- 50 gramů strouhaného kokosu,
- 250 gramů mouky,
- 1 zakysanou smetanu,
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva.
Postup přípravy:
- Nejdříve ušlehejte cukr a žloutky, ke kterým postupně přidáte změklé máslo.
- V další nádobě si z bílků smíchaných s lžící mletého cukru vyšlehejte pevný sníh.
- Do vyšlehaných žloutků s cukrem a máslem přidávejte po lžících zakysanou smetanu a vždy dobře promíchejte.
- Přidejte nastrouhanou cuketu, dále postupně kokos a část mouky s práškem do pečiva.
- Pomalu vmíchejte sníh a přidejte zbytek mouky.
- Cuketová bábovka se peče zhruba 50 minut ve středně vyhřáté troubě. Pokud je vás doma více, určitě vám nevydrží déle než dva dny. Je to lahodné potěšení!

Cuketová bábovka s ořechy
Toužíte si dát něco příjemně sladkého a lehkého? Cuketová bábovka s ořechy je skvělá volba! Cuketa těsto dokonale odlehčí, a vaše chuťové buňky zajásají. Základ moučníku je navíc zdravá zelenina. To je cuketová bábovka! Recept na tuto dobrotu je uschován v mnoha italských domácnostech, kde je pěstování cuket samozřejmostí na každé malé zahrádce.
Budete potřebovat:
- 30 dkg strouhané cukety,
- 2 vejce,
- 20 dkg cukru,
- 40 dkg mouky,
- 10 dkg másla,
- 10 dkg mletých vlašských ořechů,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva,
- 1 lžičku sody,
- mléko nebo olej.
Postup přípravy:
- Ve velké míse smíchejte postupně všechny ingredience. Nemusíte nic šlehat.
- Začnete vejci a oběma cukry, které pořádně promíchejte.
- Postupně přidávejte změklé máslo, mouku, nastrouhané ořechy, kypřicí prášek a jedlou sodu a cuketu.
- Nakonec těsto ještě vyšlehejte. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka nebo oleje.
- Připravené těsto vylejte do vymazané a vysypané formy a pečte na 160 °C necelou hodinu.
Hrníčková cuketová bábovka nebo její obměny vám dokonale zpříjemní den. Dejte si lahodný a zdravý moučník.