Tradiční žemlovka s jablky jako od babičky

Recept na nejlepší žemlovku se dědí z generace na generaci. Jednoduchý a přitom lahodný pokrm milují děti i dospělí. Tak s chutí do toho, sladká žemlovka vám bude určitě chutnat.

Chcete se dnes potěšit nějakou dobrotou? Žemlovka, někdy nazývaná také zemlbába, je jasná volba! Přípravu zvládnou úplně všichni a až si ji dáte k obědu nebo svačince, budete se olizovat až za ušima.

V jednoduchosti je krása

Přejete si vědět, proč je výborná žemlovka s jablky tak oblíbený pokrm? Její příprava je velmi jednoduchá a chuť více než lahodná! Nepotřebujete nic víc než pár základních ingrediencí, ze kterých si vytvoříte sladké pokušení. Možná i vy máte babičku, co vám jednou za čas přichystá o prázdninách tu nejlepší babiččinu žemlovku, po níž jste měli chuť olízat celý talíř. Dnes si ji můžete přichystat sami. Už se těšíte, až se vám rozplyne na jazyku?

Jablka jsou v naší kuchyni velmi vděčnou a oblíbenou surovinou, se kterou dokážete vykouzlit výborné dezerty i hlavní jídla. Mezi nejoblíbenější pokrmy s jablek určitě patří jablka v županu, jablečný koláč na vícero způsobů, jablečné palačinky či muffiny.

Nejlepší žemlovka
Zdroj foto: bergia / Shutterstock.com

Žemlovka s jablky

Žemlovka s jablky se u vás doma stane žádaným a oblíbeným jídlem. Skvěle se hodí nejen jako hlavní jídlo, ale je to i vydatná svačinka, když se všichni přihrnete domů z výletu. Právě pro rychlý postup přípravy se skvěle hodí žemlovka s jablky. Recept na žemlovku vás překvapí svou jednoduchostí a lahodná žemlovka vás krásně zahřeje.

Suroviny:

  • 9 rohlíků,
  • 1 litr teplého mléka,
  • 3 vejce,
  • 8 větších jablek,
  • 1 hrnek cukru,
  • máslo,
  • skořicový cukr nebo lžičku skořice.

Postup přípravy:

  1. Na hrubém struhadle nastrouhejte všechna jablka a promíchejte je s cukrem a skořicí.
  2. Nachystejte si pekáč a vymažte ho důkladně máslem.
  3. Poté nakrájejte rohlíky na kolečka a namočte je do teplého mléka.
  4. Skládejte jejich první vrstvu na dno pekáče.
  5. Až je dno zaplněno, posypejte jej první vrstvou jablek se skořicí.
  6. Postup opakujte až do té doby, než vám dojdou ingredience.
  7. Až budete mít hotovo, polejte vzniklou směs rozšlehanými vajíčky a vložte do středně vyhřáté trouby.

Za jak dlouho bude hotová takto připravená žemlovka? Recept si samozřejmě upravíte dle typu vaší trouby, ale nejčastěji se tato dobrota peče zhruba 40 minut. Sledujte, kdy začne být na povrchu jemně hnědá a křupavá. Před podáváním ji ještě můžete pro mlsné jazýčky trochu pocukrovat. Žemlovka s jablky bude tou nejlepší odměnou po přípravě pokrmu. Mňam!

Tip: Váš oblíbený recept na žemlovku můžete i ozvláštnit a příště vyzkoušet žemlovku s tvarohem, kterou si určitě milovníci sladkých pokrmů oblíbí.

Zdroj: allrecipes.com


 Nejlepší žemlovka s tvarohem 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.