Rajská polévka je lahodná hustá polévka, kterou si můžete připravit z rajčat nebo z protlaku. Základní recept je velmi jednoduchý. Vyzkoušejte rajskou polévku na vícero způsobů.
Při zmínce o rajské polévce či omáčce začnou někomu nekontrolovatelně téct sliny, zatímco jinému naskočí husina. Je to prostě něco jako špenát. Láska na celý život, nebo nepřítel žaludku na život a na smrt.
Bohužel i toto jídlo může mít subjektivní nenávist zakořeněnou ve školní jídelně. Poctivá rajská polévka z kvalitních surovin a dobře ochucená je ovšem zcela jiné kafe.
Historie
Na rozdíl od jiných jídel, rajská polévka nemá historii nijak bohatou. Rozhodně nepatřila k „jídlům chudých“, která se postupem času zdokonalovala. První recept se objevil až na konci 19. století. Nemalou zásluhu má na tom fakt, že rajčata se pěstovala v dřívějších dobách jen ve Střední a Jižní Americe. Díky španělskému dobyvateli Hernánu Cortésovi se dostala do všech koutů světa a pochopitelně, že v Evropě se nejdřív udomácnila právě ve Španělsku.
Ale protože „tomátl“, jak jim kdysi říkali staří Aztékové, byla pro Evropany exotickou rostlinou, spíše, než k užitku si je pěstili jako okrasné rostliny v květináčích. A také podléhali mýtu, že rajčata jsou jedovatá.
A na to velice brzy přišli všichni pěstitelé rajčat, kteří až někdy začátkem 18. století pochopili, že je můžou jíst a používat k vaření. Všechno, co nebylo spotřebováno přímo z keříku, putovalo do hrnce na polévku. Na gurmánskou úroveň rajskou polévku vyšvihl podnikatel Joseph A. Campbell a následně se začala objevovat ve všech věhlasných kuchařkách po celém světě. Stala se také součástí menu tisíců restaurací.

Tradiční rajská polévka z rajčat
Jako obvykle, i tato lahůdka se dočkala mnoha inovací, národních přídavků a nejrůznějších variací. Vesměs však všechny vychází ze základního receptu, který je poměrně jednoduchý a nemusí se ho zaleknout ani úplný začátečník. Nejlépe je ale vždycky vycházet z tradičního základního receptu.
Suroviny
- 2 kg rajčat
- 120 ml olivového oleje
- 1 velkou cibuli
- 4 stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu a velkou mísu naplňte ledovou nebo studenou vodou.
- Každé rajče nařízněte, vložte do vařící vody, nechte v ní asi 10 sekund a následně přendejte do studené.
- Rajčata oloupejte, a rozkrojte.
- Do sítka vydlabejte zrníčka a vymačkejte šťávu, dužinu nakrájejte na menší kostky.
- V hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli.
- Přidejte na plátky nakrájený česnek a po minutě rajčata, pepř a sůl.
- Zmírněte žár a pod pokličkou pomalu vařte cca 30 minut.

Rajská polévka z protlaku
V případě, že nemáte doma čerstvá rajčata, ale dostali jste chuť na jednoduchou rajskou polévku, připravit si ji můžete i z přetlaku.
Suroviny
- máslo
- 200 ml mléka
- 2 ks cibule
- hladká múka
- voda
- 1 ks rajský protlak
Postup
- Nakrájíme na drobno cibuli.
- Rýži uvaříme klasicky podle návodu jak jsme zvyklí.
- Uděláme jíšku z másla a mouky a přidáme k ní cibuli a krátce osmahneme.
- Zalijeme vodou a počkáme než polévka sevře.
- Následně přidáme do polévky rajský protlak a dochutíme solí a pepřem.
- V mléce rozmícháme mouku a přidáme do rajčatové polévky.
- Podle chuti přidáme cukr a povaříme.
- Rajská polévka z přetlaku chutná nejlépe s rýží.
Nejlepší rajská polévka z pečených rajčat
Chcete-li nechat chuť rajčat ještě více vyniknout, připravte si polévku z pečených rajčat, která vás chutí překvapí.
Suroviny
- 4 ks rajčata
- 100 – 200 g pasírovaná rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1 l voda
- olivový olej
- cukr, sůl, pepř
- oregano, bazalka
- mozzarella
- drobné těstoviny
Postup
- Rajčata nakrájíme na menší kousky, přidáme sůl, pepř, oregano (čerstvé nebo sušené), pokapeme olivovým olejem a dáme je péct. Pokud vám vadí slupky z rajčat, ještě předtím je spaříme vodou a oloupeme. Pečeme přibližně čtvrt hodinu na 200 až 220 stupňů.
- Mezitím orestujeme česnek na oleji.
- Přidáme pasírovaná rajčata, zalijeme vodou a ochutíme solí a lžící cukru. Necháme povariť, kým sa dopečú paradajky.
- Pečené paradajky pridáme do polievky spolu s cestovinami a povaríme asi 8-10 minút, kým sa cestoviny uvaria.
- Dochutíme solí a cukrem, přidáme bazalku.
- Podávat můžeme s pokrájenou mozzarellou.
Přejeme vám dobrou chuť.
Vylepšení chutí
Jak jsme již zmínili, rychlá rajská polévka se dočkala mnoha obměn a „příloh“. V Česku lidé milují rajskou polévku s rýží nebo těstovinami, uchytila se také verze s krupicovými noky. Je výborná s kuskusem i ovesnými vločkami. Mimořádné oblibě se tato polévka těší i u kojenců, tam ovšem doporučujeme krmit výhradně s asistencí, pokud si nechcete zadělat na hodinu úklidu.
Sytější verzi polévky můžete připravit s použitím vysokoprocentní smetany. A pokud byste chtěli ohromit italským feeligem, pak stačí základní recept doladit hrstí bazalky nebo jinými bylinkami, parmezánem a těsně před servírováním do ní přidat natrhanou tvrdší italskou (nebo klidně i českou) bagetu.
Základem jakéhokoliv dobrého jídla je poctivá a čerstvá surovina. Rajská polévka tudíž nejlépe chutná, pokud ji připravíte z čerstvých rajčat. Pokud je ovšem nemáte nebo si prostě jen chcete ulehčit práci, můžete sáhnout i po protlaku, či po loupaných rajčatech z konzervy. Minimálně bylinky byste však šidit neměli, protože vůni těch čerstvých nic nenahradí.
A kdy si ji uvaříte vy?
Zdroj: inspiredtaste.net
Vyzkoušejte další recepty na polévky