Recepty z lilku – Zdravá jídla v kuchyni

Lilek (baklažán) je výbornou zeleninou do kuchyně, která oživí jídlo fialovou barvou a obsahuje mnoho minerálů. Jak si připravit zapečený lilek a jaké další recepty z lilku známe?

Baklažán (lilek vejcoplodý) je už i u nás velmi rozšířenou zeleninou. Jeho typickou vlastností je fialová barva. Má díky minerálním látkám mnoho léčivých účinků pro náš organismus. Jeho pozitivními vlastnostmi jsou detoxikace krve a posílení organismu, využívá se také při léčbě kožních nemocí a revmatických problémů.

Nemáte s touto zeleninou zkušenosti a ptáte se, jak připravit lilek? Baklažán se nemusí loupat. Dá se konzumovat jak tepelně upravený tak syrový, syrový je výborný nakrájený například do salátů. Ale má jednu nevýhodu, syrový je mírně nahořklý. Dnes vám přinášíme dvě chutná jídla, jak podávat baklažán tepelně upravený.

Nakládaný zapečený lilek

Nakládaný pečený baklažán je výborný jen tak na topinku nebo ke grilovanému masu. Co na jeho přípravu budete potřebovat?

Suroviny

  • lilek neboli baklažán
  • sůl
  • olej
  • česnek
  • vinný ocet
  • cibule

Postup

  1. Neoloupaný baklažán si nakrájíme na kolečka, které z obou stran osolíme a položíme na papírový ubrousek asi tak na 10 minut. Necháme baklažán aby jemně pustil šťávu.
  2. Po uplynutí této doby otřete přebytečnou šťávu. Předehřejeme si troubu, na plech si rovnoměrně rozložíme kolečka baklažánu, které potřeme olejem.
  3. Plech vložíme do trouby a pečeme na 180°C cca 20 minut.
  4. Upečený lilek vkládáme do sklenic a prokládáme ho nakrájenou cibulí a česnekem až po okraj.
  5. Poté zalijeme zálivkou připravenou z oleje a octa. Zálivka je v poměru 1:2. Jeden díl octa na dva díly oleje.
TIP: Baklažán se výborně hodí jako zelenina na grilování či příloha k masu. Lilek na grilu chutná skvěle, nechte ho krátce opéct a můžete koštovat.

Slaný cheesecake – použijte lilek

Nezvyklý a na přípravu nenáročný cheesecake, kterým oslovíte nejen svou rodinu.

Suroviny

  • 2 středně velké baklažány
  • 10 cherry rajčátek
  • 150 g sýru feta nebo balkánského sýru
  • 150 g čerstvého sýru nebo gervais
  • 3 vejce
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Postup

  1. Baklažány nakrájíme po šířce na plátky, které položíme na pečící papír na předem připravený plech, potřeme olivovým olejem, posypeme solí a pepřem a dáme péct do trouby cca na 40 minut a 180°C.
  2. V míse si připravíme směs ze sýru feta, krémového sýru, vajec a krémovou smetanou.
  3. Upečený baklažán vložíme do předem vymazané koláčové formy hezky přes sebe, abychom neměli žádnou škvírku, na baklažán dáme rozkrájená rajčata celé to zalijeme připravenou sýrovou směsí. Vršek můžete posypat bylinkami. Pečeme do zlatova 40 minut na 180°C.

Způsob přípravy: Baklažán můžeme připravovat na několik způsobů, ať už lilek na pánvi, v troubě nebo lilek na grilu, který patří opravdu ke specialitám grilmistrů.

Lilek – využití v kuchyni

Pokud máte baklažán opravdu rádi a jste na něj v kuchyni zvyklí, pak máte možností, co připravit z lilku velmi mnoho. Přinášíme vám pár inspirací na jídla z lilku, které pokud neznáte, můžete ve vaší kuchyni vyzkoušet:

  • jednoduchá, rychlá a zdravá večeře zapečený lilek s mozzarellou nebo plněný lilek žampiony,
  • na chlebíčky či bagetu můžete zkusit i lilkovou pomazánku,
  • pro masožravce doporučujeme připravit plněný lilek s mletým masem, které doplňte oblíbenými kořeninami či bylinkami,
  • lilkové lasagne – i když jejich název zní možná netradičně, nejprve je vyzkoušejte a pak chvalte,
  • lilkové placky, které jsou velmi podobné cuketovým plackám.

Možností, jak zpracovat lilek je opravdu hodně, je jen na vás, jestli si jej připravíte jako pochoutku na grilu nebo jako zdravou a rychlou večeři.

Zdroj: epicurious.com, foodnetwork.co.uk

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.