Ohromte své hosty mexickým guacamole

0
54
Zdroj foto: lunamarina / Shutterstock.com

Když slyšíte slovo „guacamole”, pravděpodobně si představíte něco mexického, co se většinou podává při nějaké slavnostní příležitosti. Do jisté míry je to opravdu tak. Ovšem není to nic tak náročného, čím byste si nemohli zpříjemnit páteční večer po náročném týdnu.

Je to navíc rychlý a zdravý pokrm, který nijak neohrozí vaše kalorická předsevzetí.

Aztékové věděli co je dobré…

Originál recept na guacamole je pořádně zaprášený. Pochází až z doby Aztéků, indiánského národa, který žil na území dnešního Mexika dvě staletí před naším letopočtem. V tehdejší době byla totiž strava tamějších obyvatel poměrně chudá, a ne příliš pestrá. Díky guacamole tak svému tělu dodávali vitamíny a potřebné organické tuky. Základ na původní, jednoduché guacamole bylo avokádo, rajče a sůl.

Z Mexika až do Evropy

Guacamole se na starý kontinent dostalo hlavně díky Španělům, kteří v šestnáctém století se svými posádkami zakotvili u břehů Mexického zálivu. Odtud si zpět do své rodně země přivezli nejeden aztécký znak, včetně tohoto avokádového zázraku. Ze Španělska pak recept putoval napříč Evropou a velice rychle se stál oblíbeným prakticky všude. Své popularitě vděčí především za jednoduchou přípravu a zdravé složení. Pokud zrovna držíte dietu do plavek a máte večer chuť na něco dobrého, guacamole je jistou volbou.

Zdroj foto: vitals / Shutterstock.com

Oblíbenec špičkových šéfkuchařů

Díky velké oblibě existuje nespočet variant tohoto dipu. Od základního, původní receptu, až po novější verze, které můžete najít u řady slavných osobností kulinářského průmyslu. Ať už se jedná o recepty od zahraničních šéfkuchařů, nebo třeba počeštěné. Jako doplněk se k této pochutině tradičně podává nachos. Guacamole s křupavými mexickými trojúhelníčky chutná nezaměnitelně.

V jednoduchosti je krása…

Základem receptu a seznamu surovin je avokádo. Je ovšem potřeba dát pozor na zralost. Nejšikovnějším řešením, jak zjistit, zda je tato zelená surovina dostupná dnes již všude, je prohmatat ji — pokud je tak akorát měkká, je avokádo připraveno k použití a naopak, pokud je příliš tvrdé, není ještě zralé. Příliš měkké však neberte, k receptu není vhodné.

K přípravě guacamole potřebujete:

  • dva kousky avokáda,
  • jedno větší rajče,
  • červenou cibuli,
  • 1 lžíci limetkové šťávy,
  • sůl,
  • mletý černý pepř,
  • mírně pálivou čili papričku.

Fantazii se meze nekladou, a pokud máte rádi ostřejší, neváhejte a čili přidejte klidně více. Je na vás, jak si guacamole přetvoříte k obrazu svému.

Zdroj foto: Yulia Gust / Shutterstock.com

Postup přípravy:

  1. Zralá avokáda oloupejte, rozpulte a vyjměte pecky.
  2. Dužinu nakrájejte na drobné kousky, aby se vidličkou snadněji drtila. Pokud si s tím ovšem nechcete dávat takovou práci, stačí avokádo jednoduše hodit do mixéru, který práci udělá za vás.
  3. Mezitím si nadrobno nakrájíte červenou cibuli a rajče, přidejte do mixéru k pomalu se rýsující večerní dobrotě.
  4. Důkladně všechny suroviny rozmixujte a přidejte k nim šťávu z limetky, ta všechny chutě krásně propojí.
  5. Zbývá už jen dosolit, dopepřit a vytunit čili papričkou.

Jak už bylo zmíněno, guacamole chutná nejlépe s mexickými nachos, ale stejně tak se k němu může hodit například tortilla. Základní guacamole recept představuje jakýsi odrazový můstek pro vaše chutě. Ohromně mu svědčí také česnek, nebo petrželová nať.

Zbývá už jen parádně naservírovat a vyladit nápoje. Skvělé se k němu hodí mexické ovocné limonády, nebo, pokud máte chuť na něco ostřejšího a chcete držet vlajku, zkuste tequillu. Dobrou chuť!

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno