Domácí šunkofleky – Tradiční recept na těstovinový pokrm
Šunkofleky patří mezi tradiční a oblíbené pokrmy. Pochutnat si můžeme na různých variantách. Jejich příprava není nijak složitá a rychlý oběd či večeře jsou na světě.
Pro tradiční šunkofleky budeme potřebovat těstovinové fleky (mohou být kupované, ale hospodyňky jistě dají přednost domácím), vařené uzené maso, vejce, sůl a pepř, máslo nebo sádlo.
Jaké maso vybrat na šunkofleky?
Výběr uzeného masa je na každém z nás. Použít můžeme uzená vepřová žebra (pokud nám nevadí, že je budeme muset obrat), kotletu, plec nebo kýtu. Vybrané maso dáme povařit. Vodu není potřeba mnoho solit. Uzené maso bývá slané samo o sobě. Vývar využijeme na uzenou zelnou polévku nebo polévku se zeleninou a kroupami či pohankou.
Doporučujeme: Francouzské brambory
Recept na šunkofleky
Když už budeme fleky připravovat doma, zaděláme si víc těsta. Část fleků si uskladníme pro pozdější použití. Je lepší si fleky připravit den nebo dva dopředu. Suroviny jsou na 3 placky.
Suroviny
- 350 g hrubé mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- voda dle potřeby
Postup přípravy
- Na vál prosijeme mouku a připravíme si důlek na vaječnou směs. Vejce s trochou vody a soli rozšleháme v misce, vlijeme do předem připraveného důlku v mouce a pomalu, pomocí nože, zapracováváme do mouky.
- Následně rukama vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo a mělo hladkou konzistenci. Necháme jej asi 15 minut odpočinout.
- Rozdělíme na tři díly a z každého z nich postupně vyválíme slabou placku, kterou necháme zaschnout.
- Každou z placek rozkrojíme kuchyňským nožem asi na tři pruhy.
- Záleží, jak velké chceme fleky. Pruhy položíme na sebe a napříč krájíme čtverečky. Ty pak rozprostřeme na pečící papír a necháme zaschnout.
- Uvaříme zvlášť fleky i maso. To pokrájíme na menší kousky.
- Zapékací nádobu vymažeme máslem nebo sádlem, vsypeme do ní uvařené a přecezené fleky, přidáme pokrájené kousky uzeného masa, sůl a pepř a rozšlehaná vejce.
- Celou směs řádně promícháme, na povrch ještě poklademe kousky másla nebo sádla, dáme zapéci do předem rozehřáté trouby a váš rychlý oběd či večeře jsou na světě.
Další oblíbené recepty