Nejlepší francouzské brambory se smetanou – Recept

Francouzské brambory vyzkoušel už zřejmě každý, většina si jej upravila podle své chuti. Milujete rychlé recepty? Potom vás tento recept na klasické francouzské brambory potěší.

Snad v každé české kuchyni najdete recept na oblíbené a rychlé francouzské brambory, které díky prolnutí skvělých chutí zachutnají každému členu domácnosti. Vyzkoušejte tento tradiční recept a připravte si typické a velmi lahodné francouzské brambory, které budete milovat po prvním soustu.

Historie

Recept na francouzské brambory pochází z velmi známé kulinářské oblasti Francie, která se jmenuje Savojsko. Své oblíbence si brzy našel také v Česku, v dnešní době se tento pokrm velmi často připravuje jako hlavní pokrm připravovaný spolu s nakládanou okurkou, hlávkovým salátem nebo například kompotovanou červenou řepou.

Recept na francouzské brambory

Suroviny

Při přípravu francouzských brambor budete potřebovat:

  • 150 gramů uzeného masa,
  • 8 brambor,
  • 3 cibule,
  • 2 vejce,
  • sůl a pepř,
  • 100 gramů eidamu.

Postup

  1. Na začátku přípravy si oloupejte všechny brambory a nakrájejte je na menší kostičky. Najemno nakrájejte také cibuli a připravte si nastrouhaný sýr. Nakrájejte si také moravské uzené.
  2. Do tukem vymazané zapékací misky vložte brambory s cibulí a uzeným, promíchejte spolu se dvěma vejci a přidejte sůl i pepř dle chuti.
  3. Pokud máte všechny ingredience zamíchané a chutě jsou spojené, navrch nezapomeňte nasypat nastrouhaný sýr, velmi chutný bude 30 % eidam.
  4. Rozehřejte si troubu na asi 180 °C a do rozehřáté trouby vložte zapékací misku. Pečte pokrm asi 30 minut, dokud povrch nebude dozlatova pečený.
nejchutnější francouzské brambory
Zdroj foto: Dream79 / Shutterstock.com

Francouzské brambory se smetanou

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • menší cibule
  • 1 kelímek smetany
  • 3 vejce
  • 1 PL plnotučné hořčice
  • černý pepř, sůl
  • plátky eidamu
  • 40 g másla
  • podle chuti vařené uzené maso, kuřecí jemné maso

Postup

  1. Nejdříve uvaříme celé brambory ve slupce v osolené vodě.
  2. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky, přidáme pepř, sůl a 30 g másla.
  3. Přidáme cibuli, hořčici, rozšlehaná vajíčka a zalijeme smetanou.
  4. Zapékací mísu vymažeme máslem, rozmístíme bramborovou směs, na vrch položíme plátky sýru.
  5. Pečeme na 200 °C přibližně 45 až 60 minut, než zůstane pěkně zlatý povrch. 

Tyto luxusní francouzské brambory si můžete vychutnat se svěžím rajčatovým salátem.

Tip pro vegany a vegetariány: Pokud vynecháte maso, recept je vhodný i pro vegetariány. Francouzské brambory pro vegany je také možné připravit, pokud maso nahradíte tofu, přidat můžete rýžovou smetanu a vegan sýr.

Během půl hodiny, co se vám pečou výborné brambory, si připravte svěží a chutnou přílohu. Svěží chuť celého receptu můžete doplnit i o rajčata nebo výborný rajčatový salát.

Tato kombinace klasického receptu spolu se svěží zeleninou vás nadchne při prvním soustu.

Inspirace na oběd: Pokud máte rádi brambory, skvělým tipem na oběd z brambor je i poctivá česká bramboračka s houbami, kterou oblíbují snad všichni.

Brambory mají v české kuchyni velmi důležité místo, pokrmy z nich jsou nejen oblíbené, ale také velmi chutné. Brambory mají opravdu široké využití, používají se jako příloha, do polévek nebo jsou přímo součástí hlavního jídla.

Zdroj: allrecipes.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.