Fialová v kuchyni – Příprava jídel z baklažánu

0
578
Zdroj foto: Elena Hramova / Shutterstock.com

Baklažán neboli lilek (lilek vejcoplodý) je už i u nás velmi rozšířenou zeleninou. Jeho typickou vlastností je fialová barva. Baklažán má díky minerálním látkám mnoho léčivých účinků pro náš organismus. Jeho pozitivními vlastnostmi jsou detoxikace krve a posílení organismu, využívá se také při léčbě kožních nemocí a revmatických problémů.

Baklažán se nemusí loupat. Dá se konzumovat jak tepelně upravený tak syrový, syrový je výborný nakrájený například do salátů. Ale má jednu nevýhodu, syrový je mírně nahořklý. Dnes vám přinášíme dvě chutná jídla, jak podávat baklažán tepelně upravený.

Nakládaný pečený baklažán

Nakládaný pečený baklažán je výborný jen tak na topinku nebo ke grilovanému masu. Co na jeho přípravu budete potřebovat?

Suroviny:

  • lilek neboli baklažán
  • sůl
  • olej
  • česnek
  • vinný ocet
  • cibule

Postup:

Neoloupaný lilek si nakrájíme na kolečka, které z obou stran osolíme a položíme na papírový ubrousek asi tak na 10 minut. Necháme lilek aby jemně pustil šťávu. Po uplynutí této doby otřete přebytečnou šťávu. Předehřejeme si troubu, na plech si rovnoměrně rozložíme kolečka baklažánu, které potřeme olejem. Plech vložíme do trouby a pečeme na 180°C cca 20 minut. Upečený lilek vkládáme do sklenic a prokládáme ho nakrájenou cibulí a česnekem až po okraj. Poté zalijeme zálivkou připravenou z oleje a octa. Zálivka je v poměru 1:2. Jeden díl octa na dva díly oleje.

Zdroj foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Slaný lilkový cheesecake

Nezvyklý a na přípravu nenáročný cheesecake, kterým oslovíte nejen svou rodinu.

Suroviny:

  • 2 středně velké baklažány
  • 10 cherry rajčátek
  • 150 g sýru feta nebo balkánského sýru
  • 150 g čerstvého sýru nebo gervais
  • 3 vejce
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • olivový olej 

Postup:

Baklažány nakrájíme po šířce na plátky, které položíme na pečící papír na předem připravený plech, potřeme olivovým olejem, posypeme solí a pepřem a dáme péct do trouby cca na 40 minut a 180°C. V míse si připravíme směs ze sýru feta, krémového sýru, vajec a krémovou smetanou. Upečený lilek vložíme do předem vymazané koláčové formy hezky přes sebe, abychom neměli žádnou škvírku, na lilek dáme rozkrájená rajčata celé to zalijeme připravenou sýrovou směsí. Vršek můžete posypat bylinkami. Pečeme do zlatova 40 minut na 180°C.

ZANECHTE ODPOVĚĎ

Zadejte prosím svůj komentář!
Prosím, sem zadejte své jméno