Lyofilizace (Mrazem sušené ovoce) – Účinky a vliv na zdraví

V ovoci sušeném mrazem se zachovají všechny cenné látky. Tento proces se nazývá lyofilizace. Ovoce sušené mrazem nepřichází o mnoho vitamínů, na rozdíl od sušení teplem.

Pokud tedy narazíte na ovoce sušené mrazem, můžete se skutečně spolehnout na to, že o vitamíny nepřijdete, stejně jako kdybyste konzumovali ovoce čerstvé.

Co je lyofilizace?

Lyofilizace je proces zmrazení a následného sušení, který se využívá nejen v potravinářském průmyslu, ale také ve farmaceutickém nebo biotechnologickém průmyslu.

  • Mrazem se suší i například květiny.
  • Na trhu je možné nalézt nejenom lyofilizované ovoce nebo zeleninu, ale i sýry a další potraviny.

Může se zdát, že jde o novou metodu uchovávání potravin, ale není to pravda. Lyofilizace je nám známá již dlouho, a to od začátku 20. století, první kroky k této metodě ale byly provedeny ještě mnohem dříve.

Výhody lyofilizace

Delší trvanlivost potravin, ty jsou pak dostupné i tehdy, kdy se k čerstvému ovoci nebo zelenině nedostaneme, oproti běžnému sušení si navíc potraviny zachovávají svou výživovou hodnotu.

Jak probíhá sušení ovoce mrazem?

Princip lyofilizace spočívá v tom, že se potravina nejprve nechá projít mrazem, dochází k takzvané sublimaci zmrzlé vody, a to všechno při velmi nízkém tlaku i teplotě. Jakákoliv potravina, která obsahuje vodu, se tak nejprve hluboce zmrazí, a následně se přechází k sušení.

Ovoce sušené mrazem
Zdroj foto: Vilsone / Shutterstock.com

Samotné sušení probíhá ve dvou fázích

  1. Nejdříve je to sušení ve vakuu, kde se voda změní v páru
  2. Při druhé fázi se postupně snižuje vakuum a zvyšuje se teplota.
  3. Pak vznikne výsledný produkt, tedy lyofilizát.

Pracné, ale výhodné

Zatímco klasické sušení teplem pomocí sušičky ovoce je pro nás jednodušší a každý to zvládne doma, proces lyofilizace je značně delší a náročnější. A od toho se odvíjí i cena produktů. Lyofilizované ovoce je ale stejně zdravé a chutné jako ovoce čerstvé – a v tom spočívá hlavní rozdíl mezi běžným sušením a sušením mrazem. Klasicky teplem usušené ovoce totiž ztrácí většinu vitamínů a minerálních látek. Navíc přichází také o svou barvu, tvar, a i chuť je jiná oproti čerstvému ovoci.

Ovoce sušené mrazem se ale pouze zmenší a ztrácí svou původní hmotnost, nepřichází ale o vitamíny, vlákninu nebo minerální látky, zcela zachována je i chuť, barva, tvar nebo vůně ovoce.

Kde koupit ovoce sušené mrazem?

Dnes je lyofilizované ovoce snadno k dostání, a to zejména v prodejnách zdravé výživy. Mrazem sušené ovoce se stává stále oblíbenějším, i když ještě donedávna nebyl tento produkt téměř znát.

  • Ovoce sušené mrazem je možné konzumovat jen tak, jedná se o velmi zdravou a výživnou svačinku,
  • je možné jej přidávat do jogurtů nebo do ovesných vloček,
  • často je také součástí již hotových cereálních směsí.

Nenechte se ale zmýlit nízkou hmotností takto usušeného ovoce, je velmi lehké, křehké a křupavé. Co se týče nutričních hodnot je na tom ale stejně, jako kdybyste jej konzumovali v čerstvém stavu.

Mrazem usušené ovoce si můžete bez obav dát, je skutečně zdravé.

Zdroj: science.howstuffworks.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.