Cibule je součástí téměř každé spíže. Jak si vypěstovat vlastní?

Cibule je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Na jejím úspěšném vypěstování není nic složitého.

Cibule je základem mnoha světových kuchyní, české nevyjímaje. Dalo by se říci, že bez ní nedokáží kuchaři fungovat. Využití cibule je opravdu rozmanité a je lhostejné, zda se jedná o teplou nebo studenou kuchyni.

Vitamíny, zdraví prospěšné minerální látky a především látka zvaná allicin, dělají z cibule malý medicínský zázrak. Pomáhá k urychlení uzdravení při potížích s dýchacími cestami, nachlazení a chřipce.

Cibule není na pěstování nijak náročná. Daří se jim i v méně příjemných podmínkách a na její léčivé vlastnosti to nemá vliv.

Cibuli nevadí chladné počasí, je velmi odolná. Nemusíte se bát začít sázet brzy zjara a již v polovině léta s pochutnávat na pokrmech, jejichž součástí bude vaše vypěstovaná cibule,

Odrůdy cibule

Cibuli lze vypěstovat hned v několika odrůdách. Bílá, žlutá nebo červená cibule (vhodnější k přípravě studených pokrmů) existuje v různých velikostech a patří v Česku mezi nejběžnější. Tyto typy cibule nemají specifický způsob pěstování.

Sazečky nebo semena?

Výsadba semeny se v našich podmínkách příliš nepoužívá. Mnohem častější je využití zakoupených sazeček. Po zasazení se z nich asi po 3½ měsících vyroste klasická cibule, jak ji všichni známe.

Sazečky cibule odolávají přízemním mrazíkům a mají vyšší úspěšnost než výsadba ze semen cibule nebo přesazených rostlin.

Vypěstování cibule ze semene je samozřejmě možné, ale používá se spíše v chladnějších oblastech. Pokud chcete získat cibuli ze semen, zasaďte semínka v interiéru. U nás se však používají převážně ve velkovýrobnách.

Zdroj foto: StockMediaSeller / Shutterstock.com

Kdy cibuli zasadit

  • Sazečky cibule potřebují nejméně 4 až 6 týdnů tepla, aby se v zemi usadily. 
  • V oblastech s velmi nízkými teplotami je vhodnější počkat na výsadbu cibulových sazeček na jaro, jakmile je možné obdělávat půdu – obvykle v březnu nebo v dubnu. V ideálním případě načasujte výsadbu tak, aby venkovní teploty již neklesly pod -2 °C.
  • Pokud se přece jen rozhodnete použít semena, začněte s jejich zasetím přibližně 6 týdnů, než ji přesadíte na zahradu. Cibulová semínka mějte v místnosti, kde je teplota alespoň 10 °C. 

Příprava místa a výsadby

Úspěšné vypěstování cibule vždy závisí na kvalitě a složení půdy, která je dobře odvodněná, sypká a úrodná. Zhutněná půda, kameny nebo jíl ovlivní negativně růst cibule.

  • Strukturu tvrdé půdy zjemníte přidáním kompostu. Sazečky tak budou mít dostatek živin. Na živiny je cibule náročná, proto kompostem nešetřete.
  • Cibuli nevadí polostinná místa, ovšem čím více slunce mají, tím rychleji rostou. Na slunném místě se zralé cibule dočkáte brzy.
  • Když přijde čas výsadby, dejte alespoň 1 cm kompostu na dno připraveného záhonu. Nebo vykopejte výkop v půdě asi 5 cm hluboký a 8 cm široký a poté ho vyplňte asi centimetrem kompostu.
  • Další rok vyberte pro výsadbu jiné místo. Nesázejte je každý rok na stejném místě, podpoříte tím tvorbu nemocí, které mají vliv na úrodu.

Jak na samotné sázení

  • Vyberte sazečky cibule, které mají průměr asi 7 cm a nejsou větší. 
  • Při výsadbě sazeček dodržujte rozestupy mezi 5 a 12 cm od sebe.
  • Při výsadbě větších transplantací do zahrady, vesmírné rostliny 5 až 10 cm od sebe v řadách 30 až 40 cm od sebe.
  • Nezakopávejte sazečky více než 2 cm hluboko. Hlubší zasazení negativně ovlivní její růst.
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.