Rajská polévka – buď ji milujete, nebo ji nesnášíte. Jak jste na tom vy?

0
936
Zdroj foto: DronG / Shutterstock.com

Při zmínce o rajské polévce či omáčce začnou někomu nekontrolovatelně téct sliny, zatímco jinému naskočí husina a udělá se mu nevolno. Je to prostě něco jako špenát. Láska na celý život, nebo nepřítel žaludku na život a na smrt.

Bohužel i toto jídlo může mít subjektivní nenávist zakořeněnou ve školní jídelně, zejména, pokud jste ji navštěvovali někdy v osmdesátkách, kdy se na talíři školáka ocitlo ledacos. Poctivá rajská polévka z kvalitních surovin a dobře ochucená je ovšem zcela jiné kafe.

Historie rajské polévky

Na rozdíl od jiných jídel, rajská nemá historii nijak bohatou. Rozhodně nepatřila k „jídlům chudých”, která se postupem času zdokonalovala. První recept se objevil až na konci 19. století. Nemalou zásluhu má na tom fakt, že rajčata se pěstovala v dřívějších dobách jen ve Střední a Jižní Americe. Díky španělskému dobyvateli Hernánu Cortésovi se dostala do všech koutů světa a pochopitelně, že v Evropě se nejdřív udomácnila právě ve Španělsku.

Ale protože „tomátl“, jak jim kdysi říkali staří Aztékové, byla pro Evropany exotickou rostlinou, spíše, než k užitku si je pěstili jako okrasné rostliny v květináčích. A také podléhali mýtu, že rajčata jsou jedovatá.

Zdroj foto: DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

Polévka je grunt!

A na to velice brzy přišli všichni pěstitelé rajčat, kteří až někdy začátkem 18. století pochopili, že je můžou jíst a používat k vaření. Všechno, co nebylo spotřebováno přímo z keříku, putovalo do hrnce na polévku. Na gurmánskou úroveň rajskou polévku vyšvihl podnikatel Joseph A. Campbell a následně se začala objevovat ve všech věhlasných kuchařkách po celém světě. Stala se také součástí menu tisíců restaurací.

Nejlepší recept je ten, co vám chutná

Jako obvykle, i tato lahůdka se dočkala mnoha inovací, národních přídavků a nejrůznějších variací. Vesměs však všechny vychází ze základního receptu, který je poměrně jednoduchý a nemusí se ho zaleknout ani úplný začátečník. Nejlépe je ale vždycky vycházet z tradičního základního receptu.

Suroviny:

  • 2 kg rajčat,
  • 120 ml olivového oleje,
  • 1 velkou cibuli,
  • 4 stroužky česneku,
  • sůl a pepř.

Postup přípravy:

  1. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a velkou mísu naplňte ledovou nebo studenou vodou.
  2. Každé rajče nařízněte, vložte do vařící vody, nechte v ní asi 10 sekund a následně přendejte do studené.
  3. Rajčata oloupejte, a rozkrojte.
  4. Do sítka vydlabejte zrníčka a vymačkejte šťávu, dužinu nakrájejte na menší kostky.
  5. V hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli.
  6. Přidejte na plátky nakrájený česnek a po minutě rajčata, pepř a sůl.
  7. Zmírněte žár a pod pokličkou pomalu vařte cca 30 minut.
Zdroj foto: Roman Amur / Shutterstock.com

Chuťový „tuning“ podle gusta

Jak jsme již zmínili, rajská polévka se dočkala mnoha obměn a „příloh“. V Česku lidé milují rajskou polévku s rýží nebo těstovinami, uchytila se také verze s krupicovými noky. Je výborná s kuskusem i ovesnými vločkami. Mimořádné oblibě se tato polévka těší i u kojenců, tam ovšem doporučujeme krmit výhradně s asistencí, pokud si nechcete zadělat na hodinu úklidu.

Sytější verzi polévky můžete připravit s použitím vysokoprocentní smetany. A pokud byste chtěli ohromit italským feeligem, pak stačí základní recept doladit hrstí bazalky, parmezánu a těsně před servírováním do ní přidat natrhanou tvrdší italskou (nebo klidně i českou) bagetu.

Základem jakéhokoliv dobrého jídla je poctivá a čerstvá surovina. Rajská polévka tudíž nejlépe chutná, pokud ji připravíte z čerstvých rajčat. Pokud je ovšem nemáte nebo si prostě jen chcete ulehčit práci, můžete sáhnout i po protlaku, či po loupaných rajčatech z konzervy. Minimálně bylinky byste však šidit neměli, protože vůni těch čerstvých nic nenahradí.

A kdy si ji uvaříte vy?

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno