Španělské gazpacho – Tradiční polévka

Španělská polévka gazpacho se připravuje z čerstvé zeleniny a podává se studená. Je to osvěžující jídlo a lehký pokrm na léto. Vyzkoušejte jednoduchý recept na tradiční gazpacho.

Typická polévka gazpacho pochází původně z Andalusie, dnes je ale oblíbená po celém Španělsku. Andaluské gazpacho se podává vychlazené. Je to samozřejmé, v horkých letních dnech se ani Španělům nechce vařit. Tuto osvěžující a velmi zdravou polévku si samozřejmě můžete připravit kdykoliv, třeba i v listopadu.

Jednoduchý recept na gazpacho

Základem této studené polévky jsou rajčata, salátová okurka, paprika, cibule a česnek. Díky tomu, že v marketech je tato zelenina k dispozici celoročně, nic nebrání tomu, abyste si polévku podobnou zeleninovému smoothie, připravili.

Suroviny

Na španělskou fresh polévku gazpacho si připravte tyto suroviny:

  • 300 g rajčat,
  • 1 cibule,
  • 300 g salátové okurky,
  • 3 papriky,
  • 3 stroužky česneku,
  • 100g rajčatového protlaku,
  • 1dl olivového oleje,
  • sůl,
  • pepř,
  • podle chuti chilli (můžete vynechat),
  • podle chuti vinný ocet (i ten není nutný),
  • krutony z bílého chleba.

Postup přípravy

  1. Okurky, cibuli, oloupaná rajčata, papriky a česnek nakrájejte na menší kousky (kousek papriky a pár kroužků cibule si odložte stranou na ozdobu). Zeleninu dejte do vyšší nádoby, přidejte asi ½ l vody (nebo rajčatové šťávy) a rozmixujte tyčovým mixérem.
  2. Přidejte rajčatový protlak a olivový olej a ještě trochu promixujte.
  3. Podle chuti přidejte sůl, pepř a případně i chilli. Hotovou polévku dejte vychladit do ledničky.
  4. Starší bílé pečivo nakrájejte na kostky, rozložte na plech vyložený pečícím papírem a kostičky pokapejte olejem.Plech dejte do vyhřáté trouby a asi 10 minut krutony sušte, až získají nazlátlou barvu.
  5. Do talířů dejte trochu krutonů, zalijte polévkou a ozdobte proužky papriky a cibule. Můžete přidat i hladkolistou petržel nebo celerovou nať.
Náš tip: Zajímavého výsledku dosáhnete, pokud gazpacho připravíte ze žlutých rajčat a paprik. Aby byla polévka opravdu žlutá, vynechte protlak, ale zvyšte množství rajčat.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Vyzkoušejte další recepty na polévky

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.