Sekaná z mletého masa – Domácí recept

Poctivá domácí sekaná potěší snad každého a navíc je toto jídlo z mletého masa jednoduché. Přinášíme vám recept na sekanou ve slanině, která se hodí na oběd nebo na studenou mísu.

Dvacet deka sekačky“ zná snad každý, kdo si ji dal někdy v bufetu. Rychlá pomoc od hladu, někdy si na ní dokonce pochutnáte, podle toho, jakou práci si s ní v kuchyni dají. Připravit si sekanou doma je poměrně jednoduché. Jde o jídlo z mletého masa, které se může různě měnit. Použít můžete takřka jakékoliv maso, různě maso míchat a podobně. Někdo do receptu přidává slaninu, mléko, rohlíky, houby, vařené vejce a podobně. Každá rodina může mít své vlastní recepty a oblíbené varianty. Chcete vyzkoušet nový recept? Jeden pro vás máme.

Domácí sekaná z mletého masa

Suroviny (6 porcí)

  • ¾ kg mletého masa (půl na půl hovězí a vepřové)
  • 2 vejce
  • 6 hrstí strouhanky
  • 2 – 3 velké cibule
  • česnek podle chuti
  • 2 čajové lžičky soli
  • hrst sušené majoráky
  • anglická slanina nebo bránice

Postup

Vůbec nejlepší je, když si koupíte kusy masa, které následně pomelete doma. Zajistíte tak, že přesně víte, jakou kvalitu masa do sekané dáváte. Pokud doma nemáte mlýnek nebo nemáte čas, pak vybírejte masovou směs pečlivě. Pro přípravu budete potřebovat větší mísu. Maso a další ingredience se v ní mnohem lépe míchají.

  1. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Důležité je, aby byly opravdu co nejdrobnější, protože vám nenaruší strukturu sekané, nebudou v ní velké kousky, které by v jídle vadily.
  2. Dejte do mísy maso, přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Česnek ideálně utřete nebo prolisujte, nekrájejte na plátky. Ty by v mase vadily.
  3. Přidejte jedno vejce a jeden žloutek. Bílek, který vám zůstane, dejte na chvíli bokem, potřete jím sekanou v posledním stádiu.
  4. Přidejte sůl podle chuti, všechno koření, které chcete. Majoránku promněte v dlaních, uvolní se její aroma a sekaná bude chutnat ještě lépe.
  5. Přidejte strouhanku a promíchejte. Ideální je přidávat ji postupně. Jedině tak docílíte správné konzistence sekané. Budete mít jistotu, že nebude moc řídká ani moc zahuštěná. Nejste si jisti chutí? Vyzkoušejte „zkušební vzorek“ na pánvičce. Podle chuti přidejte jednotlivé ingredience.
  6. Nechte chvíli odpočinout a předehřejte troubu na 180 – 190 ºC.
  7. Maso opět pořádně promíchejte, nejlépe rukama. Vytvarujte šišku, popřípadě několik menších, podle vlastní fantazie. Sekanou můžete zabalit do slaniny nebo do bránice, která ji velmi dobře udrží pohromadě.

Chcete změnu? Po celé délce sekané udělejte místo, kam vložíte natvrdo uvařená vejce, párek nebo třeba kousek panenky. Spojte, aby náplň byla schovaná, zabalte do anglické sekané nebo bránice a dejte do pekáče. Podlijte vodou a pečte přibližně hodinu, podle velikosti sekané. Občas můžete podlít maso nebo přidat vodu, podle potřeby.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.