Lyofilizace (Mrazem sušené ovoce) – Účinky a vliv na zdraví
V ovoci sušeném mrazem se zachovají všechny cenné látky. Tento proces se nazývá lyofilizace. Ovoce sušené mrazem nepřichází o mnoho vitamínů, na rozdíl od sušení teplem.
Pokud tedy narazíte na ovoce sušené mrazem, můžete se skutečně spolehnout na to, že o vitamíny nepřijdete, stejně jako kdybyste konzumovali ovoce čerstvé.
Co je lyofilizace?
Lyofilizace je proces zmrazení a následného sušení, který se využívá nejen v potravinářském průmyslu, ale také ve farmaceutickém nebo biotechnologickém průmyslu.
- Mrazem se suší i například květiny.
- Na trhu je možné nalézt nejenom lyofilizované ovoce nebo zeleninu, ale i sýry a další potraviny.
Může se zdát, že jde o novou metodu uchovávání potravin, ale není to pravda. Lyofilizace je nám známá již dlouho, a to od začátku 20. století, první kroky k této metodě ale byly provedeny ještě mnohem dříve.
Výhody lyofilizace
Delší trvanlivost potravin, ty jsou pak dostupné i tehdy, kdy se k čerstvému ovoci nebo zelenině nedostaneme, oproti běžnému sušení si navíc potraviny zachovávají svou výživovou hodnotu.
Jak probíhá sušení ovoce mrazem?
Princip lyofilizace spočívá v tom, že se potravina nejprve nechá projít mrazem, dochází k takzvané sublimaci zmrzlé vody, a to všechno při velmi nízkém tlaku i teplotě. Jakákoliv potravina, která obsahuje vodu, se tak nejprve hluboce zmrazí, a následně se přechází k sušení.
Samotné sušení probíhá ve dvou fázích
- Nejdříve je to sušení ve vakuu, kde se voda změní v páru
- Při druhé fázi se postupně snižuje vakuum a zvyšuje se teplota.
- Pak vznikne výsledný produkt, tedy lyofilizát.
Pracné, ale výhodné
Zatímco klasické sušení teplem pomocí sušičky ovoce je pro nás jednodušší a každý to zvládne doma, proces lyofilizace je značně delší a náročnější. A od toho se odvíjí i cena produktů. Lyofilizované ovoce je ale stejně zdravé a chutné jako ovoce čerstvé – a v tom spočívá hlavní rozdíl mezi běžným sušením a sušením mrazem. Klasicky teplem usušené ovoce totiž ztrácí většinu vitamínů a minerálních látek. Navíc přichází také o svou barvu, tvar, a i chuť je jiná oproti čerstvému ovoci.
Ovoce sušené mrazem se ale pouze zmenší a ztrácí svou původní hmotnost, nepřichází ale o vitamíny, vlákninu nebo minerální látky, zcela zachována je i chuť, barva, tvar nebo vůně ovoce.
Kde koupit ovoce sušené mrazem?
Dnes je lyofilizované ovoce snadno k dostání, a to zejména v prodejnách zdravé výživy. Mrazem sušené ovoce se stává stále oblíbenějším, i když ještě donedávna nebyl tento produkt téměř znát.
- Ovoce sušené mrazem je možné konzumovat jen tak, jedná se o velmi zdravou a výživnou svačinku,
- je možné jej přidávat do jogurtů nebo do ovesných vloček,
- často je také součástí již hotových cereálních směsí.
Nenechte se ale zmýlit nízkou hmotností takto usušeného ovoce, je velmi lehké, křehké a křupavé. Co se týče nutričních hodnot je na tom ale stejně, jako kdybyste jej konzumovali v čerstvém stavu.
Mrazem usušené ovoce si můžete bez obav dát, je skutečně zdravé.
Zdroj: science.howstuffworks.com