Rychlovarná konvice: Jak vybrat do kuchyně tu správnou?

Rychlovarná konvice je základem kuchyně, kdo by si uměl představit den bez kávy či čaje? Podle čeho vybrat správnou konvici a jaká jsou kritéria výběru?

Ta se postará o uspokojení všech těchto potřeb. Na trhu se ale nachází obrovské množství těchto spotřebičů, takže by pro některé z vás mohlo být obtížné vybrat tu nejlepší rychlovarnou konvici. Na co si dát pozor a jak při výběru postupovat?

Objem rychlovarné konvice

Rychlovarná konvice je k dispozici v několika různých objemech. Ještě před podrobnějším výběrem je nutné si uvědomit, pro kolik lidí bude tento spotřebič sloužit. Je přeci logické, že pokud žijete jen se svým partnerem, nepotřebujete velkou rychlovarnou konvici o objemu 1,5 litru. V tomto případě si bohatě vystačíte s objemem 0,5 litru. Pokud k vám často chodí návštěvy, vyberte si konvici o trochu větším objemu.

Do kanceláře nebo na konference se rozhodně vyplatí investovat do většího spotřebiče. Rychlovarná konvice s regulací teploty může mít objem až 3 litry. Najednou uvaříte dostatek vody hned pro několik lidí, takže ti nebudou muset na svou kávu nebo čaj čekat. S objemem jde ruku v ruce i velikost rychlovarné konvice. Uvědomte si tedy, kde bude spotřebič umístěný, a ujistěte se, že se do daného prostoru pohodlně vejde.

Příkon a topné těleso

Příkon je dalším hodnotícím prvkem při výběru rychlovarné konvice. Ovlivňuje nejenom spotřebu elektrické energie, ale také to, za jak dlouho se voda začne vařit. Rychlovarná konvice by měla mít s rostoucím objemem i vyšší příkon, abyste na svou ranní kávu nemuseli čekat až do oběda.

S příkonem a rychlostí ohřevu vody souvisí i topná spirála. U starších typů konvic bývá běžně vidět uvnitř nádoby, ovšem u novějších přístrojů tomu tak není. Viditelné topné těleso sice dokáže vodu ohřát o něco rychleji, avšak neustále se na něj bude usazovat vodní kámen. Oproti tomu má rychlovarná konvice topné těleso zabudované, což velmi usnadňuje její čištění. Malou nevýhodou je pomalejší ohřev vody, ale nejde o nijak zásadní rozdíl.

Materiál rychlovarné konvice

Nejlevnější variantou jsou plastové rychlovarné konvice. Jejich praktičnost vyniká zejména u údržby, která je velice snadná. Bohužel má rychlovarná konvice z plastu jednu velkou nevýhodu, a tou je občasný zápach uvařené vody. Tento plastový odér nemusí zmizet ani po několika uvařeních, což by nemuselo všem vyhovovat.

O něco lépe jsou na tom nerezové rychlovarné konvice, u nichž žádný zápach nehrozí. Rychlovarná konvice z nerezu získává na oblibě hlavně díky svému vzhledu. Čím dál tím více spotřebičů je vyrobeno ze stejného materiálu, takže rychlovarná konvice z nerezu hezky zapadne na kuchyňskou linku.

Obrovský boom zažívají i skleněné rychlovarné konvice. Tato rychlovarná konvice s termoregulací vyžaduje častější údržbu, ovšem za to se vám odmění nádherným designem. Vařící se vodou můžete ohromit nejednu návštěvu, zvlášť pokud konvice nabízí prvek LED podsvícení.

rychlovarná konvice
Zdroj foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Nastavení teploty u rychlovarné konvice

Technologie od dob minulých hodně postoupily, takže dnešní moderní rychlovarné konvice umožňují i nastavení teploty. Pouhým stisknutím tlačítka si snadno nastavíte, na kolik stupňů chcete vodu uvařit. Tuto funkci oceníte zejména v případě, patříte-li k milovníkům čajových rituálů. Některé přístroje mají i další přidané funkce. K nim se řadí vyjímatelný filtr nebo vodoznak určující hladinu vody na obou stranách konvice.

Až si příště půjdete vybírat rychlovarnou konvici, nezapomeňte na tyto důležité parametry. Samotný výběr zase tak složitý není, ale musíte si udělat jasnou představu o tom, jakou rychlovarnou konvici vlastně chcete.

Zdroj: bbcgoodfood.com

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.