Škvarková pomazánka – Tradiční postup

Škvarková pomazánka je českou klasikou, která je pro mnoho lidí oblíbenou lahůdkou. Recept je jednoduchý, přípravu zvládnete během chvíle. Pak už jen zbývá pochutnat si.

Škvarková pomazánka je poměrně specifickým pokrmem. Zlatavé vypečené škvarky jsou skvělé samy o sobě. Stačí přitom přidat jen pár dalších ingrediencí a vznikne ta nejlepší pomazánka ze škvarků. Recept na škvarkovou pomazánku se často různí a mívá různé regionální podoby. Nejlepší je nepochybně babiččina škvarková pomazánka. Vyzkoušejte tento recept a vraťte se do dětství.

Staročeský recept – domácí škvarková pomazánka

Existují pouze dva tábory lidí, ti, kteří škvarky milují a skutečně si na ně pochutnají a pak ti, kteří tuto zabijačkovou specialitu nemohou ani cítit. Pokud patříte k první skupině a škvarky máte v oblibě, na této pomazánce natřené na domácím chlebíčku si bezpochyby pochutnáte.

Suroviny

  • 250 g škvarků
  • 1 vajíčko
  • 1 cibule
  • 2 nakládané okurky
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 3 stroužky česneku
  • lžička sladké papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Připravte si škvarky na menší kousky. Můžete je pokrájet nožem, či nasekat v mixéru.
  2. Vajíčko uvařte natvrdo. Mezitím si nasekejte najemno cibuli, nastrouhejte kyselé okurky a rozmačkejte česnek.
  3. Vajíčko oloupejte a nastrouhejte. Vložte je do mísy, přidejte nakrájenou cibuli, nastrouhané okurky, dvě lžičky dijonské hořčice, půl lžičky soli, špetku pepře, rozmačkaný česnek a lžičku červené papriky. Ke směsi přidejte také nasekané škvarky.
  4. Vše dobře promíchejte, aby vznikla směs. Můžete přidat další koření dle chuti.

Tipy

  • Nejlepší volbou pro přípravu škvarkové pomazánky jsou vepřové škvarky.
  • Namísto krájení či sekání škvarků je můžete jednoduše pomlít s pomocí klasického mlýnku na maso, či kuchyňského robota.

Jak ozvláštnit škvarkovou pomazánku

Kromě základního receptu můžete vyzkoušet i další varianty. Jedním z nich je škvarková pomazánka s vajíčkem. Výše je zmíněný postup, jak může být připravena škvarková pomazánka. Recept sice obsahuje jedno vejce, ovšem přidat jich můžete více. Vyzkoušejte přidat celkem tři vejce. Vznikne tak luxusní pomazánka, která je někdy označována též jako moravská škvarková pomazánka.

Další variantou, kterou můžete vyzkoušet, je staročeská škvarková pomazánka. Stačí vynechat vajíčka. Namísto toho přidejte dvě lžíce vepřového sádla a lžičku kmínu. Získáte tak odlišnou chuť, která však milovníky škvarků také jistě okouzlí.

Tipy k servírování

Domácí pomazánka ze škvarků se perfektně hodí k jednoduchému servírování na plátku chleba. Jde o klasickou kombinaci, která je kouzelná právě svou jednoduchostí. Škvarky a čerstvý chléb jsou perfektně dohromady.

Jemná škvarková pomazánka může být podávána také s knäckebroty. Jde o zajímavou alternativu, zejména pro ty, kteří nemají v oblibě klasické pečivo.

Pokud chystáte pohoštění na posezení s přáteli, můžete připravit prkénko s pomazánkou. Stačí na prkénko (či případně talíř) navrstvit pomazánku a stranou přiložit kousky knäckebrotů, zvolit můžete i jiné pečivo.

Pomazánky jsou velmi oblíbené. Ačkoli ta škvarková nepatří mezi zrovna zdravé varianty, rozhodně byste si ji občas měli dopřát. Jde o výborné jednoduché jídlo, které potěší.

Pokud potřebujete nabrat nové inspirace pro přípravu domácích pomazánek, prohlédněte si naši sbírku receptů na pomazánky.

Zdroj: video-recipes.net, worldfoodstory.co.uk


Vyzkoušejte další recepty na pomazánky

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.