Tradiční šunkofleky – nestárnoucí klasika, která stále chutná

0
353
Zdroj foto: Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

Tradiční šunkofleky – nestárnoucí klasika, která stále chutná

Šunkofleky patří mezi tradiční a oblíbené pokrmy. Pochutnat si můžeme na různých variantách. Jejich příprava není nikterak složitá. Pro tradiční šunkofleky budeme potřebovat těstovinové fleky (mohou být kupované, ale hospodyňky jistě dají přednost domácím), vařené uzené maso, vejce, sůl a pepř, máslo nebo sádlo.

Výběr uzeného masa je na každém z nás. Použít můžeme uzená vepřová žebra (pokud nám nevadí, že je budeme muset obrat), kotletu, plec nebo kýtu. Vybrané maso dáme povařit. Vodu není potřeba mnoho solit. Uzené maso bývá slané samo o sobě. Vývar využijeme na uzenou zelnou polévku nebo polévku se zeleninou a kroupami či pohankou.

Příprava domácích fleků

Když už budeme fleky připravovat doma, zaděláme si víc těsta. Část fleků si uskladníme pro pozdější použití. Je lepší si fleky připravit den nebo dva dopředu.

Zdroj foto: Valeria Aksakova / Shutterstock.com

Suroviny na tři placky

  • 350 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • voda dle potřeby

Postup přípravy

Na vál prosijeme mouku a připravíme si důlek na vaječnou směs.Vejce s trochou vody a soli rozšleháme v misce, vlijeme do předem připraveného důlku v mouce a pomalu, pomocí nože, zapracováváme do mouky. Následně rukama vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo a mělo hladkou konzistenci. Necháme jej asi 15 minut odpočinout. Rozdělíme na tři díly a z každého z nich postupně vyválíme slabou placku, kterou necháme zaschnout. Pak už nás čeká jen krájení fleků. Každou z placek rozkrojíme asi na tři pruhy. Záleží, jak velké chceme fleky. Pruhy položíme na sebe a napříč krájíme čtverečky. Ty pak rozprostřeme na pečící papír a necháme zaschnout.

Příprava šunkofleků

Uvaříme zvlášť fleky i maso. To pokrájíme na menší kousky. Zapékací nádobu vymažeme máslem nebo sádlem, vsypeme do ní uvařené a přecezené fleky, přidáme pokrájené kousky uzeného masa, sůl a pepř a rozšlehaná vejce. Celou směs řádně promícháme, na povrch ještě poklademe kousky másla nebo sádla a dáme zapéci do předem rozehřáté trouby.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno