Nejlepší francouzské brambory se smotanou

Francouzské brambory vyzkoušel už zřejmě každý, většina si jej upravila podle své chuti. Milujete rychlé recepty? Potom vás tento recept na klasické francouzské brambory potěší.
Snad v každé české kuchyni najdete recept na oblíbené a rychlé francouzské brambory, které díky prolnutí skvělých chutí zachutnají každému členu domácnosti. Vyzkoušejte tento tradiční recept a připravte si typické a velmi lahodné francouzské brambory, které budete milovat po prvním soustu.
Historie
Recept na francouzské brambory pochází z velmi známé kulinářské oblasti Francie, která se jmenuje Savojsko. Své oblíbence si brzy našel také v Česku, v dnešní době se tento pokrm velmi často připravuje jako hlavní pokrm připravovaný spolu s nakládanou okurkou, hlávkovým salátem nebo například kompotovanou červenou řepou.
Recept na francouzské brambory
Suroviny
Při přípravu francouzských brambor budete potřebovat:
- 150 gramů uzeného masa,
- 8 brambor,
- 3 cibule,
- 2 vejce,
- sůl a pepř,
- 100 gramů eidamu.
Postup
- Na začátku přípravy si oloupejte všechny brambory a nakrájejte je na menší kostičky. Najemno nakrájejte také cibuli a připravte si nastrouhaný sýr. Nakrájejte si také moravské uzené.
- Do tukem vymazané zapékací misky vložte brambory s cibulí a uzeným, promíchejte spolu se dvěma vejci a přidejte sůl i pepř dle chuti.
- Pokud máte všechny ingredience zamíchané a chutě jsou spojené, navrch nezapomeňte nasypat nastrouhaný sýr, velmi chutný bude 30 % eidam.
- Rozehřejte si troubu na asi 180 °C a do rozehřáté trouby vložte zapékací misku. Pečte pokrm asi 30 minut, dokud povrch nebude dozlatova pečený.
Francouzské brambory se smetanou
Suroviny
- 1 kg brambor
- menší cibule
- 1 kelímek smetany
- 3 vejce
- 1 PL plnotučné hořčice
- černý pepř, sůl
- plátky eidamu
- 40 g másla
- podle chuti vařené uzené maso, kuřecí jemné maso
Postup
- Nejdříve uvaříme celé brambory ve slupce v osolené vodě.
- Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky, přidáme pepř, sůl a 30 g másla.
- Přidáme cibuli, hořčici, rozšlehaná vajíčka a zalijeme smetanou.
- Zapékací mísu vymažeme máslem, rozmístíme bramborovou směs, na vrch položíme plátky sýru.
- Pečeme na 200 °C přibližně 45 až 60 minut, než zůstane pěkně zlatý povrch.
Tyto luxusní francouzské brambory si můžete vychutnat se svěžím rajčatovým salátem.
Tip pro vegany a vegetariány: Pokud vynecháte maso, recept je vhodný i pro vegetariány. Francouzské brambory pro vegany je také možné připravit, pokud maso nahradíte tofu, přidat můžete rýžovou smetanu a vegan sýr.
Během půl hodiny, co se vám pečou výborné brambory, si připravte svěží a chutnou přílohu. Svěží chuť celého receptu můžete doplnit i o rajčata nebo výborný rajčatový salát.
Tato kombinace klasického receptu spolu se svěží zeleninou vás nadchne při prvním soustu.
Inspirace na oběd: Pokud máte rádi brambory, skvělým tipem na oběd z brambor je i poctivá česká bramboračka s houbami, kterou oblíbují snad všichni.
Brambory mají v české kuchyni velmi důležité místo, pokrmy z nich jsou nejen oblíbené, ale také velmi chutné. Brambory mají opravdu široké využití, používají se jako příloha, do polévek nebo jsou přímo součástí hlavního jídla.
Zdroj: allrecipes.com