Koprová omáčka: Kopr výrazně prospívá vašemu zdraví, proto ji doma vyzkoušejte

0
412
Zdroj foto: Tina Botkova / Shutterstock.com

Kopr není pouze velmi aromatická bylina, která provoní každé jídlo, do něhož ho přidáte, ale je zároveň velkým zdrojem minerálů a vitamínu, které lidský organismus potřebuje. Proto byste se této zvláštní rostlince neměli vyhýbat. Vyzkoušejte léty ověřený recept na skvělou koprovou omáčku, která si vás rozhodně získá.

Kopr je aromatická léčivá bylina

Kopr je zvláštní bylina, má silnou aromatickou vůni, která je nezaměnitelná. Má však i léčivé účinky, a proto byste ho měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Obsahuje krom velmi důležitých minerálů jako je železo či mangan a vitamínů A či C, také aminokyseliny a flavonoidy, které mají léčivé účinky. Kopr vám díky tomu pomůže od různých neduhů, jako je například bolest břicha nebo nevolnost. Kojicím ženám pomáhá při tvorbě mléka.

Kopr prospívá lidskému organismu v mnoha ohledech

Kopr působí na lidský organismus velmi blahodárně.

  • Má dobrý vliv na aktivní fungování trávicího ústrojí.
  • Léčí zažívací potíže.
  • Odbourává bolesti žaludku.
  • Esenciální oleje obsažené v kopru zmírňují nespavost.
  • Dokáže korigovat výkyvy diabetických stavů.
  • Díky vápníku, který je v kopru hojně zastoupen, chrání zdraví vašich kostí.
  • Chrání před škytavkou.
  • Celkově posiluje imunitní systém.
  • Léčí průjmová onemocnění a poruchy trávení.
  • Je to skvělý prostředek na léčbu plísňových nemocí.
  • Snižuje zánět u revmatické artritidy.
  • Pomáhá udržovat pravidelný menstruační cyklus.
  • Je to skvělý bojovník i proti zánětům kloubů.
  • A v neposlední řadě se užívá jako prevence rakoviny.

 Koprová omáčka

Na přípravu této skvělé omáčky pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 1 lžíci másla,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 200 ml masového vývaru,
  • 200 ml plnotučného mléka,
  • 200 ml smetany na vaření,
  • 1 svazek čerstvého kopru, nebo 4 lžíce sterilovaného kopru,
  • ½ lžičky soli,
  • trochu octa, nebo čerstvě vymačkaného citronu,
  • 1 lžičku cukru krupice.
Zdroj foto: Richard Semik / Shutterstock.com

Pracovní postup

  1. Nejprve si v kastrolu rozpusťte tuk na mírném ohni a přidejte k němu mouku. Za stálého míchání připravte světlou jíšku. Dejte pozor, aby se vám nepřipálila, protože pak získá úplně jinou chuť.
  2. Takto připravenou jíšku za stálého míchání rozřeďte masovým vývarem.
  3. Poté přidejte plnotučné mléko a vše nechte dostatečně povařit alespoň 15 minut.
  4. Po této době přidejte do polévky čerstvě nasekaný kopr, nebo použijte sterilovaný a smetanu na vaření.
  5. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí, cukrem a octem. Aby se vám smetana v polévce nesrazila, raději použijte ocet mírně naředěný vodou, nebo jej úplně zaměňte za čerstvě vymačkaný citron.
  6. Polévku nechte projít varem a dle potřeby znovu dochuťte.

Tuto omáčku uvaříte za 30 minut a skvěle se k ní hodí vařené hovězí maso s bramborem, nebo vejce natvrdo s houskovým knedlíkem.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno