Nejlepší francouzské brambory se smetanou – Recept
Francouzské brambory vyzkoušel už zřejmě každý, většina si jej upravila podle své chuti. Milujete rychlé recepty? Potom vás tento recept na klasické francouzské brambory potěší.
Snad v každé české kuchyni najdete recept na oblíbené a rychlé francouzské brambory, které díky prolnutí skvělých chutí zachutnají každému členu domácnosti. Vyzkoušejte tento tradiční recept a připravte si typické a velmi lahodné francouzské brambory, které budete milovat po prvním soustu.
Historie
Recept na francouzské brambory pochází z velmi známé kulinářské oblasti Francie, která se jmenuje Savojsko. Své oblíbence si brzy našel také v Česku, v dnešní době se tento pokrm velmi často připravuje jako hlavní pokrm připravovaný spolu s nakládanou okurkou, hlávkovým salátem nebo například kompotovanou červenou řepou.
Recept na francouzské brambory
Suroviny
Při přípravu francouzských brambor budete potřebovat:
- 150 gramů uzeného masa,
- 8 brambor,
- 3 cibule,
- 2 vejce,
- sůl a pepř,
- 100 gramů eidamu.
Postup
- Na začátku přípravy si oloupejte všechny brambory a nakrájejte je na menší kostičky. Najemno nakrájejte také cibuli a připravte si nastrouhaný sýr. Nakrájejte si také moravské uzené.
- Do tukem vymazané zapékací misky vložte brambory s cibulí a uzeným, promíchejte spolu se dvěma vejci a přidejte sůl i pepř dle chuti.
- Pokud máte všechny ingredience zamíchané a chutě jsou spojené, navrch nezapomeňte nasypat nastrouhaný sýr, velmi chutný bude 30 % eidam.
- Rozehřejte si troubu na asi 180 °C a do rozehřáté trouby vložte zapékací misku. Pečte pokrm asi 30 minut, dokud povrch nebude dozlatova pečený.
Francouzské brambory se smetanou
Suroviny
- 1 kg brambor
- menší cibule
- 1 kelímek smetany
- 3 vejce
- 1 PL plnotučné hořčice
- černý pepř, sůl
- plátky eidamu
- 40 g másla
- podle chuti vařené uzené maso, kuřecí jemné maso
Postup
- Nejdříve uvaříme celé brambory ve slupce v osolené vodě.
- Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky, přidáme pepř, sůl a 30 g másla.
- Přidáme cibuli, hořčici, rozšlehaná vajíčka a zalijeme smetanou.
- Zapékací mísu vymažeme máslem, rozmístíme bramborovou směs, na vrch položíme plátky sýru.
- Pečeme na 200 °C přibližně 45 až 60 minut, než zůstane pěkně zlatý povrch.
Tyto luxusní francouzské brambory si můžete vychutnat se svěžím rajčatovým salátem.
Tip pro vegany a vegetariány: Pokud vynecháte maso, recept je vhodný i pro vegetariány. Francouzské brambory pro vegany je také možné připravit, pokud maso nahradíte tofu, přidat můžete rýžovou smetanu a vegan sýr.
Během půl hodiny, co se vám pečou výborné brambory, si připravte svěží a chutnou přílohu. Svěží chuť celého receptu můžete doplnit i o rajčata nebo výborný rajčatový salát.
Tato kombinace klasického receptu spolu se svěží zeleninou vás nadchne při prvním soustu.
Inspirace na oběd: Pokud máte rádi brambory, skvělým tipem na oběd z brambor je i poctivá česká bramboračka s houbami, kterou oblíbují snad všichni.
Brambory mají v české kuchyni velmi důležité místo, pokrmy z nich jsou nejen oblíbené, ale také velmi chutné. Brambory mají opravdu široké využití, používají se jako příloha, do polévek nebo jsou přímo součástí hlavního jídla.
Zdroj: allrecipes.com