Kuchyňské nože – jejich ideální vlastnosti a jak si vybrat

Kuchyňské nože jsou jednou z nejčastěji používaných pomůcek, kterou v kuchyni používáme. Potřebujeme je ke krájení, sekání, loupání a mazání. Toto kuchyňské nože zastávají.

Podívejte se na ideální vlastnosti kuchyňského nože. S pomocí našeho článku si tak lépe vyberete, jaký nůž vám bude po dlouhou dobu dobře sloužit.

Kuchyňské nože – použití

Než se podíváme na zoubek pomůcce, co nesmí chybět v žádné kuchyni, je dobré si předtím povědět něco o tom, k čemu nůž bude sloužit. Kuchyňské nože totiž mohou být multifunkční a zvládat mnohé z níže uvedených činností nebo speciální. Můžete tak mít doma několik nožů a přesně rozlišovat, zda jej budete potřebovat ke krájení:

  • sýrů,
  • masa,
  • zeleniny,
  • pečiva.

Případně si můžete pořídit několik multifunkčních nožů, se kterými tyto úkoly zvládnete všechny najednou.

Kvalitní kuchyňské nože

U kuchyňských nožů hraje jejich kvalita významnou roli. Přeci jen si tuto pomůcku nekupujeme každý měsíc, ani rok. Proto se rozhodně hodí mít doma alespoň tři kvalitní nože. A jak poznat, že se jedná o kvalitní kuchyňské nože?

  1. Damašková ocel patří k jedné z nejvyhledávanějších slitin používaných k výrobě nožů.
  2. Kvalita výrobku je určena jeho tvrdostí a houževnatostí materiálu.
  3. Jeho materiál musí být také odolný vůči korozi – přeci jen dnes a denně používáme myčku nádobí, takže nůž musí něco vydržet.
  4. Tvrdost nože bývá označována písmeny HRC. Nejnižší je okolo čísla 52, trvanlivější nůž má tvrdost okolo 62.

Pozor na hmotnost

Nejlepší kuchyňské nože jsou ty, které jsou nejen kvalitní, ale také padnou skvěle do ruky a jejich hmotnost není přehnaně vysoká. Při výběru hraje důležitou roli délka a výška čepele nože. Opět záleží, na co jsou nože určeny. Filetovací nože mívají čepel dlouhou až něco přes 20 centimetrů, zatímco loupací nože jen okolo 5 centimetrů. Pokud je čepel příliš lehká, snadno hrozí její trvalé poškození. Těžší nože se vyznačují vysokou odolností vůči mechanickému poškození, a jejich životnost tak bývá nesrovnatelně delší. Velké sekáčky na maso mohou mít dokonce hmotnost překračující jeden kilogram! Ty jsou ale samozřejmě určeny k sekání, kde je váha potřebná. Šunku s nimi budete krájet jen těžko.

Role ergonomie

Nejlepší kuchyňský nůž je ten, co vám skvěle padne do ruky. Tyto kuchyňské nože mívají ergonomicky tvarované rukojeti, se kterými je radost pracovat. Nůž by vás rozhodně při jeho požívání neměl nikde tlačit, a kvalitní damaškové kuchyňské nože by měly být také skvěle vyváženy. V místě, kde se střenka setkává s čepelí, by měla být rukojeť zesílená, aby vám chránila prsty a umožňovala zapření a vyvinutí tlaku na nůž.

Jaký zvolit materiál?

Na trhu existují tři základní typy nožů podle použitého materiálu na jejich čepel.

Keramické kuchyňské nože

Bývají vyrobeny ze zirkónu uhličitého a jejich výhodou je, že nevstřebávají pachy a nijak tedy neovplyvňují chuť pokrmu. K této výhodě se ale přidává i jejich špatná stránka – a tou je křehkost. Keramické nože jsou náchylné k rozbití a zlomení. Tento kuchyňský nůž je ideální pro krájení ovoce a zeleniny, protože zachovává všechny živiny a vitamíny.

Bambusové nože

Velmi lehké nože, které jsou skvělé na krájení sýrů, měkkých potravin a zeleniny. Ovšem nejde o univerzální kuchyňské nože.

Ocelové nože

Jejich použití je všestranné – a například japonský kuchyňský nůž nebo kuchyňský nůž z damascénské oceli bývají velmi kvalitní pomocníci pro jakékoliv kuchyňské práce. Damašková ocel je nejkvalitnější slitinou – vyznačuje se kombinací měkčí a pružnější oceli s tou tvrdou.

Přemýšlíte, jak vybrat kuchyňské nože? Nejprve si určete, pro jaké kuchyňské činnosti jej budete nejčastěji používat, a poté si zkontrolujte kvalitu výrobku.

Když vám navíc nůž padne perfektně do dlaně, našli jste ideálního pomocníka.

Zdroj: foodandwine.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.