Recept na originální svíčkovou na smetaně

0
103
Zdroj foto: ygor / Shutterstock.com

Nejchutnější recept na světě. Jídlo, které všichni Češi zbožňují. Pokrm, jenž právem patří mezi to nejlepší, co z domácích ingrediencí můžeme připravit. To je svíčková omáčka.

Pojďme si projít, jak nachystat pohoštění pro vás i vaše blízké. Dnes vám rozhodně bude chutnat!

Tradiční svíčková

Poctivá svíčková na smetaně je to nejlepší pohoštění pro rodinu, známé nebo třeba pro zahraniční kamarády. Za své jméno vděčí tento pokrm pořádnému kusu masa – tedy hovězí svíčkové. Abyste dodrželi pravidlo této lahodné omáčky, měli byste dodržet její krémovou strukturu a také béžovou barvu. Chuť je nezaměnitelná a bude se vám o ní zdát ještě několik dnů, kdy budete tajně vzpomínat na plný hrnec dobré omáčky.

Většina lidí ještě nikdy nezkusila tento pokrm připravit z důvodu, že se obávají, že to nezvládnou. Svíčková ale není složitá. Jen vám poprvé zabere trochu času, než si na postup zvyknete. Jako příloha se nejčastěji podává karlovarský nebo houskový knedlík, brusinková zavařenina a plátek citrónu ozdobený šlehačkou. A nutno podotknout, že všechny tyto chutě hovězí svíčková přímo miluje a dokonale podtrhují její výjimečnost.

Zdroj foto: stockfoto / Shutterstock.com

Ingredience na svíčkovou

Bez čeho se neobejde poctivá svíčková? Recept sice říká, že budete potřebovat hovězí maso na pečeni, což může být pravá, nebo falešná svíčková, ale některé hospodyně omáčku vařily i s králíkem nebo vepřovým masem. Záleží na vás, co si oblíbíte.

Budete potřebovat:

  • 1 kilo hovězího masa,
  • 150 gramů másla,
  • 100 gramů nakrájeného špeku nebo anglické slaniny,
  • 1 cibuli,
  • 2 mrkve,
  • 2 petržele,
  • ¼ celeru,
  • 500 ml smetany,
  • 5 bobkových listů,
  • 10 kuliček nového koření,
  • cukr,
  • lžičku octa,
  • 1dl oleje,
  • sůl dle chuti,
  • pepř dle chuti.

Pokud máte rádi bylinky, nebojte se do receptu přidat i trochu tymiánu nebo saturejky. Svíčková z halali je další možnost, jak nahradit čerstvou zeleninu. Někdo do omáčky přidává i lžičku hořčice pro větší sytost chuti, záleží na vás.

Příprava svíčkové krok za krokem

Už se nemůžete dočkat, až u vás bude vonět svíčková? Recept je jednoduchý. Uvedeme si krok za krokem, co budete potřebovat nachystat.

  1. Hovězí maso prošpikujte nebo jej obalte do anglické slaniny.
  2. Na pekáč si nachystejte máslo, které nechejte rozpustit, a na něj položte cibuli a zhruba polovinu veškeré kořenové zeleniny.
  3. Na toto lůžko položte maso, co jste nejprve ze všech stran osmahli na pánvi. Přikryjte a vložte do středně vyhřáté trouby.
  4. Kořenovou zeleninu duste na másle dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, sůl, koření a pepř. Trochu základ na omáčku podlijte vodou a nechte ještě chvíli vařit.
  5. Po zhruba hodině, kdy se maso peče v troubě, je pomalu vyjměte ven. Na chvíli jej odložte na talíř a kořenovou zeleninu z pekáče přemístěte do omáčky. Maso ještě podlijte a nechejte další hodinu péct.
  6. Nyní budete dokončovat omáčku. Zeleninu zbavte veškerého koření, co pečlivě vyjměte ven z hrnce.
  7. Nyní přijde na řadu tyčový mixér, kterým základ na omáčku rozmixujete dohladka. Následně pomalu přimíchávejte smetanu a stále omáčku míchejte.
  8. Dosolte, popřípadě přidejte trochu pepře a omáčku zredukujte do požadované podoby.
  9. Až bude maso doměkka upečeno, můžete podávat.
Zdroj foto: stockfoto / Shutterstock.com

Uf, máte to za sebou. Už i u vás doma voní svíčková na smetaně! Recept si samozřejmě různé rodiny dále upravují, můžete si do něj přidat třeba i zavařenou zeleninu. Máte-li možnost získat bio králičí maso, určitě vyzkoušejte, jak chutná svíčková z králíka.

Recept, jehož lahodná chuť se vám dostane pod kůži. Nebudete si přát, aby hrnec s omáčkou došel. Budete se olizovat až za ušima! Přejeme vám dobrou chuť.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno