Tradiční svíčková na smetaně – Recept z hovězího

Svíčková na smetaně – nejchutnější recept na světě, který všichni Češi zbožňují. Naučte se připravit toto tradiční české jídlo, přinášíme vám jednoduchý a velice chutný recept.

Pojďme si projít, jak nachystat pohoštění pro vás i vaše blízké. Dnes vám rozhodně bude chutnat!

Více o svíčkové

Poctivá svíčková na smetaně je to nejlepší pohoštění pro rodinu, známé nebo třeba pro zahraniční kamarády. Za své jméno vděčí tento pokrm pořádnému kusu masa – tedy hovězí svíčkové. Abyste dodrželi pravidlo této lahodné omáčky, měli byste dodržet její krémovou strukturu a také béžovou barvu. Chuť je nezaměnitelná a bude se vám o ní zdát ještě několik dnů, kdy budete tajně vzpomínat na plný hrnec dobré omáčky.

Většina lidí ještě nikdy nezkusila tento pokrm připravit z důvodu, že se obávají, že to nezvládnou. Svíčková ale není složitá. Jen vám poprvé zabere trochu času, než si na postup zvyknete. Jako příloha se nejčastěji podává karlovarský nebo houskový knedlík, brusinková zavařenina a plátek citrónu ozdobený šlehačkou. A nutno podotknout, že všechny tyto chutě hovězí svíčková přímo miluje a dokonale podtrhují její výjimečnost.

TIP: V české kuchyni je oblíbeným receptem také kuře na paprice.

Recept na tradiční svíčkovou na smetaně

Bez čeho se neobejde poctivá svíčková? Recept sice říká, že budete potřebovat hovězí maso na pečeni, což může být pravá svíčková, nebo falešná svíčková, ale některé hospodyně omáčku vařily i s králíkem nebo vepřovým masem. Záleží na vás, co si oblíbíte.

Uvedeme si krok za krokem, co budete potřebovat nachystat.

Suroviny

  • 1 kilo hovězího masa (hovězí svíčková)
  • 150 gramů másla
  • 100 gramů nakrájeného špeku nebo anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • ¼ celeru
  • 500 ml smetany
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • cukr
  • lžičku octa
  • 1dl oleje
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Pokud máte rádi bylinky, nebojte se do receptu přidat i trochu bylinek, například tymiánu nebo saturejky. Svíčková z halali je další možnost, jak nahradit čerstvou zeleninu. Někdo do omáčky přidává i lžičku hořčice pro větší sytost chuti, záleží na vás.

Postup

  1. Hovězí maso prošpikujte nebo jej obalte do anglické slaniny.
  2. Na pekáč si nachystejte máslo, které nechejte rozpustit, a na něj položte cibuli a zhruba polovinu veškeré kořenové zeleniny.
  3. Na toto lůžko položte maso, co jste nejprve ze všech stran osmahli na pánvi. Přikryjte a vložte do středně vyhřáté trouby.
  4. Kořenovou zeleninu duste na másle dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, sůl, koření a pepř. Trochu základ na omáčku podlijte vodou a nechte ještě chvíli vařit.
  5. Po zhruba hodině, kdy se maso peče v troubě, je pomalu vyjměte ven. Na chvíli jej odložte na talíř a kořenovou zeleninu z pekáče přemístěte do omáčky. Maso ještě podlijte a nechejte další hodinu péct.
  6. Nyní budete dokončovat omáčku. Zeleninu zbavte veškerého koření, co pečlivě vyjměte ven z hrnce.
  7. Nyní přijde na řadu tyčový mixér, kterým základ na omáčku rozmixujete dohladka. Následně pomalu přimíchávejte smetanu a stále omáčku míchejte.
  8. Dosolte, popřípadě přidejte trochu pepře a omáčku zredukujte do požadované podoby.
  9. Až bude maso doměkka upečeno, můžete podávat.
rychlá svíčková na smetaně
Zdroj foto: Shutterstock.com

S čím podávat svíčkovou na smetaně?

Už i u vás doma voní svíčková na smetaně! Recept si samozřejmě různé rodiny dále upravují, můžete si do něj přidat třeba i zavařenou zeleninu. Máte-li možnost získat bio králičí maso, určitě vyzkoušejte, jak chutná svíčková z králíka.

Karlovarský knedlík

Oblíbenou přílohou k svíčkové je karlovarský knedlík.

Suroviny

  • 200 ml mléka
  • 100 g hrubé mouky
  • 7 rohlíků (housek)
  • 2 vejce
  • 2 hrsti petrželky
  • trochu muškátového oříšku
  • sůl

Postup

  1. Starší rohlíky (nebo housky) nakrájíme na malé kousky a necháme uschnout do druhého dne (v případě potřeby může být i kratší) spolu s petrželkou.
  2. Do misky přidáme mléko, žloutky, hrubou mouku a rozšleháme.
  3. Těsto trochu osolíme, přidáme muškátový oříšek a vytvoříme hladké těsto.
  4. Vyšleháme z bílků tuhý sníh. Sníh přidáme k připravenému cestu a lehce promícháme.
  5. Připravíme si vodu do velkého hrnce. Připravené těsto je nejlépe plnit do pevného sáčku na tlačenku. (V případě, že doma nemáte obal na tlačenku ani pevné igelitové sáčky, vyzkoušejte těsto naplnit do potravinové folie a z obou stran silně utáhnout). Takto naplněné těsto zavážeme a dáme do horké vody.
  6. Doba vaření je přibližně 20 minut, poté knedlíky vytáhneme a necháme postát. Stáhneme obal, nakrájíme na plátky a můžeme podávat.

Tahle nejlepší svíčková omáčka a její chuť se vám dostane pod kůži. Nebudete si přát, aby hrnec s omáčkou došel. Budete se olizovat až za ušima! Přejeme vám dobrou chuť.Zdroj: receptekaz.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.